Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Türkiye'nin hizmete alinan ilk dogal gaz depolama gemisi Ertugrul Gazi'nin özellikleriyle ilgili bilgi verdi.
Dönmez, BOTAS Ertugrul Gazi Yüzer LNG Depolama ve Gazlastirma (FSRU) gemisini devreye alma töreninde gazetecilere, bakanlikça mutlu ve heyecanli olduklarini söyledi.
Geminin, özel kriterler dikkate alinacak sekilde yapildigini ifade eden Dönmez, sözlerini söyle sürdürdü:
"Bu gemide 170 bin metreküp sivi dogal gazi depolayabiliyoruz. Gazlastirdigimizda 110 milyon metreküpe denk geliyor. Yine bu gemiyi tam kapasite çalistiracak olsak, yilda yaklasik 7 milyar metreküplük bir dogal gazi gazlastirma kabiliyet ve kapasitesine sahip bir gemiden bahsediyoruz. Eger sivi gelmemis olsaydi, bunu gaz olarak almis olsaydik bu gemiden yan yana tam 600 gemiyi dizmemiz gerekiyordu. Sivilastirdigimiz için hacmi düsüyor ama kalitesinden de bir sey kaybetmiyor. Yine bu gemimizin günlük sisteme gaz verme kapasitesi de 28 milyon metreküp. Sadece bu gemimiz tüm Akdeniz Bölgesi'nin kisin üç aylik dogal gazini tek basina yetistirebilecek, besleyebilecek bir imkana sahip."
Dönmez, yapacaklari yeni terminalle ülkenin her yönünde kaynak giris noktasi çesitliligini ve sayisini artirma imkanina kavusacaklarini belirtti.
Halihazirda 4,5 milyar metreküp kapasiteye sahip yer alti dogal gaz depolama tesislerinin genisletme çalismalarinin sürdügünü ifade eden Dönmez, "Kapasite genisletme çalismalarini da 2023 yilinda tamamladigimizda depolama kapasitemiz 11 milyar metreküpe ulasacak. Bu da ülke toplam yillik tüketiminin yaklasik neredeyse yüzde 20'lik kismini yer altinda depoluyoruz demektir." diye konustu.
- "Sebekenin ulasamadigi bölgelere kara tankerleri vasitasiyla dogal gaz verebilecegiz"
Dönmez, gemide 35, iskele ve ölçüm istasyonunda da 35 olmak üzere 70 personelle bu hizmeti sürdüreceklerini dile getirdi.
Geminin emsallerinden farkli yönlerini de anlatan Bakan Dönmez, sunlari kaydetti:
"Bu gemi, digerlerinden farkli olarak 'banker hizmeti' diye anilan, yani kara ya da deniz tankerlerine sivi dogal gazi ikmal eden, bosaltabilen bir sisteme sahip. Normalde bu gemiler, sadece sivi gazi alip dogal gaza gazlastiran ünitelere sahipken, bu gemi gazlastirmadan sivi fazinda da kara tankerlerine ya da denizdeki bir baska gemiye aktarma imkanina sahip. Bunun söyle bir esnekligi var; dogal gaz ana iletim hatlarinin, sebekenin ulasamadigi bölgelere kara tankerleri vasitasiyla tasima yöntemiyle dogal gaz verebilecegiz. Nitekim biz Türkiye genelinde bazi küçük yerlesim birimlerinde sikilastirilmis dogal gaz ya da sivi dogal gazla o küçük yerlesim birimlerimizi, beldelerimizi, ilçelerimizi, dogal gaza kavusturuyoruz. Akdeniz ve Güneydogu'da böyle bir kaynak giris noktasinin olmasi, bu bölgelerde dogal gazi boru hattiyla ulastiramadigimiz yerlere, vatandaslarimiza, kullanicilara bu imkani da saglamis olacagiz."
Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakani Dönmez, Ertugrul Gazi Gemisini Tanitti Açiklamasi
'Sadece bu gemimiz tüm Akdeniz Bölgesi'nin kisin üç aylik dogal gazini tek basina yetistirebilecek, besleyebilecek bir imkana sahip' 'Bu gemi, digerlerinden farkli olarak 'banker hizmeti' diye anilan, yani kara ya da deniz tankerlerine sivi dogal gazi ikmal eden, bosaltabilen bir sisteme sahip'.