EPDK Açiklamasi 'Sirketlerin Astronomik Düzeyde Kar Elde Edilmesi Kesinlikle Söz Konusu Olamaz'

EPDK Açiklamasi 'Sirketlerin Astronomik Düzeyde Kar Elde Edilmesi Kesinlikle Söz Konusu Olamaz'

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK), belirlenen elektrik tarifelerinde, dagitim sirketlerinin kazanci ve bu kazancin tüketicilerin elektrik faturasina etkisi üzerine yöneltilen iddialara iliskin, "Tüketicilerimize elektrigi dagitim sirketleri degil, görevli tedarik sirketleri satar. Bu sirketlerin tarifeleri EPDK tarafindan belirlenir. Bu tarifeler disinda sirketler kendi inisiyatifleri ile faturalarda oynama ya da zam yapamazlar" ifadelerine yer verdi.



Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafindan, son günlerde EPDK tarafindan belirlenen elektrik tarifelerinde dagitim sirketlerinin bu süreçteki kazanci ve bu kazancin tüketicilerin elektrik faturasina etkisi hakkinda yöneltilen iddialara iliskin yazili bir açiklama yapildi. Açiklamada, dagitim sirketinin ve görevli tedarik sirketinin (GTS) iki farkli tüzel kisilik oldugu hatirlatilarak, "Dagitim sirketi elektrik satisi yapmaz. ’Kargo isi’ yani tasimacilik ile görevlidir. Dagitim Sirketleri; dagitim sebekesini isletmek ve sürdürülebilirligini saglamak, ariza bakim ve onarim yapmak, baglanti taleplerini karsilamak, gerekli sebeke yatirimlarini gerçeklestirmek ve tüm sistem kullanicilarina ayrim gözetmeyen elektrik dagitim ve baglanti hizmetleri sunmakla görevlidir. Dolayisiyla dagitim sirketi elektrik satisi yapmamaktadir. Dagitim sirketi kargo isi yani tasimacilik ile görevlidir. Sebekenin isletilmesinden sorumlu sirkettir. Bu sirketler 21 adet olup özellestirme ile verilen sirket isimleri ile devam etmektedir" ifadeleri kullanildi.

Tüketicilere elektrigi dagitim sirketlerinin degil, GTS’lerin sattigi bilgisi verilen açiklamada, "Bu sirketlerin tarifeleri EPDK tarafindan belirlenir. Bu tarifeler disinda sirketler kendi inisiyatifleri ile faturalarda oynama ya da zam yapamazlar" degerlendirmesi yapildi.

"Bu sirketler, EPDK’nin belirledigi fiyattan farkli bir fiyat uygulayamaz"

Açiklamada, GTS’lerin serbest piyasadan veya Elektrik Üretim Anonim Sirketi (EÜAS) üzerinden satin aldiklari enerjiyi serbest olmayan tüketicilere veya ikili anlasmasi bulunmaya tüketicilere düzenlenen tarife üzerinden satmak zorunda oldugu kaydedilerek, "Bu sirketler, EPDK’nin belirledigi fiyattan farkli bir fiyat uygulayamaz" denildi.

"Sirketlerin, EPDK’nin belirledigi oranlarin üzerinde kar etmesi ise mümkün degildir"

Sirketlerin 32 kurusa satin aldigi elektrigi vatandasa astronomik karlar ile satilip satilmadiginin ve gerçek rakamlarin ne oldugu sorusunun cevaplarina yönelik su ifadeler yer aldi:

"Sosyal medyada çokça atif yapilan asagidaki Kurul kararinda açikça dagitim sirketlerine teknik ve teknik olmayan kayip için yaptigi satislarda fiyatin 31,8592 kurus/kWh oldugu ifade edilmistir. Ancak söz konusu fiyat, sadece enerji fiyatidir. Herhangi bir vergi dahil degildir. GTS’ler nihai tüketicilere yaptigi elektrik satisinin sadece yüzde 20’sini EÜAS’tan 31,86 kurusa almaktadir. 2022 yili için yapilan perakende satis tarifelerinde GTS’lerin yaklasik 125 milyar kWh’lik bir elektrik satisi olacagi öngörülmüstür. Bu elektrigin 25 milyar kWh’lik kismi EÜAS’tan 31,86 kurusa alinacagi, geri kalan 100 milyar kWh’lik kismi ise spot piyasadan yaklasik 150 kurustan alinacagi öngörülmüstür. Dolayisiyla agirlik ortalama enerji alim fiyati 125 kurus/kWh civarindadir. Devlet sübvansiyonu ile GTS’ler vatandaslarimiza daha ucuza elektrik satmaktadir. Sirketlerin, EPDK’nin belirledigi oranlarin üzerinde kar etmesi ise mümkün degildir."

"Sirketlerin astronomik düzeyde kar elde edilmesi kesinlikle söz konusu olamaz"

Açiklama söyle devam etti: "GTS’lerin, EÜAS’tan 32 kurusa elektrik alip sanayiye 1 lira 75 kurus, ticarethane 2 lira 74 kurus, hanelere 1 lira 37 kurus, 2 lira 6 kurus fiyatlar ile satis yaparak yüzde 330-yüzde 546 kar yaptigi seklindeki bilgi dogru degildir. GTS’ler, düzenlenen tarife içindeki müsterilere yapacaklari enerji satisindan elde edecekleri kar orani ’Net Kar Marji’ ile sinirlandirilmis olup bu oran 2021-2025 dönemi için yüzde 2,38 olarak belirlenmistir. Yani iddia edildigi gibi 32 kurusa elektrik satin alinarak astronomik düzeyde kar elde edilmesi kesinlikle söz konusu olamaz."

Açiklamada ayrica, vatandaslarin elektrik sektöründe faaliyet gösteren sirketlerin çalismalari konusunda en iyi düzeyde ve gereken seffaflikla bilgilendirilmesinin büyük önem tasidigina vurgu yapilarak, sirketlerin, tüketicilerin en dogru sekilde bilgilendirmek için gereken hassasiyeti göstermesinin beklentileri arasinda olduklari aktarildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile