Şube Başkanı Muhittin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genelde bedensel engelli üyelere sahip olduklarını ancak işitme engelli arkadaşlarının da olduğunu belirterek bu nedenle iletişimde büyük sorunlar yaşadıklarını söyledi.
Çareyi işaret dilini öğrenmekte bulduklarını ve bu nedenle kurslar düzenlediklerini anlatan Yılmaz, "Biz işitme engelli arkadaşlarımızı anlama manasında çok zorlanıyoruz. Arkadaşlarımız ile sağlıklı iletişim kuramıyorduk. Kaba tabirle el işaretlerini farklı bir şekilde kullanarak veya yazı ile iletişime geçebiliyorduk. Arkadaşlarımız ile iletişimi daha sağlıklı kurmak için böyle bir çalışma başlattık. Gönüllü üyelerimiz ve engelli arkadaşlarımızla beraber işaret dili öğreniyoruz" diye konuştu.
"Herkesten engellerin kaldırılmasını isterken engelliler arasında yaşanan bu engeli kaldırmak için kendimizi sorumlu hissettik" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:
"Amacımız öğreneceğimiz işaret diliyle arkadaşlarımızla aramızda olan bu engeli kaldırmak. Ben onların da başkanıyım. Onların derdini iyi anlamalıyım ki çözüm yolunda girişimlerde bulunabileyim. 40 arkadaşımız işaret dilini öğreniyor. Kurs sonunda işitme engelli arkadaşlarımızın sorunlarını aktarım konusunda sıkıntı çekmeyeceğiz."
-"Umarım onların dertlerine ortak olurum"
Bedensel engelli Mehmet Ergin de işitme engeli olan çok arkadaşının olduğunu ve onlarla anlaşmakta zorlandığını aktardı.
İşaret dilini onlarla daha iyi anlaşmak ve dertleşmek için öğrenmek istediğini belirten Ergin, "Açılan kursa hemen kaydoldum. Arkadaşlarımı anlayacak olmak beni heyecanlandırıyor. Umarım onların dertlerine ortak olurum" ifadelerini kullandı.
Engelliler De Birbirlerini Anlamak İstiyor
Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Karabük Şubesi üyesi bedensel engelliler, işitme engelli arkadaşlarını anlamak, iletişim kurmak ve onların sorunlarını anlatabilmek için "işaret dili" öğreniyor.