Engelli Bireyler Için Tahliyeyi Kolaylastiran Sistemler

Engelli Bireyler Için Tahliyeyi Kolaylastiran Sistemler

KOCAELI – Olasi acil durumlarda yasanan tahliye islemlerinin verimliliginin magdur ve yarali sayisi üzerinde büyük önem arz ettigi olaylarda, binayi kendi baslarina terk etmesi imkansiz olan bireyler için önerilerde bulunuldu.

2020 yilinda Polonya’da yaklasik 130 bin yangin ve 400 binden fazla yerel tehdit kaydedildi. Bu kapsamda 489 kisi hayatini kaybederken 2 bin 836 kisi iste yaralandi. Tahliye islemlerinin verimliligi ise bu anlamda magdur ve yarali sayisi üzerinde büyük bir önem arz etti. Olasi acil durumlarda hareket kabiliyeti ve algisi kisitli kisilerin binayi kendi baslarina terk etmelerinin imkansiz oldugu durumun çözümü hakkinda Eaton Yangin ve Güvenlik Marka Gelistirme Müdürü Renata Januszewska bir takim bilgiler paylasti.

Iç mekanlarin erisilebilirligi ve altyapinin engellilerin ihtiyaçlarina göre ayarlanmasi konusunda farkindaligin arttigi bu süreçte, insanlarin yasam ve sagliklarinin tahliye operasyonunun verimliligine bagli olmasina ragmen, güvenli tahliyenin bazen göz ardi edilebildigini aktaran Januszewska, binanin üst katlarinda hareket kabiliyeti ve algisi kisitli kisilerin genellikle kendi baslarina kurtulma sanslarinin olmadigini vurguladi.

Acil durum sesli iletisim sistemlerinin özellikle yüksek binalarda engellilerin tahliyesi sorununa çözüm olabilecegini ifade eden Eaton Elektrik Türkiye Müdür Yilmaz Özcan ise, “Acil durum sesli iletisim sistemleri, özellikle yüksek ve büyük binalarda engellilerin tahliyesi sorununa çözüm olmaktadir. Bu çözümler yangin telefonlari, acil interkomlar ve engelli tuvaletleri için entegre acil çagri sistemleridir. Iletisim istasyonlari tesisin farkli yerlerine yerlestirilebilir ve merdivenlerin yakininda / içinde siginak yerlerine kurulmalidir. Servisler ve tahliyeyi yöneten kisilerle iletisimi saglarlar. Kurtariciya çagrinin tam olarak nereden geldigini gösteren tek bir merkezi sistem tarafindan hizmet verilir. Sizi sürekli olarak tehdit hakkinda bilgilendirir ve tehlikede olan insanlari sakinlestirmenizi saglar” dedi.



Hareket kabiliyeti kisitli ve engelli hareketlilik algisi olan kisilerin tahliyelerinin mümkün olmadigi durumlarda; merdivenlerin uygun sekilde isaretlenmis siginma yerleri ile donatilmasi ve iki yönlü iletisim için cihazlarla da donatilmasi gerektigi vurgulanirken, yeni ortaya çikan tesisler ile mevcutlarin yeniden insasi veya yenilenmesi sirasinda tahliyeyi kolaylastiran sistemlerin kurulmasi gerektigi ifade edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile