Engelleri Asan Üniversite DEÜ'de Firsat Esitligi Ön Planda

Engelleri Asan Üniversite DEÜ'de Firsat Esitligi Ön Planda

Yüzde 100 doluluk oraniyla Türkiye’de en çok tercih edilen Üniversitelerden biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 2023-2024 akademik yilinda, egitimde firsat esitligini ön planda tutarak kampüslerin ve egitim faaliyetlerinin erisilebilirligine önem veriyor. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Arastirma Üniversitemizi; bizi tercih eden tüm ögrencilerimizin egitimde firsat esitligine sahip olduguna inanan ve özel gereksinimli bireylere yönelik akademik sorumluluklari titizlikle yerine getiren bir anlayisla yönetiyoruz. Türkiye’ye örnek olan projelerimizle ve ‘Engelsiz Üniversite’ ödüllerimizle bu esitlige katki koymanin hakli gururunu yasiyoruz” dedi.

Türkiye’nin köklü egitim kurumlarindan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), egitimde firsat esitligi saglamak, engelli ögrencilerin egitim ögretim, sosyal ve kültürel faaliyetlere de katilimina destek olmak, alt yapinin ve donanimlarin saglanmasi ve tüm kampüslerinde engelsiz bir ekosistemin olusturulmasini saglamak için çalismalarini sürdürüyor. Bu amaçla birçok önemli projeye imza atan DEÜ, 2023-2024 akademik yilinda da tüm ögrencilere esit imkanlar sunmak için çalismalar yürütüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Arastirma Üniversitemizde 2 bin 100 özel gereksinime ihtiyaç duyan ögrencimiz bulunuyor. Bu ögrencilerimizin yaklasik 400 tanesinin yüzde 40 ve üzeri engeli bulunuyor. Bizim buradaki bütün çabamiz 2 bin 100 ögrencimizin 70 bin ögrencimizle esit sartlarda egitim görmesini saglamak” diye konustu.



Örnek projeler

Yüksekögretim Kurulu (YÖK) tarafindan düzenlenen 2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri’nden 11 bayrak ve 7 nisan elde eden DEÜ’nün ‘Kitabimin Sesi Ol’, ‘Eylül Bebekler’, ‘ArtiBiz Kafe’, ‘Engelsiz Bülten’ gibi birçok proje ve etkinligi hayata geçirdigini belirten Rektör Hotar, “Kamuoyunda farkindalik olusturacak sosyal sorumluluk projelerine, bilimsel çalismalara ve fiziki yatirimlara önem veren rektörlügümüz, ulusal düzeyde ses getiren girisimlere imza atmaktadir. Üniversite üst yönetimimizin buradaki önceligi, toplumun her kesimine ulasmak ve engel kavraminin düsünceden kaldirilmasini saglamaktir. Ayrica rektörlügümüz, üniversitemizin engelsiz egitim, engelsiz yapi, engelsiz kampüs, engelsiz sehir gibi kavramlarda da örnek olmasini arzulamaktadir. Dolayisiyla da bu anlayisa uygun olarak; Aliaga’da Mesleki ve Çevresel Hastaliklar Hastanemiz insa edilmis; kentimizin ilk Veteriner Fakültesi kurulmus; Dis Hekimligi Fakültemiz hizmete açilmistir. Arastirma üniversitemiz, buradaki basarilarini hem insana hem de bilime yatirim yaparak göstermeye devam etmektedir” dedi.



“Ögrencilerimize destek oluyoruz"

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Ögrencilerimizin yogun olarak kullandigi Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesinde Braille alfabesi çikti cihazi, kitap tarayici, grafik kabartma cihazi ile iki adet kitap seslendirme ve film betimleme kabini bulunmaktadir. Ögrencilerimizin taleplerine göre ders notlari, kitap veya brosürler Braille alfabesiyle çikti seklinde hazirlanabiliyor. Kütüphanemizde ayni zamanda 350 adet seslendirilmis kitabimiz bulunmaktadir. Ögrencilerimize yönelik içerikler sürekli güncellenmektedir” diye konustu.



Insana ve bilime katki

Son 20 yilda yapilan yasal düzenlemelerin ‘engelli, dezavantajli ya da kirilgan’ olarak tanimlanan bireylere yönelik farkindalik olusturdugunu ifade eden Rektör Hotar, “Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in bu konudaki hassasiyetleri ise üniversitelerimize ve kamu kurumlarimiza örnek olmustur. Bizleri daha fazlasini yapmamiz için tesvik etmistir. Esit egitim hakkina ulasamayan engelli bir kisinin sorunu, herkesin sorunu olmalidir. Hiç kimse bunu görmezden gelmemelidir çünkü medeniyet, görmezden gelinerek insa edilemez. Bu noktada empati ve hosgörü ile yaklasmak degisim için de firsattir. Bu yüzden, konuyu anlamak, sorunlarin çözümündeki anahtardir. Arastirma üniversitemiz, buradaki basarilarini hem insana hem de bilime yatirim yaparak göstermeye devam edecektir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile