Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez Açiklamasi 'Türkiye Enerjide Bagimsiz Hale Gelecek'

Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez Açiklamasi 'Türkiye Enerjide Bagimsiz Hale Gelecek'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Türkiye Yüzyili’nda ülkenin enerjide bagimsiz hale gelecegini belirterek, "Kendi kaynaklarimizi arama ve bunu üretime geçirmeyle alakali projelerimizde hizlaniyoruz, hiz veriyoruz. Bu kapsamda da yillarca ihmal edilmis, aranmamis hem karada hem de denizdeki alanlari aramaya basladik" dedi.

Programlara katilmak üzere Ardahan’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Ardahan Valiligini ziyaret ederek Vali Hüseyin Öner ile görüstü. Bakan Dönmez beraberinde AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Ali Ihsan Yavuz ile birlikte Kongre caddesinde esnaf ziyaretinde bulundu. Bakan Dönmez ziyareti sirasinda esnafla sohbet ederek onlarin istek ve taleplerini dinledi.

Ardahan Üniversitesi Asik Senlik Konferans salonunda STK temsilcileri, muhtarlar ve sanayici ve is çevreleriyle bir araya gelen Bakan Dönmez ve beraberindeki AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Ali Ihsan Yavuz ve milletvekilleri, daha sonra AK Parti Il Baskanliginda "2023’e Dogru Sehir Bulusmalari" programina katildi.

Bakan Dönmez, yaptigi konusmada, "Hayvancilik potansiyeli yüksek olan Ardahan’da hayvansal atiklardan elde edilecek enerji, baska bir ifadeyle elektrigin bölgenin kalkinmasina ivme saglayacagini da tespit ettik. Türkiye genelinde bin 700 megawatlik biyokütle ve biyogaz tesisimiz var. Az bir rakam degil ve Avrupa’da da önemli siralardan birini teskil ediyoruz ama Ardahan’da maalesef bu alanda çok fazla bir ilerleme kaydedememisiz. Sayin Cumhurbaskanimiz 28 Ekim’de Türkiye’nin Yüzyili vizyonunu tüm ulusumuzla, halkimizla paylasmisti. Insallah Türkiye’nin yüzyilini birlikte insa edecegiz. Türkiye’nin Yüzyili’nda Türkiye enerjide bagimsiz hale gelecek. Enerjide bagimsiz hale getirmek için de kendi kaynaklarimizi arama ve bunu üretime geçirmeyle alakali projelerimizde hizlaniyoruz, hiz veriyoruz. Bu kapsamda da yillarca ihmal edilmis, aranmamis hem karada hem de denizdeki alanlari aramaya basladik. Rabbim de yüzümüze güldü artik meyvelerini toplama zamani yavas yavas yaklasiyor."

"Türkiye’de bir gaz merkezi olusturmanin adimlarini atiyoruz"

Cumhuriyetin yüzyilinda kesfin atesiyle aydinlatmayi planladiklarini anlatan Bakan Dönmez, oradan çikan gazi Ardahan’da, Kars’ta ve Edirne’de kullanmaya baslayacaklarini söyledi.

Dönmez, "Üzerinde hassasiyetle çalistigimiz, planladigimiz Türkiye’nin bölgesinde bir enerji merkezi olma stratejisini de yavas yavas hayata geçiriyoruz. Ve bunu artik sadece biz söylemiyoruz. Bölgemizde kaynak ülkesi olan ülkelerin liderleri ayni sekilde bu enerjiyi, bu dogal gazi talep eden ülkelerin yetkilileri de ifade etmeye basladi.

Artik önümüzdeki yildan itibaren insallah çalismalarimizi tamamlayacagiz, Türkiye’de bir gaz merkezi olusturmanin adimlarini atiyoruz. Bu yil sonuna kadar da yol haritamizi netlestirecegiz. Niyetimiz hem kaynak ülkeleri hem de bu dogal gaza talip olan ülkeleri bir masa etrafinda toplayarak buradaki stratejiyi netlestirmek istiyoruz. Burada tüm paydaslarimizla birlikte hareket etmek arzusundayiz" diye konustu.

Son 20 yilda enerji alaninda 31 bin megavat olan kurulu gücünü 100 bin megavat üzerine çikardiklarini bildiren Bakan Dönmez, son 20 yilda sadece elektrik üretim amaçli yapilan yatirimlarin tutarinin neredeyse 100 milyar dolari buldugunu ve yerli ve yenilenebilir kaynaklara yatirim yapilmasaydi geçen yil 20 milyar dolarlik enerji ithalati daha yapilacagini kaydetti.

