MUAMMER COŞKUN - Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde yaşayan engelli kadınlar, keçe, deri ve ahşapları işleyerek hem sosyal hayattan kopmuyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor.
Andırın Kaymakamlığınca Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hazırlanan 'Engellilerin Sosyal ve Ekonomik Hayata Entegrasyonu Projesi' kapsamında açılan eğitim merkezine devam eden kadınlar, el işi ve göz nuru ürünlerle eğitim merkezini adeta atölyeye çeviriyor.
Özellikle keçe, ahşap ve deri başta olmak üzere süs eşyası, oyuncak, hediyelik eşya ve ahşap boyama tekniklerini öğrenen engelli kadınlar, imkan verilmesi halinde neler yapabileceklerini gösteriyor.
Bedensel engelli kursiyerlerden Sümeyye İnekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursun engelliler için iyi bir beceri kazanma yeri olduğunu dile getirerek, 'Burada harika işler yaptık. Arkadaşlarımızla çok güzel günlerimiz geçiyor. İşlerimizi bitirdikten sonra çok mutlu oluyoruz. Kursun devam etmesini istiyoruz' dedi.
- 'Kendi ayaklarım üzerinde durmaya çalışacağım'
Bedensel engelli Pınar Temiz de kurs sona erdikten sonra bir iş yeri açmayı düşündüğünü belirterek, 'Burada çok güzel bir ortam var ve arkadaşlıklar iyi. Güzel el becerileri kazanıyoruz. Çeşitli malzemelerden süs eşyaları yapıyoruz. Fakat ben en çok deri işleme sanatını sevdim. İnşallah burada edindiğim kazanımlarla kendi ayaklarım üzerinde durmaya çalışacağım' diye konuştu.
- 'Azim ve gayretle çalışıyorlar'
Keçe aksesuarı kursunun öğreticisi Aslı İnekçi, 12 kursiyerle yaklaşık 2,5 haftada keçeden çeşitli ürünler hazırladıklarını söyledi.
Ortaya hem güzel ürünler çıktığını hem de kursiyerlerin büyük keyif aldığını kaydeden İnekçi, 'Öğrencilerimiz yaptığı işlerden çok büyük zevk alıyorlar. Yaptıkları işleri görünce çok mutlu oluyorlar. Biz de çok mutlu oluyoruz. Çünkü severek ve büyük bir azim ve gayretle iş yapıyorlar' ifadelerini kullandı.
- 'Ürünler bizleri çok mutlu etti'
Andırın Kaymakamı Mustafa Maslak da hazırlanan söz konusu projeye, engelli vatandaşların istihdamı için çok değer verdiklerini söyledi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca yürütülen projede engellilerin yanında olduklarını göstermek istediklerini belirten Maslak, engellileri sosyal hayata katmak istediklerini vurguladı. Maslak, şunları kaydetti:
'Toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan engellilerin daha umutlu, geleceğe daha güvenle bakabilmeleri ve kendilerini hayata daha iyi hazırlayabilmelerine imkan sağlamak için onların yanındayız. Hazırlamış olduğumuz bu projeyle eğitim merkezinde eğitim gören kadınların el becerileri bizleri çok mutlu etti. Buralarda edindikleri bilgiler ve el becerileriyle kendilerini çok daha iyi geliştirerek, kendilerine hem bir iş imkanı hem de bir uğraş olarak evlerinde yapabilecekleri konuma geleceklerdir.'
Engelli Kadınlar 'Keçe Ve Deriye' Hünerlerini İşliyor
Andırın Kaymakamlığınca açılan kurslara katılan engelli kadınlar, hem sosyal hayata katılıyor hem de aile bütçesine katkı sağlıyor Kaymakam Maslak: 'Toplumumuzun ayrılmaz bir parçası olan engellilerin daha umutlu, geleceğe daha güvenle bakabilmeleri ve kendilerini hayata daha iyi hazırlayabilmelerine imkan sağlamak için onların yanındayız'.