Enerjinin Gelecekteki Başkenti Açıklaması

BOTAŞ doğalgaz iletim hatları uzmanı Hızır Hakan Ünal, Marmara Bölgesi'nin yapılması olası yeni sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) terminalleri ile sanal ya da fiziki bir enerji merkezi olabileceğini söyledi.

Ünal, kendisinin hazırladığı "Türkiye Doğalgaz İletim Sistemine Üçüncü Taraf Erişimi 2007-2013" raporuna ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
"Türkiye'den gaz ticareti iki yönlü yapılabilir. Hem fiziki hem de swap (değiş-tokuş) tekniğiyle sanal doğalgaz ticareti için uygun durumda olan bir ülkeyiz" diyen Ünal, dünyanın en büyük doğalgaz üretici ülkeleri ile AB gaz tüketim marketini buluşturacak doğal köprü ve doğalgaz ticaret merkezi olma yolunda olduğunu kitabında ispat edici örneklemeleriyle belirttiğini ifade etti.

LNG terminalleri kullanılarak sıvılaştırılacak doğalgazın Marmara üzerinden Avrupa pazarına gitme ihtimalinin de gözönünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Ünal, şunları kaydetti:
"Yeni LNG terminalleri yapılabilir. Bunun için mevzuatımız çok açık ve iletim sistemimizle LNG terminal mevzuatlarımız da üçüncü tarafa açık. Trakya'da Nisan 2015'ten sonra kapasitemiz ciddi bir artışa gidiyor. Bir yatırım diğer yatırımları başlatır bunu unutmamak gerekir. Rus gazı ya da Azeri gazı, herhangi bir gaz buraya gelip Avrupa pazarına gönderilebilir. Yeter ki potansiyelimizin farkına varılsın."
"AB regülasyonları ile uyum içerisindeyiz"
Ünal, Türkiye'nin AB'ye enerji alanında entegrasyonunu ciddi boyuttaki potansiyeliyle sağlayabileceğini, Türkiye'nin arzla tüketim noktasını buluşturan bir güç olduğunu söyleyerek şöyle konuştu:
"Yunanistan-Bulgaristan sınırlarını da kapsayan Trakya bölgesinde boru hatları ile gene Marmara denizine kıyı şeritte LNG terminalleri ile fiziki doğalgaz giriş-çıkışları ve tüm bölgede oluşacak ticaretin ikinci elde değişmesini sağlayacak bir sanal ticaret mekanizmasının kurulacağı hub modellemesinin yakın gelecekte gerçekleşme olasılığını kuvvetlendirmektedir. Marmara bölgesinin hub olmasına yönelik ciddi bir potansiyele sahibiz. Tüm taraflar açısından bakınca Türkiye üçüncü taraf erişime açık mevzuat ve düzenlemeleri ile çok iyi bir partnerdir. Son günlerdeki gelişmeler de bu unsurları desteklemektedir. Türkiye fiziki bir hub olmaya ve bölge olarak da sanal ticaretlerin olacağı bir borsanın kurulmasına hazır bir bölgedir."
BOTAŞ'ın doğalgaz iletimindeki yatırımlarından Önerler-Keşan bağlantı hattının 2015 yılının nisan ayında tamamlanması öngörülüyor. Bu hattın devreye girmesinden sonra mevcut yapıda Türkiye'nin Avrupa'ya doğalgaz çıkış noktası olan Yunanistan'da günlük 2,4 milyon metreküp olan maksimum kapasitenin artacağı tahmin ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile