TBMM Genel Kurulu'nda CHP'nin hakkında verdiği gensoru önergesi üzerinde konuşan Yıldız, önergenin tüm CHP Grubu'nu kapsamadığını belirterek, daha önce 9 Ocak'ta verilen gensorunun 16 milletvekilinin imzasını geri çektiği için düştüğünü, bu 16 milletvekilinden 13'ünün ikinci gensoruya imza koymadığını anlattı. "Tabii bu CHP'nin iç sorunu. Bu iddiaları ciddi bulmadıkları, başka gerekçeyle imzalarını çekmiş olabilirler" diyen Yıldız, iddiada "İki firmaya verilen iş hukuka uygundur ancak iş süreleri yönetim kurulu kararı olmaksızın uzatılmıştır, mevzuata aykırı işle yapılmıştır" denildiğini kaydetti.
Yıldız, iş sürelerinin uzatımının mevzuata aykırı olmadığını belirterek, 4 partinin grup başkanvekiline bununla alakalı evrakları sunacağını söyledi.
Evraklarda, yönetim kurulunun genel müdürüne "benim şu yetkilerimi kullanabilirsin" denildiğini ancak sınırsız yetki vermediğini, bunların içinde sözleşmenin süre uzatımı onayı vermesinin de yer aldığını kaydeden Yıldız, "Yönetim kurulu, genel müdüre bu yetkiyi veriyor. Gensorunun cevabı bu noktada bitmiştir, tamamlanmıştır" dedi.
Yetki devrinin Türk kamu hukukunda kanun ve KHK ile hükme bağlandığını, her kademedeki bakanlık ve kuruluş yöneticilerinin gerektiğinde sınırları yazılı olarak açıkça belirtilmek kaydıyla yetkilerini devredebileceğinin ifade edildiğini kaydeden Yıldız, yetki devrinin, yetki devreden amirin sorumluluğunu ortadan kaldırmadığını, yetkilerin devredebileceğini, sorumlulukların devredilemeyeceğini söyledi.
"TKİ Yönetim Kurulu, yetki devrini 31 Temmuz 2007 tarihinde yapıyor ve sözleşme süresinin uzatılmasında genel müdüre yetki devredilebileceğini kayıtlıyor" diyen Yıldız, Yönetim Kurulu'nun yetkilerinden bir kısmını genel müdüre devretmesi ve genel müdürün de bu yetkileri kullanmasında herhangi bir mahsur olmadığını ifade etti.
-"Belki CHP'liliğini göstermek istiyor olabilir"
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu'nun konuyla ilgili soru önergelerine yanıt verdiğini anlatan Yıldız, "Ufak bir mevzuat araştırmasıyla da anlaşılabilecek, anlaşılması son derece kolay olabilecek bir konunun niçin gensoru konusu yapıldığını sizinle paylaşmak istedim. Bir bazısında kendisinin bunaldığını ama bu bunalmada aynı cephede olduğu insanlar tarafından vurulduğunu, düşman kurşunuyla değil, kendi kurşunuyla vurulmasını söylemesi, bu gerekçelerden biri olabilir, belki de olmayabilir. Bu konuların içine girecek halim yok. Belki CHP'liliğini göstermek istiyor olabilir ama ben bununla alakalı da yorum yapamam" diye konuştu.
Gensorunun yalnızca CHP'nin içinde değil, CHP'li milletvekilleri içerisinde de ayrı görüşlere sahip olduğunu evraklarıyla sunacağını anlatan Yıldız, şöyle konuştu:
"Eylül 2014 Bakanlığımıza bir dilekçe veriliyor. Kasım 2014'te de Cumhuriyet Başsavcılığı'na suçduyurusunda bulunuluyor. Bu bütçe görüşmelerinde gündeme getiriliyor aynı şahıs tarafından; TKİ Genel Müdürlüğünce iki firmaya mevzuata aykırı iş verilmiştir, iş süreleri yönetim kurulu kararı olmadan uzatılmıştır ve kamu zarar etmiştir, Hepsini Komisyonda anlattık. Bu iddiaların doğru olmadığını ispat eden belgeleri, şu anda grup başkanvekillerimize gönderiyorum. Bunlar; Bakanlık Teftiş Kurulu, Başbakanlık Teftiş Kurulu, iki Ankara Cumhiriyet Başsavcılığı kararı, mahkeme, Kamu İhale Kurumu görüşü ve akademik nitelikli hukuk görüşü olmak üzere 8 başlıklı dosyayı kendilerine arz ediyorum. Ancak Plan ve Bütçe Komisyon'da yapılan bu üç ithamın ikisinden vazgeçilmiştir aynı kişi tarafından. Konunun önemli kısmı anlaşıldığı için. Demek ki konu yeterince anlaşılmış ve iki firmaya ihalesiz ve mevzuata aykırı iş verildiği ve kamunun zarar edildiği iddialarından vazgeçilmiştir. Gensoru verilmesinin tek gerekçesi olan, bunda önceki gensorulardan birinin iade edilmesine neden olan, burada tekrar suç bastırmaya yönelik cümlelerin itibar görmediği bir ortamda bulunuyoruz. Belki bir ay daha geçseydi, sunduğumuz bilgiler yeterince okunmuş ve bu ikinci önergenin altına imza atacak milletvekili bulamayabilirlerdi."
Gensoruya konu maden sahasının TKİ devri karşısında rödovans sözleşmesi imzalanması ve kömür alımının ihalesiz yapılmasının Kamu İhale Mevzuatına aykırı olduğu ve kamuyu zarara uğrattığı hususlarının Yüksek Denetleme Kurulu'nun TKİ denetim raporlarında dile getirildiğini anlatan Yıldız, Bakanlık Teftiş Kurulu iddiaların gerçeği yansıtmadığı, sahanın konumunun sağladığı avantajlar nedeniyle işin adı geçen firmaya verilmesinin teknik ve işletmecilik açısından gereklilik olduğunu belirttiğini söyledi.
Başbakanlık Teftiş Kurulu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ağır ceza mahkemesinin de aynı yöndeki kararlarına işaret eden Yıldız, iddialara ilişkin adli ve idari bütün soruşturma süreçlerinin tamamlandığını söyledi.
Yıldız, "CHP'nin kurumsal olarak verdiği bu yapı, gensoruda ne yazık ki zemin bulamıyor. Buna baştan bir karar vermeleri lazım. CHP oturacak, bununla alakalı kendi içinde karar alacak ve bunu kamuoyuyla paylaşacak. TKİ, her türlü faaliyet ve işlemlerinde 9 adli ve idari organ denetimine tabidir. Sayıştay'ın TKİ'nin 2013 yılına ait denetim raporunda gensoruya konu sözleşmelerin süre uzatımına ilişkin inceleme ve soruşturma istenmemiş, bununla ilgili öneri ve tavsiyeye de yer verilmemiştir. Bunun anlamı; TKİ'nin bu işlemlerini Sayıştay'ın hukuka ve usule uygun gördüğü, konuya Kuşoğlu gibi bakmadığıdır. Gensoru her iki tarafı keskin bıçaktır. Karşıdakine dokunmazsa gelir size dokunur. O yüzden bu işin dünyası var, ahireti var. İftiralardan sizi sakınmaya davet ediyorum" diye konuştu.
-İmza tartışması
Taner Yıldız'ın konuşmasının ardından, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay söz aldı.
Altay, gensoruyu 9 Ocak tarihinde verdiklerini ancak iktidar partisinin, gensoruya ilişkin görüşmeleri, dört eski Bakanla ilgili Soruşturma Komisyon Raporu'nun görüşüleceği güne "monte edeceğine" emin olduklarını ifade etti.
Konunun oldu-bittiye getirilmesine fırsat vermemek için Meclis Başkanlığı'na sunulan söz konusu gensoruda imzası bulunan bazı milletvekillerinden imzalarını çekmelerini istediklerini anlatan Altay, "Arkadaşlarımız bu nedenle imzalarını geri çektiler. Sizin yaptığınız işlerde usulsüzlük ve suistimal olmadığına inandıkları için değil. Sayın Bakan 'sonra 3 kişi imza atmadı' diyor. Sayın Bakan, bizde sahte imza atma ve attırma adeti yok. Ankara dışında olan arkadaşlarımızın yerine imza atamayız" diye konuştu.
Yeniden söz alan Taner Yıldız ise "İki gensoru önergesinde imzası olan var, 5 kişi. Sadece birinci önergede imzası olanlar 16 kişi. Sadece ikinci önergede imzası olanlar 15 kişi. 13 kişi imzasını çekti. Çok tesadüftür ki 16 kişi imzasını koymadı" diye konuştu.
Yıldız, kavastan, söz konusu imzalarla ilgili listeyi Engin Altay'a iletmesini söyledi.
Altay'ın reddetmesi üzerine kavas listeyi yeniden Yıldız'a götürdü.
Konuşmasında önceki açıklamasını anımsatan Yıldız, "Ben dedim ki neden Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki ifadenizi gensoruya yansıtmadınız? Madem ki eminsiniz niye yansıtmıyorsunuz? Zarar ettiğini iddia ettiği kurum TKİ, 1 milyar 70 milyon 361 bin 600 lira kar etmiştir de ondan dolayı" dedi.
Konuşmaların ardından Yıldız hakkındaki gensorunun gündeme alınması kabul edilmedi.
Başkanvekili Güldal Mumcu, birleşimi 10 Şubat Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Hakkındaki Gensoru
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kendisiyle ilgili gensoru veren CHP'ye, "Gensoru her iki tarafı keskin bıçaktır. Karşıdakine dokunmazsa gelir size dokunur. O yüzden bu işin dünyası var, ahireti var. İftiralardan sizi sakınmaya davet ediyorum" dedi.