Engelli Öğrenci Derdini İcada Çevirdi

Engelli Öğrenci Derdini İcada Çevirdi

Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği ‘Milas Mucidini Arıyor’ yarışmasına katılan işitme engelli öğrenci Ali Karataş, işitme engellilerin kullanımına yönelik geliştirdiği ‘Disko Işığı’ isimli ışıklı kapı zili icadıyla birincilik ödülü kazandı.


Milas’taki öğrencilerin geliştirdiği icatların sergilendiği Milas Mucidini Arıyor Yarışması, ilçe genelindeki 11 okulun katılımıyla gerçekleştirildi.

Minik mucitler, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği yarışmada toplam 41 projeyi jürinin değerlendirmesine sundu. Birbirinden ilginç projeler arasında yer alan engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı çalışmalar, jüri üyelerinden ve vatandaşlardan beğeni topladı.

‘DİSKO IŞIĞI’ İLE ENGELİNİ KALDIRDI
Doğuştan işitme engelli olan Bafa Ortaokulu öğrencilerinden Ali Karataş, engeli nedeniyle gündelik hayatta yaşadığı bir sıkıntıdan yola çıkarak ‘Disko Işığı’ isimli ışıklı kapı zili tasarladı. İşitme engellilerin kullanımına yönelik geliştirdiği ışıklı kapı ziliyle yarışmaya katılan 13 yaşındaki 6. sınıf öğrencisi Karataş, jürinin değerlendirmeleri sonucunda birinciliğe layık görüldü.

Evin çalan kapı zilini duyamadığı için ışıklı kapı zili çalışmasını yaptığını belirten Karataş, prototip olarak geliştirdiği düzeneğin kendisi gibi sıkıntı çeken işitme engelli vatandaşlara fayda sağlayacağını söyledi.

Sistemin zile basılmasıyla çalışmaya başladığını söyleyen Karataş; “Zile basılınca evdeki ampul sistemi çevresine yerleştirilen pervanenin dönüyor. Yanan ışık etrafında dönen parçalar ışığın daha etkili biçimde dikkat çekmesini sağlıyor. Bu sayede evde oturan işitme engelli, kapı zilinin çaldığını ılıkla haber alarak kapıya yöneliyor.” dedi.

Karataş’ın Fen ve Teknoloji Öğretmeni Seray Uygun, işitme engellilerin yaşamını kolaylaştırabilecek proje için patent başvurusu yapacaklarını belirterek; “Çalışmasıyla yarışmada birincilik alan öğrencimizin başarısı bizleri gururlandırdı. Bu tür yarışma ve bilimsel çalışma organizasyonları öğrenciler üzerinde olumlu etkiler yaratıyor” dedi.

GÖRME ENGELLİLER İÇİN SENSÖRLÜ BASTON
Merkez İlkokulu öğrencilerinden Ayşe Hilal Akar da yarışmaya görme engellilerin yaşamını kolaylaştırıcı bir çalışmayla katıldı.

10 yaşındaki 4. sınıf öğrencisi Akar, görme engellilerin sokakta yürürken kaza geçirmelerini önlemek amacıyla sensörlü baston yaptı. Babaannesinin görme engelli olduğunu ve onun durumuna çok üzüldüğü için bir icat geliştirmek için yola çıktığını anlatan Akar; “Babaannem görme engelli ve tek başına yürüyüşe çıkmak istediği zaman önüne çıkan eşya ve park eden arabalar yüzünden zorluk çekiyor. Babaannem gibi birçok görme engelli de sokakta yürürken kaldırımlara park edilen araçlar ve kaldırıma bırakılan eşyalar yüzünden yönünü bulamıyor. Geliştirdiğim bu baston üzerindeki sensör karşıdaki eşyaları algılayarak görme engelliyi sesli bir şekilde uyarıyor. Eğer yolda bir şey yoksa sensör ötmüyor ve engelli rahatlıkla yolda yürüyebiliyor. Ayrıca bu cihaz ucuz bir şekilde mal edilebiliyor.” dedi.

Birçok icadın yarıştığı yarışmada, 5 çalışmaya birincilik ödülü verildi.

Yarışma jürisi değerlendirme sonucunda; Gümüşlük Ortaokulu’ndan Doğan Batmaz ve Hüseyin Öztürk’ün ‘Güneş Panelli Tarla Sulama’, Yeniköy Ortaokulu’ndan Ceyda Karaca’nın ‘Küplü Ev’, Beçin Ortaokulu’ndan Damla Albayrak’ın ‘Akıllı Alışveriş Sepeti’ ve Menteşe İlkokulu’ndan Doğa Coşkun’nun ‘Kayıp Kumanda Bulucu’ isimli çalışmalarına birincilik verdi. Birincilik ödülü alan yarışmacılara, daire amirleri tarafından plaket takdim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile