Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün, göreve başlar başlamaz yaptığı işlerin başında, engellilerin daha kolay yaşayabileceği bir Adana yaratmak için oluşturulan projelerin hayata geçirilmesinin geldiğini söyledi.
Toplantıda ilk sözü alan ve Uluslararası Liderler Değişim Programı çerçevesinde, ABD'de çeşitli eğitimlere katılan Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Didem Sürenler, ABD'de engelli hak ve özgürlükleri alanında yaptığı gözlemleri ve öğrendiklerini Adanalılarla paylaştı.
SÜRENLER: “YATAY DEĞİL, DİKEY GELİŞMEYİ HEDEFLİYORUZ”
Birlikte hareket ederek çok güzel bir sinerji yakaladıklarını belirten Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Didem Sürenler, “Kent Konseyi çatısı altında kocaman bir aileyiz. Engelli hakları konusunda daha yaşanabilir bir Adana arzusundayız. Bu program ile ABD’den Türkiye’ye döndüğümde dünyayı değiştirebilecek gücüm olduğunu düşünmüştüm. İnsan hayal ettiği şeyleri yaşayabilen bir varlık. Farklı yerler, farklı dünyalar gördükten sonra bunları kendi ülkesine getirmek, halkının da faydalanması için katkıda bulunmak, paylaşmak istiyor. Biz bir avuç gönüllüyüz. Yatay değil dikey gelişmeyi hedefliyoruz. Çok farklı, sıra dışı ama nokta atışı yaparak projeler gerçekleştiriyoruz. Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği olarak IVLP programına davet edilmek gurur vericiydi. Uluslararası Liderler Zirvesi’nde engelli haklarını savunan ülkelerin bizden ne kadar ileride olduğunu incelemek, gözlemlemek olanağı buldum ve onlara sunacağımız katkılar olabileceğini de gördüm” dedi.
WILSON: “ENGELLİLERİ TOPLUMA DAHİL ETMEK ÖNEMLİ”
Sürenler’in ardından konuşan ABD Adana Konsolosluğu Basın ve Kültür Ataşesi Susan Wilson, “Amerika Birleşik Devletleri için engellilerin hakları ve engellileri topluma dahil etmek çok önemli. Bu işi çok iyi yaptığımızı düşünüyor ve bununla gurur duyuyoruz. Engelli yasamız 24 yıl önce kongreden geçmiştir. Herkes için eşit bir toplum oluşturmanın standardı bu kanunla başlamıştır. Her yıl Adana’dan geleceğin liderleri olduğunu düşündüğümüz kişilerin isimlerini gönderiyoruz. Çok şanslıyız ki engelliler hakkında programa katılım şansı yakalayarak Didem Hanımı gönderdik. Engelliler hakkında daha çok yol almamız gerektiğinin farkındayız. Engeliler hakkında bir şeyler öğrenebileceğimiz insanları bir araya getiriyoruz. Bu nedenle bu tip değişim programlarını önemsiyoruz. Ve herkes için eşit bir geleceğe olan bağlılığımızı da pekiştirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.
EKREM ASLAN: “ADANA İÇİN KATMADEĞER”
Kentlerin daha yaşanabilir geleceğe taşınmasında katkıda bulunmalarının temel hedefleri olduğunu ifade eden Adana Büyükşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan, şunları söyledi: “ABD Adana Konsolosluğu, Adana Büyükşehir Kent Konseyi ve Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği ile ortak çalışmalarımız sonucu Dernek Başkanı Didem Sürenler’in ABD’deki değişim programına katılımı ve bilgi, donanımla dönüşü Kent Konseyimiz ve Adana’mız için katma değer teşkil etmektedir. Kent Konseyi olarak engellilerin toplum yaşamında özgürce yer alabilmesi için gerekli şartları oluşturmak ve ‘Engelsiz Adana’ şiarıyla çalışan tüm insanları desteklemek görevimizdir. ABD’nin engelliler konusundaki girişim ve kazanımlarının uygulanabilir örnekleri, bizim engelli kardeşlerimizin yaşamını kolaylaştıracak şekilde hayata geçirilmelidir. Adana’mıza olan katkılarından dolayı ABD Adana Konsolosluğu’na ve Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği’ne çok teşekkür ediyorum.”
AKYÜREK: “YAŞANABİLİR BİR KENT OLUŞTURACAĞIZ”
Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Ramazan Akyürek de, ABD Adana Konsolosluğu, Büyükşehir Kent Konseyi ve Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin söz konusu çalışmasını anlamlı bulduğunu kaydederek, hizmetleri ve fedakarlıkları için teşekkür etti. Başkan Vekili Ramazan Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Adana’da engellilere nasıl daha iyi hizmet edilebileceğine ve engelli ailelerin nasıl daha iyi eğitilebileceğine dair, söz konusu kurumların uğraşlarını ve koşturmacasını yakından takip ediyorum. Bu yüzden Didem Hanım ve dernek üyelerine ayrıca teşekkür ediyorum. Türkiye’de nüfusun yaklaşık %13’ünün engelli olduğunu biliyoruz. Adana’daki engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak için hazırlanan projenin katılımcıları olan Konsolosluğumuza, Kent Konseyimize, derneğimize yardımcı olmak, katkı sunmak bizim görevimizdir. Belirtilen çalışmalar özellikle ulaşımdan başlayarak Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağı hizmetler açısından da yol gösterici olacaktır. Belediye olarak bizler her konuda yardımcı olacağız. Başkanımız Hüseyin Sözlü göreve başlar başlamaz, engelli hemşehrilerimize, engelsiz bir kent yaşamının sunulması için çalışma başlatmış ve konuya büyük önem vermiştir. Bundan sonra sizlerin de fikirlerinden istifade ederek kent yaşamını kolaylaştırarak, daha yaşanabilir bir kent yaratacağız.”
OHIO İLE CANLI BAĞLANTI
Konuşmaların ardından Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Didem Sürenler, ABD'de gerçekleşen "Engelli Sorunlarını Adresleme" Eğitim Programı'nda aktarılan, uygulama ve erişilebilirlik konularından örnekler verdi. ABD'de ve Avrupa'da çok yaygın olan Aile Danışma Evi modeli hakkında Ohio Aile Danışma Evi Müdiresi ile canlı bağlantı kurularak bilgi akışı sağlandı
Seminere desteklerinden dolayı ABD Adana Konsolosluğu Basın ve Kültür Ataşesi Susan Wilson ile Adana Büyükşehir Kent Konseyi Genel Sekreteri Ekrem Aslan’a, Didem Sürenler tarafından teşekkür plaketi verildi.
'Engellı Sorunlarına Abd'den Uygulamalı Çözümler' Semineri Düzenlendi
ABD Adana Konsolosluğu, Adana Büyükşehir Kent Konseyi ve Artı Özel Eğitim Gönüllüleri Derneği’nin ortak düzenlediği "Engelli Sorunlarına ABD'den Uygulamalı Çözümler" semineri Adana Sheraton Otelinde gerçekleştirildi.