Enerjide dev hamle

Enerjide dev hamle

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'nde konuştu. Tamamı özel sektöre ait 158 enerji tesisi ile 5 milyar dolarlık yatırım devreye alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Beştepe Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreni'nde konuştu.

Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:


Toplu açılış törenini gerçekleştirdiğimiz ve tamamı 2016'da devreye alınmış ya da alınacak olan 158 enerji tesisinin ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu tesisler çöp, doğalgaz, güneş, rüzgar, hidroelektrik, jeotermal linyit, taş kömürü gibi çok farklı enerji kaynaklarıyla elektrik üretiyor. Tamamı özel sektöre ait. 5 milyar dolarlık bir yatırım.

Enerji kalkınmanın büyümenin refah artışının lokomotifidir. Yeterli miktarla düşük maliyetle enerji üretemiyorsanız hedeflerinize ulaşamazsınız. Çok çarpıcı örneklerini görürsünüz. Kurulu gücümüz 2 kattan fazla arttı. İnşallah bu şekilde büyümeye devam ettiğimizde Türkiye'nin elektrik piyasası Avrupa'da üçüncü sıraya ulaşacaktır. Enerji sektöründe adımların piyasanın ve tüketicilerin ihtiyacına yönelik dengeli atılması gerekiyor. İyi işleyen bir piyasa oluşturmak mümkündür. Yenilenebilir enerji kaynakları konusuna özel önem veriyoruz. Son dönemde çok hızlı mesafe kaydetmeye başladık.

Siz bakmayın Batı ülkelerinden çevrecilik saldırılarına bunların hepsi art niyetlidir. Kömür ve nükleerle çalışan santraller olmasa Batı karanlığa gömülür. Polonya'da elektrik nükleerden yüzde 84, Almanya'da yüzde 45, Çin'de yüzde 75, Hindistan'da yüzde 73. Türkiye'de kömüre dayalı elektrik üretimi yüzde 22.

Ülkemizde ne zaman kömür ve nükleer santral meselesi olsa birileri ayağa kalkar çevrecilik yapar. Peki Batı ülkelerinde neden böyle şeyler yaşanmaz, neden oralarda böyle kampanyalar olmaz. Bu kampanyaları finanse edenlerin dertleri başka. Onlar üzüm yemenin çevreyi korumanın değil bağcıyı Türkiye'yi dövmenin peşinde. Enerji ithalatımız cari açığın yarısını oluşturuyor. Bizim kendi rezervimizi eritmek zorundayız. Biraz fazla kullanırsın olur biter. Çünkü biz eğer finansman yönetiminde başarılı olmazsak, cari açığı düşürmezsek ekonomi dumanaltı olur. Biz kendi rezervimizi eritmek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Önce kömürlerimizi eritelim. Kendi enerjimizi eritmek için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Biz yenilenebilir kaynaklarımızla birlikte kömür ve nükleer kaynakları da kullandığımızda cari açık sorununa son verebiliriz.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız yeni bir strateji geliştirdi. Devlete en ucuz teklifte bulunana bir saha verilecek. Devlet alım garantisi vererek yatırımcıya finansman sağlamış olacak. En yüksek bedeli teklif edene daha önceden veriliyordu. Hiçbir olumlu katkısı yoktu.

Nükleer santraller konusunda 2 önemli adım attık. Mersin Akkuyu 2023'te devreye girecek, Sinop için çalışmalar sürüyor. Üçüncü bir nükleer santral de devreye alınacak. Yenilenebilir düzenlemesini çok önemli görüyorum.

Yenilenebilirde ihalenin en önemli şartı elektrik üretiminde kullanılacak yüksek teknolojinin ülkemizde üretilmesi olacak. Bu millet yapar. İhaleye çıkarılan en az yüzde 80 yerlilik ve 15 yıl AR-GE şartı getirdik. Yenilenebilir enerji ile diğer sektörlerde de yerli üretim artışını istiyoruz.

Dünyadaki en büyük güneş tarlası olacak Konya Karapınar yenilenebilir enerji tesisi için önümüzdeki ay ihaleye çıkılıyor. Yatırım bedeli 1,3 milyar dolar hesaplanıyor. Benzer gelişme 64 tesisin açılışını yapacağımız rüzgar türbinleri. Hedefimiz Türkiye'nin bu alanda dünyadaki bu alanda en önemli üretim merkezlerinden biri haline dönüşmesidir.

Hidroelektrik kaynaklarımızın kullanımı konusunda da adeta bir devrim yaptık.Nükleer santrallerde de mümkün olduğunda teknolojiyi hakim kılmaya çalışıyoruz. Diğer bir yatırım ise su kaynaklarıdır. Adeta hidroelektrik konusunda devrim yaptık. Ülkemizde özel sektörün eliyle değerlenecek duruma getirdik. Bugünkü açılış programımızda hidroelektrik santrallerinin 33 tanesinin açılışını yapıyoruz. Eskiden Türk bakar derlerdi, şimdi su akar Türk yapar diyorlar. Bu konuda da ciddi engellemelerle karşılaştık.

