Engelli Seyahat Kilavuzu’nun tanitildigi toplantinin moderatörlügünü Yasar Üniversitesi Iletisim Fakültesi Dekan Yardimcisi ve Engelli Ögrenci Birimi Üyesi Prof. Dr. Huriye Toker yapti. Herkes Için Turizm Dernegi Baskani Ali Aydogmus kilavuzdaki detaylari anlatirken, Türkiye Çevre Egitim Vakfi Kuzey Ege Illeri Bölge Koordinatörü Dogan Karatas ise otel ve plajlardaki Mavi Bayrak uygulamasi kapsamindaki engelli olanaklarini aktardi. Toplantiya dernek üyesi engelli bireyler de katildi.
Isaret dili tercümani, isitme engelli bireyler için konusulanlari çevirdi.
Tanitimi yapilan kilavuzda engelli yasaminda turizmin önemi, engelli bireylerin seyahat deneyimleri, seyahat eden engellilerin haklari, Mavi Bayrak uygulamasi kapsaminda engelli olanagina sahip plajlar ve is birligi yapilan kurulus ve kisilerle ilgili bölümler yer aliyor. 5 bölümden ve 53 sayfadan olusan kilavuz, 250 adet Türkçe, 250 adet Ingilizce, 50 adet Türkçe Braille, 50 adet Ingilizce Braille alfabesi ile basilacak. Birer adet Türkçe ve Ingilizce e-kitapçik da herkesicinturizm.org sitesinden hizmete sunulacak. Isitme engelli bireyler için ise kilavuzun isaret dili anlatimli videosu herkesicinturizm.org sitesinde yayinlanacak. Kilavuz, e-kitapçik olarak Yasar Üniversitesi Engelli Ögrenci Birimi sayfasinda da yer alacak.
"Engelli bireyler deneyimden yola çikarak seyahat ediyor"
Engelli bireylerin seyahat özgürlügü konusunda çalismalar yaptiklarini söyleyen Herkes Için Turizm Dernegi Baskani Ali Aydogmus, “Engelli bireyler, daha çok deneyimden yola çikarak seyahat ediyor. Biz de bu nedenle seyahat kilavuzunu olusturmayi düsündük. Proje hibesi aldik. Her engel grubuyla ayri ayri toplantilar yaptik. Bireylerin deneyimlerini ögrenmek istedik. Toplantilar bize yeni seyler ögretti. Turizm dinlence, eglence, kendimizi gelistirmek ve toplumun birbiriyle kaynasmasi için bir araç. Engellileri de turizmden yoksun birakamayiz. 5 bölüme ayrilan kilavuzun birinci bölümünde, turizmin engelliler için neden gerekli oldugunu açikladik. Her engelli grubunun farkli algilari var. Fakat bütün engel gruplari dost tavsiyesini önemsiyor. Kendileri gibi engelli olan arkadaslarinin önerileri onlar için önemli. Turizmciler de bizim dostlarimiz olsun istiyoruz” dedi.
"Plajinda engelli olanagi bulunan tesisleri listeledik"
Farkli engel gruplarinin farkli ihtiyaçlarinin oldugunu anlatan Aydogmus, “Ortopedik engelli grubu özel araç, uçak veya hizli tren tercih ediyor. Konaklamada engelli odasi olan yerleri tercih ediyorlar. Görme engelliler, arastirma yaparken gidecekleri çevrede neler oldugunu anlamak için aplikasyonlardan etrafi taniyor. Ulasim açisindan konfor ve ekonomik olma meselesini göz önünde bulunduruyorlar. Isitme engelliler ise tercüman odakli hareket ediyor. Zihinsel engellilerin tatil planlamasini yakinlari yapiyor. Refakatçileri mutlaka oluyor. Tercih olarak bireyin hobileri ve fobileri ön planda tutuluyor. Kilavuzda engelli haklariyla ilgili bilgilere yer verdik. Engellilerin turizm kentlerinde ve otellerde ne gibi haklara sahip olduklarini anlattik. Plajinda engelli olanagi bulunan, sezlong havuz lifti gibi olanaklari bulunan yerleri listeledik. Proje sonucunda, rehberi birkaç güne web sitemizde Türkçe ve Ingilizce olarak, elektronik formatiyla yayinlayacagiz. Sonraki süreçlerde ise basilacak. Isaret dili videosu haline getirip kendi sitemiz olan herkesicinturizm.org’da ve Youtube profilimizde paylasacagiz” diye konustu.
"Birçok oteldeki rampa bakimsiz ve yanlis yapiliyor"
Mavi Bayrak uygulamasi kapsamindaki engellilerle ilgili kriterden bahseden Türkiye Çevre Egitim Vakfi Kuzey Ege Illeri Bölge Koordinatörü Dogan Karatas, “Türkiye sahip oldugu Mavi Bayrak sayisiyla dünyada gurur duyulacak noktada. 519 Mavi Bayrak plajimiz var. Dünyada 3’üncü siradayiz. ’Mavi Bayrak’ denilince akla ilk olarak deniz temizligi geliyor. Fakat 33 kriter var. Çevre egitimi ve bilgilendirme, çevre yönetimi, deniz suyu temizligi, güvenlik ve hizmetler diye 4 ana basligimiz var. Birlesmis Milletler’in ‘Sürdürülebilir Kalkinma Hedefleri’ adi altinda 17 madde var. Bunlardan 10’uncu hedef esitsizliklerin giderilmesi. Bu nedenle bu konuyu çok önemsiyoruz. Mavi Bayrak uygulamasinin 33’üncü kriterinde ise, ‘Beldede en az bir mavi bayrakli plajda engelli bireyler için tuvalet, erisim rampasi gibi olanaklar bulunmalidir’ deniyor. Tesislerdeki rampalar en az 180 santimetre genisliginde yapilmalidir. Plajdan denize uzanan ve sezlonglara ulasan rampa uzantilari olmali. Rampalarin egimi önemli. Bazi plajlarda yüzde 35’e varan egimlerle karsilasabiliyoruz. Egim yüzde 6’yi geçmemeli. Güzel örnekler genelde 5 yildizli otellerden geliyor, bu da üzücü. Tüm otellerin uygulamasi gerekiyor. Birçok rampa bakimsiz ve yanlis yapiliyor. Sadece yapmak için yapiyorlar, islevsel degil. Bunlarin iyilestirilmesi konusunda çalismalarimiz sürüyor” dedi.
Engelli Seyahat Kilavuzu Turizmde Kolaylik Saglayacak
Yasar Üniversitesi Engelli Ögrenci Birimi, Herkes Için Turizm Dernegi ve Türkiye Çevre Egitim Vakfi is birligi ile hazirlanan Engelli Seyahat Kilavuzu, çevrim içi programla tanitildi. Engelli vatandaslarin seyahatlerinde ihtiyaç duyduklari birçok bilgiyi içeren kilavuz, önümüzdeki günlerde Türkçe, Ingilizce ve Braille alfabesiyle basilacak, isaret dili anlatimli bir video da herkesicinturizm.org internet sitesinde paylasilacak.