Enerjisa Enerji, Brisa'nin Aksaray Fabrikasi'nin Enerjisini Günesten Saglayacak

Enerjisa Enerji, Brisa'nin Aksaray Fabrikasi'nin Enerjisini Günesten Saglayacak

Brisa ve Enerjisa Enerji yenilenebilir enerji kullanimi ile karbon ayak izinin azalmasina katki saglayacak bir is birligine imza atti.



Türkiye lastik pazari liderlerinden Brisa ile elektrik dagitim ve perakende satis sirketi Enerjisa Enerji önemli bir is birligine imza atti. Sürdürülebilirlige katki sunma hedefiyle çalisan lastik sirketi, dünyada ve Türkiye’de giderek yayginlasan günes enerjisini kullanarak karbon ayak izinin azalmasina katki saglamayi hedefliyor. Enerji Performans Modeli ile kurulan günes enerjisi santrali sayesinde lastik sirketi kendi elektrigini kendi üreterek enerji tasarrufu konusunda sektöre rol model olacak.

Yapilan açiklamaya göre, ’’Isimin Enerjisi’’ çatisi altinda sundugu doga dostu ürünlerle müsterilerinin enerji tüketiminde tasarruf saglayarak yenilenebilir enerji kullanimini artirarak, yenilikçi çözümler sunan Enerjisa Enerji’nin Günes Enerjisi Santrali uygulamasi ile lastik sirketinin Aksaray fabrikasina toplamda 4.2MW kurulu güce sahip bir günes enerji santrali kuruldu. Anadolu’nun tam ortasinda yer alan Aksaray fabrikasi Türkiye’nin akilli teknolojilerle donatilmis ilk fabrikasi olma özelligine de sahip. Santralin yüksek performansla çalisabilmesi için tüm bakimlari enerji sirketi tarafindan yapilacak.

Santralin üretimi 2 bin 75 hanenin ihtiyacina denk geliyor

75 bin metrekare çati alani üzerine 10 bin 400’den fazla günes paneli yerlestirilerek kurulan santral yillik 6 bin 226 MWh’lik üretim kapasitesi ile tesis ihtiyacinin yaklasik 5’te 1’ini karsilayacak. Yaklasik 2 bin 75 hanenin yillik elektrik ihtiyacina denk bu büyüklügün yenilenebilir enerjiyle saglanmasi sayesinde yilda 3 bin ton karbondioksit saliminin önüne geçilmis ve karbon ayak izinin azaltilmasinda önemli bir katki saglanmis olacak.

Bu yatirimin, sirketlerinin 2050’deki net sifir emisyon hedefine dogru önemli bir adim oldugunu belirten Brisa CEO’su Haluk Kürkçü sunlari söyledi: “Yolculugunuzu saglama alma vizyonu ile faaliyet gösteren bir sirket olarak dünyamizin gelecegini önemsiyoruz. Bu bilinçle, sirketimizin ortaklari Bridgestone Corporation ve Sabanci Holding’in vizyonuyla sürdürülebilirligi tüm faaliyetlerimizin ayrilmaz bir parçasi olarak degerlendiriyoruz. Her yil karbon emisyonunun ve atiklarin azaltilmasi, enerji ve suyun verimli kullanilmasina yönelik somut aksiyonlarla sürdürülebilirlik performansimizi daha ileriye tasiyoruz. Günes enerjisi santrali yatirimimizi, yenilenebilir enerji kullanimi ve karbonsuz bir gelecek için atilmis önemli bir adim olarak görüyoruz.”

Verilen bilgiye göre, sürdürülebilirlik yol haritasini Birlesmis Milletler Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarina katki saglayacak sekilde olusturan lastik sirketi, uluslararasi çevresel raporlama platformu Karbon Saydamlik Projesi (Carbon Disclosure Project-CDP) degerlemesine de dahil oluyor. 2021’de CDP’deki önceki yillardaki basarisini devam ettirerek 6’nci kez Türkiye Iklim Degisikligi Lideri ve 3’üncü kez Su Lideri oldu. Tedarikçi Iliskileri Degerlemesi’nde (SER) ise en prestijli seviye olan A seviyesinde yer alarak 3’üncü kez Global Liderler arasinda yer aldi.

Uluslararasi Enerji Ajansi’nin 2050 sifir emisyon yol haritasinda da yenilenebilir enerji kaynaklarindan günes ve rüzgarin artirilmasi, enerji verimliliginin iyilestirilmesi ön planda oldugunu belirten Enerjisa Enerji CEO’su Murat Pinar, ’’Iklim degisikligi ve çevre kirliligi ilk kez bu kadar dünyanin küresel ölçekte ele aldigi en önemli konularin basinda geliyor. Enerji sektörü de biraktigi karbon ayak izi olarak bu sorunun en büyük aktörlerinden biri konumunda. Dolayisiyla elektrik enerjisinin deger zincirinin her halkasinda karbon salinimini azaltmak çok önemli bir trend.

’’Isimin Enerjisi’’ çatisi altinda enerji çalismalarimizda ise son alti ayda devreye alinan projelerimiz ile toplam kurulu gücümüzü üç katina çikarttik. Bu yüksek performans, toplam is girisi ve ciro hedeflerimizin oldukça üzerinde gerçeklesmelere ulasmamizi sagladi. Çati günes santrali projelerimize ek olarak enerji verimlilik projelerimizle 7 bin 350 armatürün LED dönüsümü tamamladik ve 2022 yili için endüstriyel verimlilik projeleri için çalismalarimiza basladik. Tüm bu projelerimizin en anlamli çiktisi ise gezegenimizin karbon ayak izini yaklasik 100 futbol sahasi büyüklügünde bir ormanin senelik etkisi kadar (10 bin ton karbondioksit) azaltmak oldu. Sirketin Aksaray fabrikasi çatisinda devreye alacagimiz günes enerji santrali ile hem ülkemizin hem de dünyanin daha iyi bir gelecek için ulasmak istedigi hedeflere katki saglamis olmaktan memnuniyet duyuyoruz’’ seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile