Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez, Dogal Gaz Yatirimlariyla Ilgili Bilgi Verdi Açiklamasi
'Hedefimiz, ülkede tüketilen dogal gazin yüzde 20’sini yer altinda depolayabilmek. Özellikle kisin tüketimler bir anda 3’e, 4’e katlanabiliyor. Bunu sadece mevcut boru sebekeleri üzerinden karsilamaniz mümkün olmayabilir. O açidan, yazin çekisin az oldugu aylarda dogal gazi yer alti depolarinda depoluyoruz' 'Bu yil içerisinde, yetismezse önümüzdeki yilin ilk çeyreginde Karadeniz'de kesif amaçli bir sondaj daha planlayabiliriz. O bölge verimlilik açisindan ciddi potansiyel içeren bir bölge. Eger mevcut veriler gibi bir veriyle karsilasirsak kuzeybatida yer alan sahada da bir kesif açiklama imkanimiz olabilir' '(Nahçivan'a dogal gaz boru hatti) Azerbaycan'in teknik bazi verileri onaylamasini bekliyoruz. O onaylar da gelir gelmez hattin yapimina baslayacagiz'
Bakan Dönmez, Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS (BOTAS) Dörtyol Isletme Müdürlügünde gazetecilere, sivilastirilmis dogal gaz (LNG) depolama ve gazlastirma ünitesini (FSRU) 2018 yilinda, Türkiye'nin ilk dogal gaz depolama gemisi Ertugrul Gazi'yi de yaklasik 2 yilda tamamlayip geçen cuma günü hizmete aldiklarini animsatti.
Dönmez, geminin sinifindaki en büyüklerden biri oldugunu, günlük 28 milyon gazlastirma kapasitesiyle tanklarindaki LNG'yi dogrudan gazlastirip deniz altindaki borular yardimiyla karaya, oradan da ulusal iletim sebekesine aktarabildigini anlatti.
Türkiye'nin 3-5 yil öncesine kadar dogal gazi agirlikli boru hatlarindan alarak arz güvenligini temin ettigini hatirlatan Dönmez, bugün dogal gazda arz güvenligini tahkim etmek için Izmir ve Dörtyol'da olmak üzere 2 FSRU ünitesine sahip olduklarini belirtti.
Dönmez, böylece Türkiye'nin kaynak ve güzergah çesitliligini artirdiklarini ifade ederek, söyle konustu:
"Sadece boru gaziyla besleme degil, boru gazina alternatif bir kaynak çesitliligini de saglamis olduk. Özellikle yaz aylarinda LNG fiyatlari boru gazi fiyatlarindan avantajli oluyor. Bu anlamda fiyat avantajlarini, maliyet avantajlarini da kullanma imkanina kavusmus olduk. Ülkemizin dört bir tarafina dogal gazi herhangi bir teknik sorun yasanmaksizin ulastirabilmek için kaynak giris noktalarinin da ülkenin etrafinda konuslanmasinin bize büyük faydasi var. Ertugrul Gazi FSRU stratejik bir nokta. Özellikle güney illerimizdeki yogun tüketimin oldugu günlerde basinç düsümünü engellemek, sistem dengesini ayakta tutabilmek açisindan son derece önemli. Bu kis 280 milyon metreküp günlük tüketimleri bulduk. Geçmiste 200 milyon metreküpün üstüne çiktigi zaman sistemde bazi sikintilar yasaniyordu ama hiç kimseye bir sey hissettirmedik ve herkes rahat bir sekilde dogal gazi kullandi."
- Ertugrul Gazi ihtiyaç duyulan bölgedeki terminale gidecek
Dönmez, su anda Saros Körfezi'nde projesi devam eden bir FSRU terminali oldugunu da isaret ederek, "Enerjinin yogun tüketildigi alanlardan birisi Marmara'nin kuzeyi. Biz bu gemiyi ayni zamanda belki diger terminallerimize de sevk edebiliriz. Orayi da böylece takviye etmis olacagiz. Bu gemi ihtiyaç halinde buradan Saros'taki terminale yanasip sisteme gaz verebilecek." dedi.
Geminin, kara tankerlerine de LNG yükleme yetenegine sahip oldugu bilgisini veren Dönmez, söyle devam etti:
"Özellikle güney ve dogudaki LNG taleplerini, mesafenin yüksek olmasindan dolayi karsilamiyorduk. Maliyetler artiyor dogal olarak. Simdi buradan güneydeki, Güneydogu'daki ve bu bölgeye yakin yerlerdeki LNG taleplerini artik bu gemi üzerinden de saglayabilecegiz. Yine ayni sekilde sadece kara tankerlerine degil, gemi yanasirsa iskeleye gemiden gemiye de LNG'yi, yani sivi dogal gazi yükleme imkanimiz olacak."
