Ula ilçesine bağlı Gökova Mahallesi'nde kurulan at çiftliğinde 15'i yarış atı olmak üzere 32 at, sağlık, turizm ve spor amaçlı hizmet veriyor. Çiftlik, bünyesindeki 100 yataklı otel ile yerli ve yabancı turistlere hizmet verilirken, at binmeyi öğrenmek isteyenler de kulübe ilgi gösteriyor. Doğa ile iç içe çiftliğe, Türkiye'nin yanı sıra İngiltere, Almanya, Fransa ve İsviçre'den de tatilciler geliyor.
Padok binicilik eğitmeni Göksu Çilingir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gökova'da çam ağaçları arasındaki 26 bin metrekarelik kulüpte, fiziksel ve zihinsel engelli çocukların "Hipoterapi" yöntemiyle rehabilitasyonlarının sağlandığını, bir taraftan da binicilik dersi verdiklerini söyledi.
Özel eğitilmiş atlarla yapılan terapinin oldukça etkili olduğuna işaret eden Çilingir, atla terapinin uzun yıllardır Avrupa'da uygulandığını, birçok engel türünde büyük oranda fayda sağladığını anlattı.
Çilingiroğlu, şöyle devam etti:
"Merkezimize özellikle otizm, mongolizm, sinir sisteminde sıkıntı çeken hastalar, kalp ritmi bozukluğu yaşayan, ameliyat sonrası vücudunda tutulma olan hastalar geliyor. Hastayı atlarımıza bindiriyoruz. Bu atları özel olarak eğitiyoruz. Çok sakin atlardır. Bindikten sonra atın ritmik ve yavaş hareketleriyle binicinin vücudu hareket etmeye başlıyor. Atın üstünde bacak, el ve omuz kasları oynuyor. Hipoterapinin en önemli faydası, vücuttaki her kas sistemini harekete geçirmesi."
- Gevşek kaslar güçleniyor
At üzerinde hipoterapinin kas gerilmelerini düzenlediğini, gevşek kasları güçlendirdiğini vurgulayan Çilingir, çocuğun hastalığına göre terapi süresinin değiştiğini bildirdi.
Çilingir, şöyle konuştu:
"Etkilerini özellikle otizm hastalarında çok iyi görüyoruz. Ata binerken çekiniyorlar ama bindikten sonra inmek istemiyorlar. Çocukların kendilerine öz güvenleri artıyor. Özellikle ruhsal ve psikolojik etkileri var. Çocukların, dokunma, davranış ve güdülemeleri gelişiyor. Atın üzerinde dengede kalma gayretleri sonucunda bazı fiziksel engeller düzeliyor. Her şeyin ötesinde eğlence dolu vakit geçiriyorlar."
- Profesyonel binici ve at yetiştiriliyor
Çilingir, tesislerinin Türkiye Binicilik Federasyonu bünyesinde faaliyet gösterdiğini söyledi.
Tesislerde tedavi yöntemlerinin yanı sıra profesyonel binici de yetiştirdiklerini belirten Çilingir, yurt içi ve dışında yarışlara katıldıklarını, ayrıca çam ağaçları arasında turistlere at safari yaptırdıklarını anlattı.
Tesislerindeki 32 atın 15'inin yarış atı olduğunu bildiren Çilingir, diğerlerinin ise faaliyetler ve engelli çocukların rehabilitasyonu amacıyla kullanıldığını kaydetti.
Çilingir, 3 ile 50 yaş arasındaki herkese eğitim verebildikleri çiftlikte profesyonel 3 eğitmen ve 5 seyis bulunduğunu sözlerine ekledi.
Engelliler At Sırtında Tedavi Olup Hayata Tutunuyor
Zihinsel ve bedensel engelli çocuklar, Muğla'daki Padok Atçılık Spor Kulübü'nde "Hipoterapi" adı verilen atlı terapi yöntemiyle tedavi edilmeye çalışılıyor.