'Engelliler Reklam Aracı Olarak Kullanılmasın'

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı Kuyumcu: 'Engellileri reyting ve reklam aracı olarak kullanan, devletin işini yapmadığını ima eden ve engellileri zavallı gösteren haberler yasaklansın' 'Acımayı seviyoruz. Aslında yaşam hakkına saygı göstermeyi seveceğiz. Anne ve baba engelli çocuğu olduğunda kendini sorgular, 'neden ben' diye. Bu çok yanlış bir düşünce. Bütün çocuklar, bütün insanlar birbirinin sınavıdır'

Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği (EHDD) Başkanı Adem Kuyumcu, engellilerin reklam ve reyting aracı olarak kullanılmaması için bir imza kampanyası yürüttüklerine belirterek, 'Engellileri reyting aracı ve reklam aracı olarak kullanan, devletin işini yapmadığını ima eden ve engellileri zavallı gösteren haberler yasaklansın.' dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Genel Müdürlüğünce bakanlığın konferans salonunda, 'Zoru Başaranlar Engelleri Aşanlar' konferansı düzenlendi.

KYK yurtlarında kalan üniversite öğrencileriyle bir araya gelerek engelli bireylerin yaşadıkları sıkıntılar ile engellilerle nasıl iletişim kurulması gerektiğine yönelik konferans veren EHDD Başkanı Kuyumcu, doğduktan bir süre sonra gözünü kaybettiğini, akabinde çok küçük yaşta beş göz ameliyatı geçirdiğini anlattı.

Epilepsi hastası ağabeyine sonrasında otizm teşhisi konduğunu dile getiren Kuyumcu, ağabeyi ve yengesini trafik kazasında kaybettikten sonra, iki yaşında öksüz kalan engelli yeğeniyle ilgilenmeye başladığını ve zamanla kendisini engellilere adadığını dile getirdi.

Kuyumcu, Almanya'da engellilerle iletişim konusunda çok sayıda eğitime katıldığını ve 2008'den beri sahada çalışarak danışmanlık hizmetinde bulunduğunu söyledi.

Uzun yıllar felçli babasına baktığını ifade eden Kuyumcu, Türkiye'de yaşlı ve engelli bakımı konusunda bilgisizliğin had safhada olduğunu dile getirdi. Kuyumcu, 'Maalesef ülkemizde erkekler, anne ve baba bakımı, engelli, yaşlı, hasta bakımı konusuna son derece uzak duruyorlar. Vebali çok ağır, lütfen bundan kaçınmayın. Engelliye ve muhtaca bakmaktan vazgeçmeyin.' dedi.

Kuyumcu, Türkiye'de engelliğin tanımlanmasında sorun olduğunu, Engelli Eylem Planı'yla bu sorunun çözülebileceğini vurguladı.

- Türkiye'de 40 milyon insan, engelli sorunlarına temas ediyor

Türkiye'de son verilere göre nüfusun yüzde 12,29'unun engelli olduğunu belirten Kuyumcu, anne, baba ve aileleri düşünüldüğünde engellilerle ilgilenen ve sorunlarına temas eden 40 milyon insan olduğunu aktardı.

Engellilerin toplumda 'acınacak birey' olarak algılandığını, bu şekilde medyada yer alan haberlerin, toplumda ciddi sıkıntılara neden olduğunu aktaran Kuyumcu, sosyal medyada engelliler için başlatılan akülü ve tekerli sandalye kampanyalarına itibar edilmemesini istedi.

Kuyumcu, şunları kaydetti:

'Acımayı seviyoruz. Aslında yaşam hakkına saygı göstermeyi seveceğiz. Anne ve baba engelli çocuğu olduğunda kendini sorgular 'neden ben' diye. 'Bir günah işledim de Allah bunu bana ceza olarak mı verdi?' diye de düşünüyorlar. Bu çok yanlış bir düşünce. Bütün çocuklar, bütün insanlar birbirinin sınavıdır. Ötekileştirmemek lazım. Anne ve baba kendilerini suçluyor. Çocuklarını iyileştirme mücadelesi veriyorlar. Amaç eğitip hayata katmak olmalıdır, iyileştirmek değil. Engellilik bir suç değil, önce bunu kabul edeceğiz.'

Engelli çocuğu olduğu için evini terk eden babalar bulunduğuna işaret eden Kuyumcu, bunun büyük bir ayıp olduğunu vurguladı. Kuyumcu, 'Baba çocuğun kahramanı olmak zorundadır.' dedi.

Engellikle ilgili her bakanlığın ve herkesin sorumluluk alması gerektiğine de işaret eden Kuyumcu, engelli eğitimiyle ilgili herkesin bilgi sahibi olması gerektiğini ifade etti.

- 'Yapamadıklarına değil yapabildiklerine odaklanalım'

Kuyumcu, engellilerin reklam ve reyting aracı olarak kullanılmaması için bir imza kampanyası yürüttükleri bilgisini aktararak, 'Engellileri reyting aracı ve reklam aracı olarak kullanan, devletin işini yapmadığını ima eden ve engellileri zavallı gösteren haberler yasaklansın.' diye konuştu.

Kuyumcu sözlerini şöyle sürdürdü:

'Engelli bireyden bir engeli yokmuş gibi bahsetmek veya onu öyle görmek doğru değil. Yapamadığı şeyler üzerine odaklanmayalım. Yapabildiklerine odaklanalım. Engelli bireyin yanında engel durumundan bahsetmeyin. Acıma ve küçümseme ifadeleri kullanmayın.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile