"Engelli kadınlar iki kat fazla sorun yaşıyor"

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü öğretim görevlisi Işık Atasoy, engelli bireylerin yaşadıkları sorunları, engelli kadın

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü öğretim görevlisi Işık Atasoy, engelli bireylerin yaşadıkları sorunları, engelli kadınların iki kat fazla yaşadığını söyledi. Atasoy, engelli kadınların dışlanmasının düşük benlik saygısına, olumsuz duygulara yol açarak mutsuzluğa ve depresyona neden olduğunu belirtti.

Ayrımcılığa uğrayan ve fırsat eşitliğini yakalayamayan, toplumsal engellerle karşılaşan engelli kadın için farklı derecelerde ayrımcılığın söz konusu olduğunu ifade eden Atasoy, "İşsizlik oranının yüksek olması, daha düşük ücretler, daha az sağlık imkanından yararlanma, eğitim olanaklarının yetersizliği, düşük eğitim, daha fazla fiziksel ve cinsel istismara maruz kalma, kadına yönelik hizmet ve programlara katılım imkanının azlığı ile yoksulluk gibi sorunlar engelli kadınların karşılaşabileceği güçlüklerin sadece bir kaçı. Engellilerin yeterince destek alamamaları ve eğitimin yetersizliği de iş bulamamaya sonuç olarak düşük ekonomiye zemin hazırlıyor. Bu da aileye ve bakımını sağlayan kişilere bağımlılığı daha fazla arttırıyor." dedi.

Engelli bireylerin yaşadıkları sorunları, engelli kadınların iki kat fazla yaşadığını kaydeden Atasoy, engelli kadınların hem engelli bireye yönelik ön yargılar hem de kadın olmanın ve kadınlara bakışın getirdiği olumsuzluklarla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Atasoy, şöyle konuştu: "Engelli kadınların dışlanması düşük benlik saygısına, olumsuz duygulara yol açarak mutsuzluğa ve depresyona neden oluyor. Engelli kadınların sokağa çıkmaları, yaşıtlarıyla etkileşime girmeleri, okula gitmeleri, hobi edinmeleri, işe girmeleri, işte terfi etmeleri, evlenmeleri, anne olmaları, engellerine uyumlu sağlık, spor, kültür, ulaşım ve hareketlilik imkanlarından yararlanmaları, sosyal, siyasal ve ekonomik olarak etkin olmaları engelsiz kadınlardan da problemli görülmektedir."

Rehabilitasyon, araç ve gereç gereksiniminin yeterince karşılanamamasının da engellilerin toplumla bütünleşmesinin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu vurgulayan Atasoy, engellilerin engelleriyle bağlantılı bir eğitim ve rehabilitasyon olanağından yararlanmasının onları toplumsal yaşamla bütünleştiren en önemli etken olduğunu belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile