Çanakkale Çan İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerden Ertuğrul Doğan ve Rabia Özcan, hazırladıkları projelerini, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu iş birliğinde Eskişehir'de düzenlenen "Bu Benim Eserim" adlı yarışmada sergiledi.
Öğrencilerden Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "engellilere nasıl yardım edebiliriz" iyi niyet düşüncesiyle proje fikrini oluşturduklarını ve en pratik yöntem olan sayı boncuğuyla (abaküs) ilgili bir proje üretmeye karar verdiklerini söyledi.
Kendi yaptıkları abaküslerden oluşan proje üzerinde 3 ay çalıştıklarını anlatan Doğan, "Projemizle amacımız, görme engelli, zihinsel engelli ve matematiği iyi olmayan, matematiğe ilgisiz kaynaştırma öğrencisi arkadaşlarımıza bu tekniği kullandırabilmemiz. Bizim hedefimiz onlara özgüven aşılamak, dört işlem yapmalarını sağlamak, azlık ve çokluk terimlerini öğretmek" dedi.
Görme engellilerin matematik işlemi yaparken küp taş, zihinsel engellilerin de nokta ve belirleme taktiği kullandıklarını anımsatan Doğan, özellikle zihinsel engellilerin nokta ve eleme taktiğini yanlarında taşıyamadıklarına dikkati çekerek, "Bizim abaküsümüzün en önemli özelliği taşınabilir ve her yerde kullanılabilir olması" diye konuştu.
Özcan da görme engelliler ile zihinsel engellilere matematiği kolaylaştırabilmeyi, sayıları kavramalarını sağlamayı ve böylece matematik becerilerinin gelişmesine yardımcı olmayı istediklerini ifade etti.
Daha sonra Özcan ve Doğan, projelerini tanıttı.
Engellilere Matematiği 'Abaküsle' Öğretecekler
Çanakkale'de iki ortaokul öğrencisi geliştirdiği ve "Abaküsle Matematiğe Küsme" adını verdikleri projeyle, görme ve zihinsel engellilere matematiği öğretmeyi amaçlıyor.