Enkaz Kentin Bereketli Topraklarinda Bugday Hasadi

Enkaz Kentin Bereketli Topraklarinda Bugday Hasadi

HATAY – Depremin vurdugu Hatay’in bereketli topraklarinda bugday hasadi basladi.

Türkiye’nin en bereketli topraklarina ev sahipligi yapan Hatay’da onlarca ürün yetisiyor. Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte hasat edilen ürün çesitliligi de her geçen gün artiyor. Depremin vurdugu kentin yeniden ayaga kalkmasi için önemli bir role sahip olan tarim, bölge halkina umut olmus durumda. Arsuz ilçesi Pirinçlik Mahallesi’nde de geçtigimiz son baharda ekimi yapilan bugdayda hasat basladi.

Asrin felaketi sonrasi üreterek hayata tutunmaya baslayan Pirinçlik Mahallesi sakinlerinden Bodur ailesi de 100 dönümlük tarlada bugday üretimine devam ediyor.

Çocuklugundan beridir çiftçilik ile ugrastigini dile getiren 51 yasindaki Irfan Bodur, “Tarlada dogduk, tarlada büyüdük ama aklimizin yettigi yastan bu tarafa tarimla ugrasiyoruz. Çocukluk dönemlerimizde karapatoz dedigimiz patozla hani önceleri daha ilk baslarinda orakla biçerdik desteleri toplayip bugdaylari deste halinde bir yere yigardik patozla çektigimiz zaman bugdayin samani bir tarafa ve çikan bugdayi tenekelerle alip çuvallama yapardik. Daha sonra da satislarini ilgilenirdik daha sonralarinda, biçer baglar çikti yani bugdayi biçiyor bagliyor çok sevinmistik, ne güzel bir teknoloji demistik o zamanlar daha sonralari iste biçerdöverler, tarlalara girdiginde iste rahatlik bu günlermis dedik. Birkaç saatin içerisinde bugdayimizi hasat ediyoruz bugdayi hemen kamyonlara yüklenip, satisini gerçeklestirmis oluyoruz. Ortalama 100 dönüm civarinda bugday ekmis oldugumuz tarlalarimiz var ortalama 150 dönüm civarinda zeytin üretimimiz var, ortalama 100 dönüm civarinda narenciye ile ugrasiyoruz. Son durumda bugday fiyatlarini 7 TL üzerinden satmistik bu yil henüz bir açiklama hala gerçeklestirilmis durumda degil zaten bugdayin alicilari da genelde tüccarlar aliyor” ifadelerini kullandi.

Tarim islerinde ailesine yardim ettigini söyleyen 11 yasindaki Rana Bodur ise, “Babamgil öncelikle bugdayi biçmeye gidiyor, motorlarla buraya getiriyorlar buradan çuvalliyoruz. Çogunlukla hafta sonlari gidiyorum okuldan geldikten sonra aksam üzeri bazen gidiyoruz. Bugdayi toplarken, böyle üstümden koca bir yük gidiyormus gibi hissediyorum, kendi tarlamizdan topladigimiz bugdaylari ögüterek un haline getiriyoruz ardindan da ekmeklerimizi yapip afiyetle yiyoruz” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile