Enerjisa Enerji'den 'Patentli Dijital Dönüsüm Modeli'

Enerjisa Enerji'den 'Patentli Dijital Dönüsüm Modeli'

Enerjisa Enerji, hizmet ve çözümlerini dijitallestirmeye devam ediyor. Sirket, dijitallesme sürecini dünyada enerji alaninda patent korumasi alinan ilk dijital dönüsüm modeli oldugu belirtilen ‘E-Ternal’ adiyla markalastirarak tasarladi ve yürürlüge koydu. 2009’dan bu yana bünyesindeki teknoloji ekosistemi ile birlikte gerçeklestirdigi dijital dönüsüm sürecini 1,5 milyar TL’nin üzerinde yatirimla hayata geçiren sirket, paydaslari ile birlikte deger olusturmaya devam edecegi belirtildi.



Elektrik dagitim ve perakende satis sirketi Enerjisa Enerji, faaliyet gösterdigi bölgelerde yasayan 21 milyonu askin nüfusa yönelik sürdürdügü hizmet ve çözümleri dijitallestirmeye devam ediyor. Dijitallesme vizyonunda ’Müsterilerimize Enerji Ulastirirken, Dünyamiza, Insanimiza ve Isimize, Teknolojinin Gücü ile Daima Deger Katmak” anlayisiyla hareket eden sirket, 2009’dan beri bünyesindeki genis teknoloji ekosistemi ile birlikte sürdürdügü ve 1,5 milyar TL’nin üzerinde yatirimla hayata geçirdigi, dünyada enerji alaninda patent korumasi alinan dijital dönüsüm modelini markalastirarak E-Ternal adiyla yürürlüge koydu.

Sirketin vizyonundaki önemli noktalardan biri olan dijitallesmenin global trendler ile güçlenerek atilan adimda verimliligin de artirilmasi hedefleniyor. Bu anlamda, enerji sektörü için sürdürülebilirlik göz önünde tutularak sirketin dijitallesme yolculugu sürecinde farkli departmanlar ve is alanlari için özgün programlar olusturuldu. Dijital dönüsümün tüm detaylari gözetilerek ortak çalisma alanlari ve is yapis dogasi da düsünüldü. Müsteri, operasyon, enerji piyasasi ve teknolojiyi odagina alan 4 temel yapiya yayilan 12 boyutlu bir model çerçevesinde olusturulan 14 program altinda, önümüzdeki 5 yil için 500 yeni dijital inisiyatif kapsama alindi. Sirketin gelecegini sekillendirecek bu programlarda, kendi cografyasindan ve dünyada büyük etkiler olusturan bilim insanlarinin ilgi alanlarina paralel olarak adlariyla eslik edilmesi saglandigi belirtildi.

Dijital dönüsüm projesi E-Ternal’in sirket yapisina sirayet eden bir degisim sagladigini belirten Enerjisa Enerji Bilgi Teknolojileri ve Dijital Is Yönetimi Bölüm Baskani Mehmet Firat, "Hayatimiza dokunan ve bizleri gelecege tasiyacak dijitallesme modelimizin merkezinde ve yaptigimiz her seyin içinde, dünyamiz, insanimiz ve isimizi kapsayan sirketimizin üst amaci yer aliyor. Varolus amacimiz elektrifikasyon ve sehirlesme gibi global trendler ile güçlenirken, attigimiz her adimda verimliligi saglayarak ilerliyoruz. Uzun vadeli planlarimizda ve alacagimiz konumda, enerji sektörü için dekarbonizasyon, dagitik üretim, dijitallesme, demokratiklesme ve deregülasyon olmak üzere 5D olarak adlandirdigimiz trendleri dijital dönüsüm bakis açimizda da degerlendiriyor olacagiz" dedi.



Projenin özünde çalisanlari ve sirket kültürünü konumlandirdiklarini belirten Firat, sözlerine söyle devam etti: "Isimizin özü iç kanatlarinda yer alan 4 temel yapidan olusurken, her bir yapi içinde 3’er olmak üzere toplam 12 boyutlu bir model kurduk. Bugünden gelecege gitmek için, 500’ü askin yeni dijital inisiyatif, bu boyutlar ile iliskilendirilerek, uzun vadede gitmek istedigimiz yolu somutlastirdi. Tüm bu kanatlari bir arada tutan çerçevede ise çalisan ve kültür yer alirken, gelecegin isimize etkilerini ve gelecekteki is yapma biçimlerimizi simdiden hayal ederek, veri odakli organizasyon odaginda ilerliyoruz. Yaptigimiz her iste oldugu gibi, her adimimizi, üst çerçeve olarak sürdürülebilirligi düsünerek atmaya devam edecegiz".

Paydas katkilari ile zenginlesen proje yapisi

2009 yilindan beri atilan tüm dijital inisiyatifleri kapsayan projenin kapsaminda iç ve dis paydaslarin katkilari da yer aliyor. Bu anlamda global karsilastirmalar yapilarak farkli proje modellemeleri degerlendirilmis ve danisman sirketlerle yapilan geçmis çalismalar göz önüne alindigi belirtildi. Eszamanli olarak sirket içi çalismalar ile organizasyon geneline yayilmis ve tüm birimlerce sahiplenilen, global ve yerel trendlere uygun bir proje yapisi gelistirildi.

Enerji alaninda patent korumasi alinan ilk dijital dönüsüm modeli oldugu belirtilen ‘E-Ternal’, çalisanlar ve sirket kültürü merkeze konularak, operasyon, müsteri, enerji piyasasi ve teknoloji dikeylerine yayilan 14 programa yerel ya da küresel anlamda büyük etki yapmis bir ismin adi verildi.



Yapilan bilgilendirmede su ifadelere yer verildi:

Operasyon ayaginda

"Ibn-i Sina programi ile dijital kabiliyetler güçlendirilerek is kazalarin ve çevreye gelebilecek zararlarin engellenmesi amaçlaniyor. ISG alanindaki çalismalar ise teknoloji ile daha da güçleniyor. Görüntü isleme teknolojileriyle is güvenligi artirilarak, yapay zeka çözümleri sunuluyor. ISG-Ç saha uygulamalarinda dijital sistem ve altyapi güçlendirilerek, mobil denetim, e-zimmet, dijital imza, dijitallesen çevre ve ISG Web hizmetleri veriliyor.

Nicola Tesla programi ile 21 milyonu askin tüketici için kesinti süreleri en aza indirilip arz sürekliligi saglaniyor. Uçtan uca veriye dayali ariza yöneyimi gerçeklestirilerek, bakim, aydinlatma, sistem optimizasyonu gibi alanlarda yeni dijital inisiyatifler hayata geçiriliyor. Ayrica SCADA’nin yayilimimim da artirilmasi ve sebekenin akillandirilmasi hedefleniyor.

Michael Faraday programi ile enerji sebekelerinin uçtan uca yönetimi yapiliyor. Enerjisa Enerji varliklarinin hayat döngülerinin sahada takip ve sistemsel olarak yönetimi saglanip, yatirim süreçleri, saha operasyonlari, cografi bilgi Sistemleri güçlendiriliyor. Dijital kanallar ile yatirim talep yönetimi, e-kabul, e-devir gibi hizmetler ile süreçler hizlandiriliyor.

Marie Curie programinda yeni teknolojiler ve analitik kabiliyetleri kullanarak operasyonel ihtiyaçlar çerçevesinde, her seviyede bakimi etkin bir sekilde organize etmek amaçlaniyor. Yeni teknolojiler kullanilarak dijital ve drone kesifleri saglanirken, performans iyilestirme ile tahminleme ve önleyici bakim alaninda kalite ve performansin iyilesmesi amaçlaniyor.

Müsteri boyutunda

Graham Bell programi ile müsterilere yeni teknolojiler kullandirilarak, iyi hizmet ve deneyimin sunulmasi amaçlaniyor. Müsteri ile temasi güçlendirmek ve dijital kabiliyetler ile hizmet kalitesinin yükseltilmesi için chatbotlar, konusma ve metin analitigi, duygu analizi, otomatik arama Sistemleri ve ses tanima teknolojilerinin yani sira, müsterilerin islemlerini kendilerinin tamamlamasini saglayacak self-servis olanaklarinin da arttirilmasi amaçlaniyor.

Leonardo Fibonacci programi ile insan, teknoloji ve müsteri odakli yaklasimlarla, kullanici dostu ürün ve hizmetler ile enerji sektörüne dijital çözümler sunulup farklilastirmak amaçlaniyor. Sahada dijital satis kabiliyetleri kazanip, süreç robotizasyonu ile hiz kazanilmasi saglaniyor olacak.

Louis Pasteur programi ile hizla esneyen ve adapte olan, entegre ürün/servis gelistirme kabiliyetleri ile müsteri beklentilerinin karsilanmasi amaçlaniyor. Ürün gelistirme altyapisi güçlendirilerek esnek ürün gelistirme altyapisi kuruluyor. Müsteriye özel yeni ve mevcut ürün ve fiyatlamalarin yani sira, uzun süreli is birligi araçlari gelistirmeleri sürdürülüyor. Mevlana programi ile çalisanlara iyi dijital deneyimin sunulmasi amaçlaniyor. Dijital raporlama kabiliyetleri ve otomasyon artirilarak, entegre yönetim anlayisi ile yeni nesil teknolojiler ve analitik süreçleri insan kaynaklari bünyesinde konumlanmaya devam ediyor.

Enerji piyasasi boyutunda

Harizmi programi ile finans odaginda dijital raporlama kabiliyetlerinde otomasyon artirilarak, tedarik süreçleri portaller, dijital akislar ile hizlandiriliyor olacak. Piyasada yürütülen islemlerin dijital takip ve yönetim kabiliyetleri güçlendiriliyor olacak.

Albert Einstein programi ile enerji piyasasindaki faaliyetlerin güçlendirilmesi amaçlaniyor. Enerji yönetiminde entegre uygulamalari hayata geçirilip, piyasa performanslarini arttirmaya yönelik, çok sayida analitik ve teknolojik altyapi hayata geçirilecek.

Cahit Arf programi ile tüketimden tahsilata dogru ilerleyen sürecin, müsterilerin ihtiyaçlarina yanitini ve performansini arttirmak için otomasyon hizmetleri, müsterilerin basvuru ve talep yönetimi, operasyonel performans ve denetimi basta olmak üzer çok sayida alanda inisiyatif hayata geçiyor olacak.

Teknoloji boyutunda

Hezarfen programi ile tüm çalisma süreçleri için gerekli teknoloji tabanini ve operasyonel altyapisini kurup, tüm bölgelere yayilmasi amaçlaniyor. Mimar Sinan programi ile teknolojik altyapisi gelecegin ihtiyaçlarina uyumlastirilmasi amaçlaniyor. Dijital imza ile dijital arsiv hizmeti verilirken ileri veri analitigi, siber güvenlik ve veri yönetisimi de saglaniyor. Yeni teknoloji ve çalisma altyapisi ile teknoloji yol haritasi, dijital çalisma alani ortaya koyuluyor. Alan Turing programi ile operasyonlarin teknoloji ve verinin gücü ile daha etkin olmasi amaçlaniyor".
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile