Yıldız, Kayseri'deki ''Milliyet Kayseri ile buluşuyor'' etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yerli kaynaklarına ve yenilenebilir kaynaklarına ağırlıklı bir şekilde yöneldiği bir ortamda basına önemli bir görev düştüğünü vurguladı.
Enerji yatırımları konusunda basını taraf olmaya çağıran Yıldız, şunları söyledi:
''Manüplatif ve spekülatif olanlarını hariç tutuyorum, iyi niyetle zaman zaman eline tencere, tava alanlar var ve bir yerli kaynak aleyhine çalışanlar var. Burada ben basının tarafsız değil, tam tersi taraflı olmasından yanayım. Doğrusunun da böyle olduğuna inanıyorum. Aslında bu, karşısında objektif olacağımız bir konu değildir. Tehdit zaten yanlı bir tehdittir. O da ithalatla alakalı bir konu. Bakıyorum, cari açıkla, ithal enerjiyle alakalı tek doğrular sürekli konuşulabiliyor. Ama bunun çözümüyle alakalı konuşanların sayısının daha az olduğunu görüyorum. Türkiye, 3 tarafı denizlerle çevrili, 8 bin 484 kilometre kıyısı bulunan bir ülke, 46 enerji yatırımı talebi var, 46 tane de itiraz var. O zaman burada bir yanlışlık var. Bunda bir gariplik yok mu- Ben bunun, enerji kaynaklarına mı yoksa kalkınmaya mı itiraz olduğu üzerinde biraz tereddüt sahibi oldum.''
-Fransa örneği-
Fransa'da, yaklaşık 100 kilometre uzunluğundaki Loire nehri üzerinde 14 nükleer santral bulunduğunu hatırlatan Yıldız, şöyle konuştu:
''Orası Dünya Anıtlar Kurulu tarafından da koruma altına alınmıştır. Balık yetiştirilir, çıkan balıklar yenir, buna rağmen 14 tane nükleer santral vardır, hiç kirlenmez. Ama bizim Türkiye'de nükleer santral kuracağın zaman o su hemen kirleniverir. Dünyanın en fazla turist çeken şehri Paris'tir. Geçtiğimiz yıl 55 milyon turist çekmiştir. Paris'e yaklaşık 90 kilometre çapta 5 tane nükleer santral vardır. Oranın turistine bir şey olmaz, ama bizim turiste bir şeyler olur. Bunda da bir gariplik var. Oranın yeşili zedelenmez ama bizim yeşilimiz biter. Türkiye, büyümeye karar verdi. Büyümeyecekse zaten bir problem yok. Çayımızı, kahvemizi içip, rahatlıkla idare edebiliriz. Ama madem ki büyüyecek, Türkiye'nin büyüme hızı, tek başına yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının büyüme hızından daha büyüktür. O zaman enerji kaynaklarını çeşitlendirmek durumundayız. Yerli kaynaklarımıza sahip çıkışımız, subjektif yaklaşımları gerektirecek bir konudur. Bu konu karşısında tarafsız kalamayız.''
Türkiye'nin tarihi, kültür varlıkları, sit alanları, mera vasfını kaybetmemiş arazilerinin hassasiyet gerektirdiğini ve ülkenin zenginliği olduğunu vurgulayan Yıldız, ''Ama müsaade ederseniz, enerji kaynakları da bu ülkenin zenginliği. Dolayısıyla basınımıza düşen önemli bir görev var. Bu manada yanlı davranmak durumundadır. Türkiye'nin yerli kaynakları adına, biraz abartılı bir ifadeyle söyleyeyim, şike yapmak durumundadır basın. Türkiye'nin yerli ve yenilenebilir kaynakları karşısında her birimizin hassasiyeti yüksek olacak ki, çevreyle, yeşille beraber bunları gerçekleştirelim. İmkanımız vardır ve biz bunu yapabilecek güçteyiz'' dedi.
Etkinliğe Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, Kayseri Milletvekilleri İsmail Tamer ve Yaşar Karayel, Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki de katıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Dünya Ticaret Merkezi'nde açılan 2. Mobilya Fuarı'nı da gezerek stantlarda sanayicilerle sohbet etti .
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Kayseri'de Açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Türkiye'nin yerli kaynakları adına, biraz abartılı bir ifadeyle söyleyeyim, şike yapmak durumundadır basın'' dedi.