Yıldız, Rusya Federasyonu‘na bağlı Tataristan Özerk Cumhuriyeti‘nin başkenti Kazan‘da temaslarını sürdürüyor. Kazan‘da kaldığı otelde gazetecilerle kahvaltıda biraraya gelen Yıldız soruları cevapladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın koyduğu Rusya ile 100 milyar dolarlık ticaret hedefinin hayal olmadığını belirten Yıldız, Rusya ile ticari ilişkilerin bu seviyeye çıkacağına inandıklarını ve bu yönde çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Başta Libya olmak üzere petrol üreticisi ülkelerde yaşanan olayların ardından petrol fiyatlarında yaşanan artışa ilişkin bir soru üzerine Yıldız, petrol fiyatlarının artmasının bütünüyle spekülatif bir olay olduğunu söyledi. Yıldız, "Bugün Libya‘nın günlük petrol üretimi 1.6 milyon varil. Tüketilen petrolün yüzde 10‘luk bir bölümünü bile oluşturmuyor. Ancak buna rağmen petrol fiyatları artıyor. Yani bu bütünüyle spekülasyondan kaynaklanıyor. Bu fiyat artışı petrol üreticisi ülkelere de zarar verir.
Sürdürülebilir bir fiyat oluşması gerekir" dedi. Petrol fiyatına bağlı olarak doğalgaz fiyatının da artmasını doğru bulmadığını kaydeden Bakan Yıldız, artık bu anlayışın değişmesi gerektiğini vurguladı.
Samsun-Ceyhan boru hattıyla ilgili soru üzerine Yıldız, bu konuda müzakare sürecinde olduklarını ifade etti. Özel sektörün karşılıklı olarak bunu kendi içinde olgunlaştırdığını belirten Yıldız, stratejik olması nedeniyle bu projeye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getirdi. Yıldız, "Burgaz-Dedeağaç hattıyla ilgili yorum yapmamız çok doğru olmaz. Ama boğazları by-pass edecek her türlü projeyi destekleriz. Samsun-Ceyhan hattının yapılmasını istiyoruz. Özel sektör kendi içinde görüştükten
sonra tekrar bir değerlendirme yapılacak. Müzakerelerin sonunda nasıl bir yol alındığını göreceğiz. Bir tarih koymayalım ama başından beri konuştuğumuz gibi, Rusya tarafındaki ortağın 25 milyon ton garanti vermesiyle alakalı bir konu. Her ortağın kendi kabiliyetine göre davranması esas, Petrolü olan bu kabiliyetini bu projeye yansıtmalı. Ayrıca Kazakların da 10 milyon ton petrol vermesini bekliyoruz. Hatta Rus, Türk ve İtalyan ortak dışında bir başka ortaklık yok. Böyle bir teklif varsa elbette
değerlendirilir" şeklinde konuştu.
İstanbul ve Çanakkale boğazlarında petrol taşıyan gemilerle ilgili olarak ‘Altın Frankı‘ tartışmaya açtıklarını hatırlatan Bakan Yıldız, "Boğazlarla ilgili dört bakanlık çalışmalarını sürdürüyor. Elimizdeki en önemli done boğazlardan geçecek olan petrolün miktarının önümüzdeki dönemde artacak olmasıdır. Bunu kendi seyrine bırakıp izlemek doğru değil. İstanbul‘da 8 bin 500 yıllık bir medeniyetten bahsediyoruz. Petrol taşıyan gemilerin boğazlardan geçişlerinde, Türkiye‘nin Montrö Anlaşması‘nda yer alan ve
‘Altın Frank‘ olarak adlandırılan yüksek geçiş ücreti hakkını kullanabilmesini tartışmaya açtık. Şu an çalışmalar yürütülüyor ve çalışmaların ardından bir yol bulunucaktır" ifadelerini kullandı.
Venezüella hükümeti ile Türkiye arasında petrol karşılığında, konut ve diğer altyapı projelerinin finansmanı konusunun gündeme geldiğinin hatırlatılması üzerine Yıldız, "Burada bir görüş alış verişinde bulunuldu. Şu an çalışmalar devam ediyor. Çalışmaların ardından oluşacak duruma göre bu gerçekleşebilir" dedi
Bir soru üzerine Türkiye‘nin rüzgar enerjisinde büyük yol aldığını ve özel sektörün büyük yatırımlar yaptığını kaydeden Bakan Yıldız, "Şu anda bin 270 megabayt enerji üretiliyor. Ayrıca 2 bin megabayt enerji için de firmalar lisans bekliyor. 3-4 yıl içerisinde rüzgar enerjisinde 10 misli büyüme göstereceğimizi düşünüyorum" diye konuştu.
Yıldız, doğalgaz indirimi ve ‘al yada öde‘ konusunda müzakerelerin devam ettiğini belirterek, "Ancak geçtiğimiz yıl müzakere masasında ham petrol fiyatı 75 dolardı şimdi 120 dolar. Rusya‘dan bu formülün değişimini de talep ettik. Üreticileri anlamaya çalışıyoruz ama tüketici olarak indirim beklememiz normal" dedi.
Petrolde yaşanan sıkıntıya ilişkin soru üzerine Libya‘nın günde 1,6 milyon varil petrol ürettiğini ifade eden Yıldız, oradaki durum sonrası Suudi Arabistan‘ın 4 milyon varil ilave üretim yapacağını açıkladığını hatırlattı. Yıldız, "Şu andaki fiyat artışları anlamsız. Fiyat artışları alışkanlıkları değişmeye başladı. Bazı ülkeler hız tahdidlerini azaltıyor" dedi.
Yıldız, bir soru üzerine Türkiye‘nin Batı hattı kontratını uzatmak istediğini belirterek, ancak özel sektöre 6 milyar metreküplük doğalgaz devrini Mavi Akım hattı üzerinden yapmak istediklerini, bununla ilgili görüştüklerini söyledi.
Bu arada, Yıldız‘ın Kazan ziyaretine katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Rusya ile karşılıklı olarak vizelerin kaldırılmasıyla ilgili olarak yapılan anlaşmaya ilişkin soru üzerine "Komisyondan geçti, önümüzdeki hafta parlementoya gelir. Başbakanın Rusya gezisi öncesi parlementoda geçmiş olur, herhangi bir sıkıntı yok" dedi.
Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Rusya‘da
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Libya‘nın günlük petrol üretiminin, tüketilen petrolün yüzde 10‘luk bir bölümünü bile oluşturmadığına işaret ederek, "Petrol fiyatlarının artması bütünüyle spekülatif" dedi.