Engel Tanımayanlar - Eve Kapanmak Yerine Engellilere Umut Olmayı Seçti
Bitlis'te, 18 yıl önce silahla yaralanma sonucu omurilik felci olan ve o günden bu yana tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren Bayram Tutgaç, engelliler için verdiği mücadeleyle çevresindekilerin takdirini topluyor Dernek çatısı altında bir araya getirdiği engellilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sağlayan Tutgaç, onlar için sosyal, sportif ve kültürel etkinlikler ile kurslar düzenliyor Artık Saklanmak İstemiyorum Bitlis Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği Başkanı Tutgaç: 'Derneğe kayıtlı yaklaşık 200 üyemiz var. Üye olmayan yaklaşık 400 kişi de derneğimizden faydalanıyor. Belli dönemlerde faaliyetler yaparak engellilerin toplumda faydalı birey olmasını sağlıyoruz' '2 bin kitaptan oluşan bir kütüphanemiz var. Evinden çıkamayan engellilerin evlerine kitap götürüyoruz. Doğa kampı, yüzme, masa tenisi ve bilek güreşi gibi sportif etkinlikler de düzenliyoruz'
Bitlis'te yaşayan Bayram Tutgaç, yaklaşık 18 yıl önce silahla yaralanma sonucu omurilik felci geçirdi. Tekerlekli sandalyeye mahkum olan Tutgaç, hayata küsmeyerek eğitim ve sosyal yaşamında başarılı olmak için çaba sarf etti. Azimle çalışan Tutgaç, ortaokul, lise ve ön lisans eğitimini açıköğretim yoluyla tamamladı.
Açıköğretim Fakültesi İşletme Bölümü son sınıf öğrencisi olan Tutgaç, eğitim alanında gösterdiği azmin yanında 2007 yılında 'Artık Saklanmak İstemiyorum Bitlis Engelliler Gençlik Spor Kulübü Derneği'ni kurarak engellilerin ihtiyaçlarının karşılanmasına katkı sunuyor. Onlar için sosyal, sportif ve kültürel etkinlikler ile kurslar düzenleyen 31 yaşındaki Tutgaç, verdiği mücadeleyle çevresindekilerin takdirini topluyor.
- 'Engellilerin evlerine kitap götürüyoruz'
Tutgaç, başkanlığını üstlendiği derneği, kendisi gibi engelli arkadaşlarından aldığı güçle kurduğunu söyledi.
Derneğin engellilere sosyal yaşam imkanı sunduğunu anlatan Tutgaç, şöyle konuştu:
'Derneğe kayıtlı yaklaşık 200 üyemiz var. Üye olmayan yaklaşık 400 kişi de derneğimizden faydalanıyor. Belli dönemlerde faaliyetler yaparak engellilerin toplumda faydalı birey olmasını sağlıyoruz. 2 bin kitaptan oluşan bir kütüphanemiz var. Evinden çıkamayan engellilerin evlerine kitap götürüyoruz. Doğa kampı, yüzme, masa tenisi ve bilek güreşi gibi sportif etkinlikler de düzenliyoruz.'
Tutgaç, engelliler için bugüne kadar birçok araç gereç, tekerlekli sandalye ve koltuk değneği temin ettiklerini anlattı.
Bu sayede engellilerin evlerinden çıkmalarını ve bir nebze de olsa rahatlamalarını sağladıklarını ifade eden Tutgaç, 'Benim amacım ve hayalim, Bitlis'te engellilerin de var olduğunu gösterebilmekti, bunu başardık ama yeterli bir düzeye gelmiş değiliz.' dedi.
- 'Her şeyin başı eğitim'
Arkadaşlarıyla birçok sıkıntıyı aşarak bugünlere geldiklerini, daha iyi olmak için çaba göstereceklerini dile getiren Tutgaç, şöyle devam etti:
'Engelli olduğumda ortaokul mezunu bile değildim. Toplumda bir şeyler yapmak, engelli hak ve hukukunu bilmek ve bunu karşı taraftan talep etmek adına eğitimli olmanın gerektiğini düşündüm. Azmettim, bir şeyler için çabaladım ama her şeyi arkadaşlarımla başardım. Bir şeyi istesem de engelli arkadaşlarım ve kardeşlerim güç vermeden olmuyordu ama dediğim gibi her şeyin başı eğitim. Bilinçli olursak toplumda elde edemeyeceğiz hiçbir şey yok. Birbirimizden kopmadan cesaretli olarak toplumda 'biz de varız' diyebilmeliyiz.'
Tutgaç, topluma faydalı, eşit bireyler olarak yaşamak istediklerini sözlerine ekledi.