Türkiye'ye dönen heyet, Arakan Müslümanları'nın halen yardıma muhtaç olduğunu bildirdi. Bangladeş'e giden heyet, ilk olarak Dakka'ya ulaştı. Burada Türkiye Büyükelçiliği ziyaret eden heyet, görüş alışverişinde bulundu. Büyükelçilik yetkilileri görüşmede, yapılacak yardımları sadece Arakanlı Müslümanlara değil, aynı yoksulluğu yaşayan Bangladeşlilere de iletmenin doğru olacağını söyledi.
Bölgenin en güçlü sivil toplum örgütü ve insani yardım kuruluşu olan İslamic Eid'i de ziyaret eden heyet, yardım çalışmaları hakkında bilgi aldı. Daha sonra, Bangladeş'in ikinci büyük şehri olan Chittagong'a geçildi. Yeni inşa edilen cami ve yetimhanelerin ziyaretinden sonra, bölgenin en temel ihtiyaçlarından olan içilebilir su sorununu çözmek için açılan kuyular hakkında bilgi alındı. Heyet daha sonra karayoluyla Myanmar'a en yakın konumdaki şehir olan Cox's Bazar'a geçti. Cox's Bazar'da, Memur-Sen'in inşa etmeyi planladığı yetimhaneyle ilgili yetkililer ve yerel partnerlerle değerlendirmelerde bulunuldu, inşaat yeri tespit çalışmaları yapıldı. Bölgeye ziyaretin asıl amaçları Myanmar'daki katliamdan kaçarak Bangladeş'e sığınan mültecilere yardım çalışmalarının sürdürüldüğü en uç nokta olan Teknaf'a geçen heyet, bütün engellemelere rağmen Myanmar'a en yakın nokta olan St. Martin'e deniz yoluyla geçerek yardım faaliyetlerine katıldı.
KURBAN FAALİYETLERİ ENGELLENMEK İSTENDİ Bangladeş'te, bayramın ilk günü heyetin kaldığı otel, Bangladeş polis ve istihbaratı tarafından ablukaya alınarak kurban kesme ve dağıtma faaliyetleri engellendi. Buna rağmen, heyetin bir kısmı, akşam saatlerinde otelden çıkarak gizlice kamplara gitti ve yardım faaliyetlerini sürdürdü. Bu arada, aynı gün Türkiye'den giden başka heyetlerin gözaltına alındığı öğrenildi. İkinci gün, Bangladeş istihbaratı ve emniyetinin engellemesine maruz kalmamak için erken saatlerde otelden çıkan heyet, güçlükle ve güzergahta araç değişiklikleri yaparak Kutupalong Kampı'na ulaştı. Burada kurban kesimi ve dağıtımı gerçekleştirildi.
Türkiye'den giden yardım ekiplerinin kaldığı otellerin tamamı silahlı Bangladeş askerleri tarafından çevrilerek otelden çıkmaları engellendi. ZOR ŞARTLARDA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORLAR Baraka yapıların 3-4 metrekarelik gözlerinde birkaç aile halinde yaşayan, çoğu zaman günlerce ağızlarına birkaç lokma dahi yiyecek koyamayan Arakan Müslümanları, Türk heyetini görünce uzun süredir unuttukları tebessümleri yüzlerinde yeniden belirdi. Ağır şartlar altında yaşayan kamp sakinleri, bir günü daha olabildiğince az sorunla geride bırakabilmek için elinden gelen çabayı gösteriyor. Son aylarda yaşadıkları olaylar nedeniyle iyice karamsarlığa kapılan Arakan Müslümanları, ibadetlerini sürdürerek ve zaman zaman Kur'an-ı Kerim okuyarak, her şeyin düzelmesi için sürekli dua ediyor. Anne babaları ve tüm yakınlarıyla katlandıkları acılara rağmen çocukların yüzünde halen bir parça da olsa tebessüm görebilmek, Türk yardım gönüllerine moral veriyor. Ellerinde hiçbir şeyleri kalmasa da, çocuklar bayramın heyecanını yaşamak için özel çaba harcıyor. Birkaç parça olan kıyafetlerinden en temizini seçip giyen çocuklar, kurban yardımları ve kendilerini unutmadıkları için Türk heyetine teşekkür etmeyi ihmal etmiyor.BM'YE GÖRE ARAKAN DÜNYADA EN UZUN SÜRELİ VE YOĞUN BASKIYA MARUZ KALAN TOPLULUK Heyetin orada bulunduğu sıralarda, Myanmar'da 850 Müslümanın, Budist Rahkinler tarafından katledildiği bilgisine ulaştı. Bu sayının daha da artabileceği, yüzlerce köyün yakıldığı, binlerce Arakanlı Müslüman'ın Naf Nehri'nde kayıklarda bekletildiği, Bangladeş hükümeti tarafından geçişlerine izin verilmediği belirtildi. BM tespitlerine göre, dünyada en uzun süreli ve en yoğun baskıya maruz kalan topluluk; Arakan Müslümanları. Buna rağmen, Batı katliamlara karşı suskun ve kayıtsız. İslam ülkeleri de yeterli ilgi ve desteği göstermiyor. Myanmar'ın en çok ticari ilişkide bulunduğu Malezya ve Endenozya olmasına karşın, bu ülkeler bile katliama kayıtsız kalıyor. Yardım kampanyaları ve yaşanan katliama dikkat çeken çalışmaların sona ermemesi gerektiği, konunun sürekli gündemde tutularak, katliama dur denmesi ve yardım çalışmalarının sürmesi gerektiği kaydedildi. Yardım çalışmalarında devletin devreye girmesinin, ülkelerin çıkardığı zorlukları aşmada önemli olduğu ve toplanan yardımların bu şekilde yerine daha rahat ulaştırılabileceği belirtiliyor .
Engellemelere Rağmen Görevini Yapan Memur-sen Heyeti, Arakan'dan Döndü
Memur-Sen Genel Sekreteri ve Toç-Bir-Sen Genel Başkanı Günay Kaya ve Memur-Sen Genel İletişim ve Halkla İlişkiler Sekreteri Halit Ortaköy, Kurban Bayramı'nı Arakan Müslümanları'yla geçirdi.