Engelli Çocuklara Iliskin Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Programi Gelistirilmesi Çalistayi  Istanbul'da Yapildi

Engelli Çocuklara Iliskin Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Programi Gelistirilmesi Çalistayi Istanbul'da Yapildi

“Engelli Çocuklara Iliskin Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Programi Gelistirilmesi Çalistayi”nda konusan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Bakan Yardimcisi Ridvan Duran “Engellilerin toplumda hayata kolay erisebilir olmasini saglamak bizim en temel vazifelerimizden birisi” ifadelerini kullandi.



Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi ve UNICEF Türkiye ofisi isbirliginde düzenlenen “ Engelli Çocuklara Iliskin Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Programi Gelistirilmesi Çalistayi” Sisli’de bulunan bir otelde gerçeklesti. Çalistay programina Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Bakan Yardimcisi Ridvan Duran, Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdürü Elmas Esra Ceceli, Engelli ve Yasli Hizmetleri Genel Müdür Yardimcisi Ikbal Karaman, UNICEF Çocuk Koruma Uzmani Eylen Savur, UNICEF temsilcisi Irmak Kurttekin ve pek çok sivil toplum kurulusundan temsilcileri katildi.

Engelli bireylerin hayata daha kolay erisebilir olmasi için birçok çalismalar gerçeklestirdiklerini vurgulayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi Bakan Yardimcisi Ridvan Duran, "Bu konuda ne mutlu ki Recep Tayyip Erdogan gibi bir Cumhurbaskanimiz var. Belediye baskanligindan itibaren engellilerle ilgili birçok çalismaya imza atti. Biz, ne tür talepler götürsek, götürdügümüz taleplerden daha fazlasini bize kendisi önerdi. Bu konudaki hassasiyetleri hepimizin daha üzerinde" dedi.



“Otizmli çocuklarimizin erken egitime dahil olmasini saglamis olduk”

Türkiye’nin engelliler kanunun ilk kez 2005 yilinda çikarildigini ifade eden Duran, "Takip eden yillarda, Birlesmis Milletler Engelli Haklari Sözlesmesi’ni imzalayan ilk ülkeler arasinda yer aldik. Bu alanda çalisan tüm paydaslarin katilimiyla 2030 Engelli Vizyon Belgesi ve Engelli Haklari Eylem Plani’ni hazirladik. Engel gruplarina özel ilk ve tek, eylem plani olan 1. Otizm Eylem Plani’ni hayata geçirdik. Eylem planiyla Türkiye genelinde otizm tanima ve takip programi uygulamaya geçmis, bu sayede otizmli çocuklarimizin erken egitime dahil olmasini saglamis olduk" diye konustu.



“Engellilerin toplumda hayata kolay erisebilir olmasini saglamak bizim en temel vazifelerimizden birisi”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’nin otizmle ilgili çalismalarina devam etmekte kararli olduklarinin altini çizen Duran, "Bu nedenle, 2022-2025 dönemlerini kapsayacak Otizm Eylem Planinin ikincisinin hazirlik çalismalari devam etmektedir ve insallah bu yil sonunda tamamlamayi hedefliyoruz. Engelli bireylere yönelik Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Programinin olusturulmasi çalismalarina basladik. Tabii ki engellilerin toplumda hayata kolay erisebilir olmasini saglamak bizim en temel vazifelerimizden birisi. Fakat bir sorun çikmadan bu isi basinda halletmek, basinda çözmek en dogrusu. Bu programin hedefi de aslinda bu. Engelli çocuklara iliskin, Aile Temelli Ulusal Erken Müdahale Programi. Yani biz, toplumsal arastirmalari yaparak gerek genetik, gerek gebelik sürecinde, gerek gebelik sürecinde 0-3 yas sürecinde çocuklarin sorunlari olusmadan, daha az sorunlu, mümkünse hiç sorunsuz bir sekilde hayata baslamalarini saglamak istiyoruz. Gerek yasal, gerek sosyal, gerek fiziksel sartlari saglamayi hedefliyoruz. Bakis açimiz bütünüyle insan odakli ve hak temelli. Biz hakkin insanin dogumuyla basladigina inanan bir inançtan geliyoruz. Cenab-i Hak insani yarattigi andan itibaren o insanin haklari baslamis demektir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile