Engelli Çocuklar Sosyal Hayata Kazandırılıyor

Adıyaman Belediyesinde, zihinsel engelli çocukların günlük ihtiyaçlarını karşılamalarına yönelik uygulamalı eğitim veriliyor.

Belediye tarafından hazırlanan "Engelsiz Yaşam Beceri Uygulama Merkezi" projesi, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında destekleniyor. Eğitim gördükleri rehabilitasyon merkezlerinden alınan otistik, down sendromlu ve zihinsel engelli çocuklara, haftanın belirli günlerinde günlük hayata uyum sağlamaları konularında eğitiliyor.
Adıyaman Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Abuzer Gelse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, engelli çocukların kendi hayatlarını devam ettirmelerini sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Çocukların okuldan alınarak merkeze getirildiğini belirten Gelse, "Şuanda 80 öğrencimize haftanın belirli günlerinde beceri atölyemizde eğitim veriyoruz. Günlük hayatta rahatça gerçekleştirdiğimiz düğme iliklemeden çorap giymeye, çay demlemeden misafir karşılamaya ve manavdan sebze alma, ütü yapma gibi çeşitli konularda beceri eğitimleri veriyoruz" dedi.

Bazı el becerilerin kimileri için basit görülebileceğini vurgulayan Gelse, hazırladıkları projeyle engellilerin karşılaştıkları bu tür sorunları aşmalarına yardımcı olduklarını dile getirdi.
Engellilerin yemek gibi ihtiyaçlarını karşılamaları için mutfak atölyesinde eğitimler verdiklerini anımsatan Gelse, şöyle konuştu:
"Mutfak atölyemizde fırınlı ocak, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, tost makinesi ve çay ocağı gibi eşyalar mevcut. Çocuklarımıza bu makineleri tanıtarak nasıl kullanmaları gerektiği konusunu anlatıyoruz. Engelli çocuklarımızın hayatlarını tek başına idame etmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Çocuklarımızın bir anneye, bir bakıcıya ihtiyacı olur ama burada verilen eğitimlerle gerek evlerinde gerekse dışarıya çıktıklarında bir başkasına ihtiyaç duymadan yaşamlarını devam etmelerini sağlayacak eğitimleri uygulamaları olarak veriyoruz."
Gelse, merkezde otistik çocuklar için "rahatlama odası" hazırladıklarını ifade etti.

Otistik çocukların bazı dönemde kriz nöbetine girdiklerini vurgulayan Gelse, "Çocukların bu süreçte dış dünyadan izole edilmiş, sessiz bir ortamda bulunmaları gerekiyor. Rahatlama odasının duvarı tamamen yumuşak malzemeyle döşeniyor ve çocuk buraya girdiğinde kendine zarar vermesinin önüne geçiliyor. Odada renkli ışıklar yanıp sönerek ve rahatlatıcı enstrümanlardan oluşan müzikler çalınarak otistik çocuğumuzun 30 dakikada rahatlamasını sağlıyoruz" şeklinde konuştu.

Merkezin müdürü Abidin Harputluoğlu da engelli öğrencilerin aldıkları eğitim sayesinde hayatlarının kolaylaştığına işaret etti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile