Görme, işitme ve ortopedik engellilere uygun hale getirilen cami, bu özellikleri ile dünyanın ilk erişilebilir ibadethanesi olma özelliği taşıyor.Selçuklu Mescidi'ni yeni kimliğine kavuşturan hayırsever ise bugün yapılan açılış törenine katılmadı. İsminin de açıklanmasını istemeyen hayırseverin bu isteği Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ve açılışa katılalar tarafından takdirle karşılandı. Hayırseverin caminin yanındaki bir evde doğup büyüdüğü öğrenildi.Eskişehir'in Odunpazarı ilçesi Karapınar semtinde bulunan ve 13. yüzyılda Selçuklu mescidi olarak inşa edilen Hacı Hasan Mescidi, cami olarak hizmet vermeye başladıktan sonra yapılan eklemeler ve tamiratlarla büyük hasar görerek aslından uzaklaştı. Yıllar sonra caminin yanındaki evde doğup büyüyen ve ismini açıklamak istemeyen bir vatandaş caminin restorasyonu için çalışmalara başladı.
Yaklaşık 450 bin TL harcayan hayırsever vatandaş, camiyi engellilerin rahatça ibadet edebileceği bir hale getirdi. Cami, iç ve dış cephelerindeki çeşitli onarım çalışmaları sonunda, görme, işitme ve ortopedik engellere yönelik donanımlar yapıldı. Camide, görme engellilerin rahat yürüyebilmeleri için bahçeye izli yollar yapıldı, iç ve dış mekanlar Braille alfabesiyle işaretlendi, işitme engelliler için projeksiyon sistemi kuruldu, ortopedik engelliler için de tekerlekli sandalye ve akülü araçlarıyla caminin içine kadar gelip saf tutabilme imkanı sağlandı.
'BU DAVRANIŞIN HERKESE ÖRNEK OLMASI GEREKİYOR'
Caminin restorasyonunda verdiği katkıya rağmen ismini açıklamayan hayırseverin hikâyesi Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in de dikkatini çekti. “Katkıda bulunan bir hayırseverin de ismini saklı tutmasını çok anlamlı buluyorum. Kur'an-ı Kerim’de ‘Yaptığınız iyilikleri ve güzellikleri ifşa ederseniz çok güzel, ama saklarsanız sizin için daha hayırlı’ buyuruyor. Aslında ben bu yapılan hayrın ifşa edilmesinin daha hayırlı olduğunu düşünüyorum.” diyen Görmez, bunun Türkiye’ye örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi.
Her ilde her ilçede hayırseverle birlikte her şeyi devletten beklemeden böyle projelerin hayata geçirilmesini isteyen Görmez şöyle dedi:“Bütün engelli kardeşlerimize erişilebilir engelsiz cami büyük bir zaruret arz ediyor. Bugüne kadar yapmamış olmamız başta Diyanet olarak hepimizin kusuru. Bu kusuru ortadan kaldırmak için hayra öncülük yapanın hayrını örnek göstermesi çok daha önemli. Biz ismini söylemesek de bu hayrını buradan ilan ediyoruz.” 'DEMEK Kİ İYİLİK VE HAYIR ÖLMEMİŞ'Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı ise engelliler için hazırlanan caminin Türkiye’ye rol model olabileceğini söyledi.
Caminin yeniden düzenlenmesinde en önemli katkıyı caminin yanındaki evde doğup büyüyen bir hayırseverin verdiğini anlatan Sakallı, "Kendisi tüm restorasyon masraflarını üstlenerek yaklaşık 450 bin TL harcadı. Ancak caminin açılışında bulunmak ve isminin anılmasını istemedi. Ben buradan şunu çıkarttım. Modern zamanlarda bencillik artıyor, egoizm artıyor, herkes kendini düşünüyor diyoruz. Hayır değil. Bir vatandaş, doğup büyüdüğü evin yanındaki camiye yarım milyona yakın masraf yapıyor ve bunun karşısında isminin anılmasını ve törende bir plaket verilmesini dahi istemiyor. Demek ki iyilik ölmemiş, hayır ölmemiş. Demek ki insanlara yardım duygusu ölmemiş.” ifadelerini kullandı. Hayırsever vatandaşın açılış törenlerinin ardından kimsenin olmadığı bir zaman gelerek camiyi inceleyeceği öğrenildi .
Engelliler İçin Tarihi Camiyi Restore Etti, İsminin Açıklanmasını Dahi İstemedi
Eskişehir'de 13. yüzyılda Selçuklu mescidi olarak inşa edildikten sonra 19. yüzyılda camiye dönüştürülen Hacı Hasan Cami, bir hayırsever tarafından özürlüler için yeniden düzenlendi.