10-16 Mayıs dünyada Engelliler Haftası olarak kutlanırken, Türkiye'de son yıllarda engellilerin topluma kazandırılması ve onların da bu toplumun bir parçası olduğunu göstermek için çeşitli faaliyetler yürütülüyor. Adana'da da 1990'lı yılların sonunda engelli çocukların evde hapis gibi yaşamalarına son verilmek için açılan ve günde yaklaşık 250 engelliye hizmet veren Yedi Pınar Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi ve Eğitim Parkı, bir ilke daha imza attı. Park Müdürü Muzaffer Aygün, Aile ve Sosyal Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından Ankara'da ilk kez uygulamaya konulan ve başarıya ulaşan engelliler ile engelsiz vatandaşların bütünleşmesini sağlayan ve aynı zamanda engelliyi rehabilite eden kafeyi, Adana'da hizmete açtı. Yedi Pınar Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi ve Eğitim Parkı yanına açılan kafede, parka gelen engelli çocukların hepsi hoşça vakit geçiriyor. Kafeye engellilerin yanı sıra diğer vatandaşlar da gelerek, engellilerle birlikte burada vakit geçirebiliyor. Aynı zamanda kafenin hizmetini de bazı engelli gençler gönüllü olarak yapıyor. Kimi çay ve kahve servisi yaparken, kimi ise kasada duruyor.
Müdür Muzaffer Aygün, engellileri topluma kazandırmak, onların da bu toplumun bir ferdi olduğunu göstermek için kafeyi açtıklarını belirterek, "Engelli çocuklarımızı, gençlerimizi, dört duvar arasından kurtardık. Bu gençler enerjilerini atamadıkları için evde çok huzursuzluk çıkartıyorlardı. Ancak buraya gelmeye başladıktan sonra hiçbirinin hırçınlığı kalmadı. Engelli çocuklara burada bir anlamda terapi uygulanıyor" dedi.
Aygün, terapinin yanı sara engellilerin kafede engelli olmayan vatandaşlarla bir araya geldiğine dikkat çekerek, şunları kaydetti:
"Engelliler normal vatandaşlarla bir araya gelip onlarla sohbet ediyor. Bu sohbet sayesinde kendisinin toplumdan dışlanmışlık hissini ortadan kaldırıyor. Engelli de toplumun bir ferdi olduğunu düşünüyor. Aynı zamanda bu durum hayata küsmesinin de önüne geçiyor. Bu kafe sayesinde çoğu annenin gözyaşı dindi."
Kafeye gelen Mehmet Öztürk (61) ise, engelli gençler ile oturup sohbet etmenin çok keyifli olduğunu ifade ederek, "Engelli gençler ile oturup sohbet ediyoruz. Onların bizim için ne kadar değerli olduğunu söylüyoruz. Bunları bizden duyunca şaşırıyorlar. Engelli olmanın toplumdan dışlanma anlamına gelmediğini söyleyip, onları çok sevdiğimizi söylüyoruz. Buna çok seviniyorlar. Bizim onlarla ilgilendiğimizi görünce kendilerini çok mutlu hissediyorlar. Bu durum beni de çok mutlu ediyor" diye konuştu.
Engelliye Kafeli Terapi
Adana'da Yedi Pınar Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi ve Eğitim Parkı'na açılan kafeyle, engelli ve engelsiz vatandaşlar bir araya getirilerek, engellilerin topluma kazandırılması sağlanıyor.