Greenpeace'ci bizim Karadeniz'e zaten onlar hep bela olmuştur. Elektrik üretirsin onun önüne dikilirler, aydın diye geçinirler. Yahu karanlıktasın be ne aydını. Biz insanlığın karanlıkta yaşamasını istemiyoruz. İçme suyu bulmakta zorlanan bir ülkeyken, biz bunu da başardık. Sularımız boşa akıp gitmemeli. Baraj yapımlarına giren birçok yatırımcımız oldu. Bu adımlar israfımızı ortadan kaldırmış oldu. Aynı şekilde atık su olayında yanlış politikalar nedeniyle geri dönüşümü sağlayamamıştık. Geri dönüşümü bile yeni yeni başlattık. Sabırla ve kararlılıkla hepsini aşıp bu günlere geldik.

Yenilenebilir enerji konusundaki kaynaklardan biri de çöptür. Hatta fabrikaların atıklarından elektrik üreten santrallerimiz de var. Jeotermal kaynaklarımızı turizmde de kullanmak istiyoruz. 11 jeotermal tesisimiz de bu alanda önemli adımlarımızı gösteriyor. Doğalgaz tesislerimiz de ciddi öneme sahip. Bugün 23 santrali hizmete açıyoruz. Herbirinde ciddi yatırım olan tesisleri ülkemize kazandırmış oluyoruz. Bu tablo ülkemiz için önemli.

Türkiye terörle terör örgütleriyle, ihanet çeteleriyle tehdit edilemeyecek bir ülke olduğunu içeride ve dışarıda herkese göstermek mecburiyetindedir. PKK sadece 3-5 bin teröristten ibaret değildir. DEAŞ sadece teröristen ibaret değil. Karşımızdaki FETÖ sadece ortada gözükenlerden ibaret değildir. Bu örgütlerin tamamının gerisinde farklı projeler vardır. PKK hala ortada. Birtakım güçler bu örgütün bitmesini, ülkemizin istikrar ve güvene kavuşmasını istemediler, istemiyorlar. Kürt kardeşlerimizin bu terör örgütüne karşı olan nefretleri hepimizden daha fazladır. Örgütün en çok kanlarını döktüğü Kürt kardeşlerimizdir. PKK en kanlı saldırılarını bu dönemde gerçekleştiriyor. DAEŞ hiçbir sebebi olmadığı halde eylemler geçekleştiriyor. FETÖ ihanet çetesi dünyanın dört bir yanından elindeki kaynakları ülkemiz aleyhinde kullanıyor. Ülkemizi sıkıntıya sokmayı amaçlayan eylemler bunlar. Bazı ülkeler bu uğurda kendi geleceklerini tehlikeye atmaktan çekinmiyorlar.

Bir şehirde eskiden haset birisi yaşarmış. Bu mesele yöneticinin kulağına gitmiş. Sana ne dilersem onu vereceğim ama bir şartla demiş istediğin şeyin iki katını komşuna vereceksin demiş yönetici. Düşünmüş haset talebim bir gözümün çıkarılması demiş. Sebebini sormuş yönetici. Maksat komşunun iki gözü çıksın. Evet pek çok çevrenin maksatı komşunun iki gözü çıksın. İsteseniz de istemesiniz de biz muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkacağız. Batı dünyası istediği kadar teröristi Batı şehirlerinde barındırsın. Ne yaparlarsa yapsınlar bir gün gelecek onları da vuracak.

İsteseniz de istemeseniz de biz muasır medeniyetler seviyesine çıkacağız. Ne yaparlarsa yapsınlar bumerang bir gün dönecek, onları da vuracak. Biz 1000 yıldır yaşadığımzı bu coğrafyada nice badirelerin üstesinden geldik. Son olarak 15 Temmuz'u yaşadık. Her türlü tuzağı boşa çıkararak yolumuza devam edeceğiz. Bizi sıkıntıya sokmak için PKK'ya silah verenler, kim kime ne silah veriyor hepsini biliyoruz.

Türkiye kendisine yatırım yapan herkese bunun kat kat karşılığını verecek potansiyele sahip bir ülkedir. Bugünki toplu açılış törenimiz vatanımız öz evladı olan yatırımcıların kendi ülkelerine sahip çıktığını gösteriyor. Yatırım yapacak hiçbir iş adamımız kararını lütfen ertelemesin. Terör eylemleri sizi tereddüde sürüklemesin. Erken harekete geçen avantaj kazanır. Yatırımlarıyla ülkelerine güvenen ve inanan tüm iş adamlarımıza şükranlarımı sunuyorum.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile