Kastamonu Üniversitesi'nde , 7. kuruluş yılı etkinleri kapsamında düzenlenen törende konuşan Yıldız, medeniyetin beşiği Kastamonu'nun tarih ve Türk kültürünün mihenk taşlarından biri olduğunu belirtti.
Yüzyıllar önce medrese ile başlayan eğitim kültürünün, şimdi üniversiteler aracılığıyla devam ettiğine işaret eden Yıldız, Osmanlı'nın Anadolu'da açtığı ilk lisenin Kastamonu Lisesi olduğunu vurguladı.
Bu lisenin, yıllar sonra rektörlük binası olarak kullanılmasının sevinçle karşıladıklarını ifade eden Yıldız, 10 yıl önce 70 olan üniversite sayısının, şimdi 170'i geçtiğini aktardı.
Yıldız, 2002 yılında Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi olduğunu belirterek, ''O dönem en büyük bütçe Milli Eğitim Bakanlığı'na ait değildi. Şu anda en büyük bütçe, eğitim kurumlarımızın'' diye konuştu.
İnsana yapılan yatırımları çok önemsediklerini anlatan Yıldız, ''Devletten aylık 45 lira burs alan öğrencimize, 2013 yılı itibariyle aylık 280 lira burs veriyoruz. Ve yine eğitimde dikey boyutlu bir büyümeyle bugünlere geldik. Bunlar gerekliydi ama bunlar yeterli değil. Harçların artık alınmadığını biliyorsunuz. Fırsat eşitliğini sağlayacak adımları bütün illerimizde attık. 81 vilayetimizde şu anda üniversitelerimiz var'' ifadesini kullandı.
-''Türkiye'nin hedefleri değişti''-
Bakan Yıldız, konuşmasında öğrencilere seslenerek, kendisinin de 1979 yılında üniversiteye başladığını, 1980'de sağ sol kavgalarının olduğu dönemde kendilerine ''ne öğrenmek istediklerinden çok nereli ve neci olduklarının'' sorulduğunu aktardı.
Türkiye'nin bütün bu badireleri atlattığına dikkati çeken Yıldız, şunları söyledi:
''Artık, eğitimin, öğretimin konuşulduğu dönemlere geldik. Dünyadaki en iyi ilk 500 üniversite arasına giren 10 üniversitemiz var. Bu sayıyı artırmamız lazım. Çünkü her 4 yılda bir mezun olan öğrencinin, bilgilerini 2-4 yılda yenilemek zorunda olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bir bilişim çağında yaşıyoruz. Çok hızlı, kütüphanelerin daha ötesinde milyarlarca sayfalık bir internet ortamında bulunuyoruz. Türkiye'nin hedefleri değişti. Mutlaka bulunduğumuz yerden daha güçlü bir yerde bulunmak zorundayız. Dünyanın dört bir tarafından gelen öğrencileri, öğretmen ve akademisyen çevrelerimizle beraber, artık Türkiye mutlaka kabuğunu kırmak durumunda. Çünkü Türkiye yalnız idaresi, sosyal yapısı ve ekonomisiyle değil, beyniyle, zihniyle, kalbiyle, sağduyusu, basiretiyle ve sezgileriyle beraber büyüyor. Bu obez bir büyüme değil. Bulunduğumuz ortamında gerisinde değil, tam tersine ilerisinde bulunacağız. Ve yükselen bir trendin mutlaka önemli bir parçası olacağız.''
-''Milleti 'Osmanlı artığı' olarak gören bir zihniyet''
Yıldız, 1971 yılında, Itri'nin vefatının 259. yılı dolayısıyla ''Cumhurbaşkanlığı Orkestrası Konser Salonu''nda düzenlenmek istenen konserin, ''rejimi tehdit eden bir anlayıştır'' denilerek engellendiğini anımsattı.
Konserin, dünya tarihinde, verileceği salonun ismi sebebiyle, ülke rejimini tehdit ettiği iddiasıyla iptal edilen ilk ve tek konser olarak literatüre geçtiğini vurgulayan Yıldız, ''Asıl sebep bu değildi. Milleti 'Osmanlı artığı' olarak gören bir zihniyetin sonucuydu. UNESCO 2012 yılını 'Itri yılı' ilan etti. Ve 11 Haziran 2012'de bu konser aynı salonda icra edildi. Dünyanın takdir ettiği, hakkında çalışmalar yaptığı, ona özel bir yıl ilan ettiği bu büyük değerimiz Itri'nin, nasıl bir rejim tehlikesi oluşturduğunu takdirlerinize bırakıyorum'' diye konuştu.
Yıldız, Beethoven'ı, Mozart'ı bilen bir gençliğin aynı zamanda Itri'den Dede Efendi'den, Aşık Veysel'den mutlaka anlıyor olması gerektiğini belirterek, öğrencilerin sadece aldıkları eğitimlerle değil aynı zamanda entelektüel birikimleriyle de hayata atılacaklarını kaydetti.
Konuşmanın ardından KÜ Rektörü Prof. Dr. Seyit Aydın tarafından Bakan Yıldız'a, ''fahri doktora'' unvanı belgesi verilerek, cüppe giydirildi.
Törenin ardından, Bakan Yıldız ve davetliler öğrenci topluluklarına ait stantları gezdi.
Muhabir: Sinan Özmüş / Şengül Oymak
Yayıncı: Atakan Çelik
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kastamonu'da Açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin hedeflerinin değiştiğini belirterek, ''Mutlaka bulunduğumuz yerden daha güçlü bir yerde bulunmak zorundayız'' dedi.