- "Hedefimiz, ülkede tüketilen dogal gazin yüzde 20'sini yer altinda depolayabilmek"
Türkiye'nin dogal gaz tüketimine uygun olarak yer alti depolama sistemine de agirlik verdiklerini dile getiren Dönmez, "Hedefimiz, ülkede tüketilen dogal gazin yüzde 20’sini yer altinda depolayabilmek. Özellikle kisin tüketimler bir anda 3’e, 4’e katlanabiliyor. Bunu sadece mevcut boru sebekeleri üzerinden karsilamaniz mümkün olmayabilir. O açidan, yazin çekisin az oldugu aylarda dogal gazi yer alti depolarinda depoluyoruz. Sonra da kisin ihtiyacimiz oldugu müddetçe buradan tekrar çekerek istifade ediyoruz. Arz güvenligi açisindan son derece kritik." ifadelerini kullandi.
- "Kesif yapilan sahanin teknik bilgilerinin paylasilmasi söz konusu degil"
Dönmez, bir gazetecinin, Karadeniz'de yeni kesifler ve uluslararasi is birliklerine dair sorusuna, söyle yanit verdi:
"Geçmiste de bu tür sorulara, gerek isin mühendislik, müsavirlik kisminda gerekse malzeme tedariki ve yapim asamalarinda bu tip is birliklerinin olabilecegi yönünde cevap vermistim. Tabii tercihimiz yerli firmalardan yana olur ama netice itibariyla biz bir rekabete açik ortamda bu islerin temin ve tedarik sürecini yürütecegimiz için uygun standartlarda bizim ihtiyaçlarimizi karsilayan yerli ve yabanci sirketlerle çalisabiliriz. Kesif yapilan sahanin teknik bilgilerinin paylasilmasi söz konusu degil. Teknik bilgi diye sahanin formasyonuna iliskin bir yabanci firmayla bilgi paylasimi oldugu bilgisi dogru degil."
Karadeniz'de, son olarak tespit edilen 135 milyar metreküple Türkiye'nin Karadeniz'deki toplam gaz kesfinin 540 milyar metreküpe ulastigini animsatan Dönmez, sunlari paylasti:
"En son açikladigimiz Amasra-1 kuyusu, ilk açikladigimiz sahanin kuzeydogusunda kalan bir bölgedeydi. Simdi güneybatisina düsen sahada sismik çalismalarimiz ve degerlendirmeleri devam ediyor. Bu yil içerisinde, yetismezse önümüzdeki yilin ilk çeyreginde Karadeniz'de kesif amaçli bir sondaj daha planlayabiliriz. O bölge verimlilik açisindan ciddi potansiyel içeren bir bölge. Eger mevcut veriler gibi bir veriyle karsilasirsak kuzeybatida yer alan sahada da bir kesif açiklama imkanimiz olabilir. Bugünden bir sey demek erken. Somut bir sekilde bulmadan da açiklama yapmiyoruz ama potansiyeli yüksek bir bölge oldugunu biliyoruz. Nitekim bugüne kadar yapmis oldugumuz sondajlar da aslinda onu teyit etti."
- "LNG’lerle yaklasik 1 milyar dolarlik tasarruf sagladik"
Dönmez, soru üzerine, Kanal Istanbul civarinda günes ve rüzgar açisindan yenilenebilir enerji kaynaklarinin degerlendirilmesinin mümkün oldugunu, Çatalca'da halen çalisan rüzgar santralleri bulundugunu ifade etti.
LNG'lerin arz güvenligine katkisina dair soruya Dönmez, LNG'de yazin yasanan düsük fiyatlari yakalayip maliyetleri azaltabildiklerini belirterek, "Nitekim geçtigimiz yil da asagi yukari LNG'de yüzde 25, yüzde 30'lar civarinda boru gazina göre daha ucuz maliyetler yakaladik. Bu da dogal olarak yurt disina ödeyecegimiz ayni miktardaki gazin ödeme tutarini da azaltmis oldu. Nitekim geçtigimiz yil bu kapsamda aldigimiz LNG'lerle yaklasik 1 milyar dolarlik tasarruf sagladik." seklinde konustu.
Dönmez, Nahçivan'a dogal gaz boru hatti çekilmesi projesine iliskin soruya su yaniti verdi:
"Azerbaycan Enerji Bakani Perviz Sahbazov ile mutabakat zapti imzalamistik. Azerbaycan'in teknik bazi verileri onaylamasini bekliyoruz. O onaylar da gelir gelmez hattin yapimina baslayacagiz. Bizim hazirliklarimiz, güzergah, etüt, kamulastirma, projelendirmeyle ilgili bitti. Ortak bir proje yürüyor. Mutabakat metninden farkli teknik anlamda bazi bilgilerin bizimle paylasilmasi gerekiyor. Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Sirketi (SOCAR) bu bilgileri saglayinca starti vermis olacagiz."