Engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin kendileri için gerekli olan ürün, teknoloji ve hizmetlere daha kolay ulaşmalarını sağlamak amacıyla 8. kez düzenlenen "Engelsiz Yaşam Fuarı" İstanbul'da başladı.
MBA Grup Uluslararası Fuarcılık tarafından, İstanbul Fuar Merkezinde gerçekleşen fuarda, Dünya Engelliler Vakfı ve Dünya Engelliler Birliği Küresel Sosyal Farkındalık Ödülleri verildi.
Kartal Belediyesi İşitme Engelliler Orkestrasının mini konseriyle başlayan törende konuşan Dünya Engelliler Vakfı Başkanı Metin Şentürk, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü itibariyle etkinliğe katılan tüm sanatçı arkadaşlarına teşekkür etti.
Ülkede ve dünyada engelliler adına ve yararına yapılan iyileştirmelerin olduğunu anlatan Şentürk, şunları kaydetti:
"Şunu unutmayın, ben engelimi müzikle aştım. Kimi sporla kimi siyasetle kimi sanatla engelini aşarak hayata tutunmanın bir yolunu bulmak zorunda. Engelli kardeşlerimize şunu tavsiye ediyorum. Hepimizin bir hikayesi var, önemli olan tek şey, hikayenizin figüranı değil kahramanı olmak. O zaman hayatınızın ne kadar güzelleştiğini göreceksiniz. Bugün başarılı engelli kardeşlerimize ödülleri verilirken bir adım daha ileri gidip engelli kardeşlerimiz için hayatı engellezsizleştiren kurum ve kuruluşlara da ödül vereceğiz."
Oyuncu Engin Altan Düzyatan da "Her şeyden önce böyle bir günde olmaktan gurur duyuyorum. Biraz olsun farkındalık yaratsak ve engelli vatandaşlarımızın biraz daha imkan ve rahat yaşamalarını sağlayabilsek. Bunu da önce burada engellilerin önünü açarak bir şeyler yapabiliriz" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından törende sosyal farkındalığın artırılmasına emek veren kişi, kurum ve kuruluşlara ödülleri verildi.
Toplam 30 ödülün verildiği törende, ödüller müzisyen Ercan Saatçi, Zara, Engin Altan Düzyatan, Metin Şentürk tarafından verildi. Ödül alan isimler Dünya Engelliler Vakfı seçici kurul tarafından belirlendi.
Törende, engellilerin basın mensuplarının konumu nedeniyle tepki vermesi üzerine, basın mensupları engellilerin sahneyi rahat görebilmesi için bir süre çekim yapmayı bıraktı.
Fuarda başarılı engelliler de çalışmalarını sergiledi. Mehmetçik İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerinden 11 yaşındaki Muhammed Uğur Bitkay'ın, ayaklarıyla yağlı boyayla resim yapması katılımcılardan ilgi gördü. Kolları olmayan Bitkay, ayağıyla resim yaparak engelleri aştığını söyledi. Uğur Bitkay, 4 yaşından bu yana resimle ilgilendiğini belirterek, resim yapmanın kendisini çok mutlu ettiğini aktardı.
- Fuar
Engelsiz Yaşam Fuarı, engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin kendileri için gerekli olan bu ürün, teknoloji ve hizmetlere daha kolay ulaşmalarını sağlamak hedefiyle gerçekleştiriliyor. Ulusal ve uluslararası ölçekte engellilere özel ürün, teknoloji ya da hizmet sunan kuruluşların tek çatı altında toplanan fuar, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla güçlü bir kamuoyu oluşturarak engelliler adına çözüm üretilmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
Engelsiz Yaşam Fuarı, 6 Aralık Pazar gününe kadar İstanbul Fuar Merkezi'nde gezilebilecek.
'Engelsiz Yaşam Fuarı'
Engelli, yaşlı ve bakıma muhtaç kişilerin kendileri için gerekli olan ürün, teknoloji ve hizmetlere daha kolay ulaşmalarını sağlamak amacıyla düzenlenen fuar İstanbul Kongre Merkezinde başladı