Bakan Dönmez, enerji fiyatlarina kamuoyunda elestiri yapildigini hatirlatarak, "Bugün Avrupa’da olaganüstü, hiç akla gelmeyecek tedbir önerilere vatandaslari zorlamaya basladilar. Çünkü dogal gaz diger enerji kaynaklarinda tedarikte zorlaniyorlar. Kitligi olan bir ürünün hizmetin fiyatinin da anormal olarak artmasinin etkisini yasiyorlar. Kriz öncesinde 200 dolarlarin altina inen dogal gaz fiyatlari bugün bin dolarlarin üzerinde seyrediyor. 2 ay önce bu rakam 2 bin, 2 bin 500 dolar civarindaydi. 10 kat, 15 kat artislari yasadik. Biz vatandasimiza maliyet artislarini önemli bir kismini yansitmadan rahatlatma yolunu tercih ettik. Geçtigimiz yil elektrik dogal gaz destek tutarlari 100 milyar lira civarinda seyretti. Bu rakam bu yil için 2 katindan fazla olacak gözüküyor. Yil sonuna itibariyle bu rakami netlestirmis olacagiz" dedi.



"Maden ihracat rakamlarimiz 600 milyon dolarken geçtigimiz yil 6 milyar dolara çikti"

"Dogal gaz arzi saglanan yerlesim birimleri 2002’de 5 ilde 57 yerlesim biriminde dogal gaz kullanilirken bugün 81 ilin tamaminda 656 yerlesim merkezinde nüfusun yüzde 65-70’lik kismi dogal gaza erismis durumda" ifadelerini kullanan Bakan Dönmez, sunlari kaydetti:

"Petrol üretiminde 2002’de yillik 17 milyon varil üretimi bugün 24 milyon varile ulasti. Insallah bu rakamlari önümüzdeki yillarda daha da artirmis olacagiz. Maden ihracat rakamlarimiz 600 milyon dolarken geçtigimiz yil 6 milyar dolara çikti. 10 kat ihracatimizi artirmisiz. 2002´de günesten elektrik üretimi sifirdi. Rüzgardan sadece 19 megavat vardi. Bugün günes enerjisinde kurulu gücümüz 9 bin megavat sinirina ulasti. Rüzgar enerjisinde 11 bin 200 megavat oldu. Hidroelektrikte ciddi bir basari elde ettik. 11 bin 673 megavat olan hidroelektrik gücümüzü an itibariyle 31 bin 568 megavata ulastirdik. Projelerimiz devam edecek. Nükleer enerjide önümüzdeki yil ilk üniteyi insallah devreye almayi hedefliyoruz. Dogal gaz depolama tesislerimiz bu yil sonuna dogru ki bir tanesini bitirdik açilisini yapacagiz. Üç ürünlü maden projelerimiz devam ediyor. Ulastirmada sizler de görüyorsunuz, hem doguda, batida, kuzeyde, güneyde otoyollarimizin sayisini artirdik, mesafesini artirdik. Köprülerimizi ardi ardina açiyoruz. Insanimizin hizmetine sunuyoruz. Sanayide ilk yerli otomobilin banttan indirilmesine taniklik ettik. Havacilikta, uzay çalismalarinda önemli ilerlemeler kaydediyoruz. Savunma sanayinde IHA’lar, SIHA’lar yerli tank ve helikopterlerimiz yakin gelecekte de yerli milli muharebe uçagimizi da filomuza katacagiz. Denizaltilari yapmaya çalisiyoruz. Saglikta hemen her ilde ilçede dokundugumuz tesisler var. Adeta otel konforunda hastalarimizi tedavi ediyoruz. Çevre sehircilik alaninda sosyal konut projelerine bir yenisini daha ekleyecegiz. Bugüne kadar 1 milyonun üzerinde konutu yapip teslim ettik 250 binlik konutlarin yakinda kuralari çekilecek. Yeni sosyal konut projeleri hayata geçecek bunu 500 bine tamamlayacagiz. Millet bahçelerimiz ardi ardina açiliyor. Insallah halkimizin destegi 2023 seçimlerinde devam ettiginde Türkiye’nin yüzyilinda sadece bölgesinde sözü dinlenen degil, tüm dünyada Türkiye sözü dinlenen bir ülke haline gelecek diyorum."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile