Epilepsi Hastalarina 8 Beslenme Önerisi

Epilepsi Hastalarina 8 Beslenme Önerisi

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, epilepsi hastalarinin beslenmesi konusunda bilgi verdi.

Epilepsi yani halk arasindaki adiyla sara hastaligi, genellikle ömür boyu süren bir saglik sorunu olarak biliniyor. Hastaligin neden oldugu nöbetler kontrol altina alindiginda epilepsili birçok insan yasamini normal bir sekilde sürdürebiliyor. Epilepsi hastalarinda uygulanacak dengeli ve düzenli beslenme plani, nöbetlerin sayisinin ve hastaligin zararli etkilerinin azaltilmasi sürecine önemli katkida bulunuyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, epilepsi hastalarinin beslenmesi konusunda bilgi verdi.

Epilepsi (sara) önemli bir saglik sorunu

Epilepsi, sinir sistemini etkileyerek beyindeki isleyisi geçici olarak sekteye ugratan ve nöbetler seklinde ortaya çikan önemli bir saglik sorunudur. Her yastan insanda uzun süreli görülebilen bu sorun, birçok semptomu da beraberinde getirmektedir. Nöbetler, beynin hangi bölümünün tutulduguna bagli olarak insanlari farkli sekillerde etkilemektedir.

Epilepsi hastaliginin 5 önemli belirtisi

Epilepsi hastaliginin muhtemel belirtileri su sekilde gelismektedir;

“Bas dönmesi sonucunda yere yigilma. Kontrol edilemeyen sarsinti ve sallanma hissi ile birlikte, bos bos olarak ifade edilen sekilde bakmak. Kollarda ve bacaklarda karincalanma hissi. Kol ve bacaklarda istemsiz kasilmalar, elleri kontrol edememe, çiglik atma. Agizdan köpük gelmesi, istemsiz idrar kaçirma.”

Epilepsi hastaliginin tedavisi var mi?

Anti-epileptik ilaçlar olarak adlandirilan ilaçlarin kullanilmasi ana tedavidir. Cerrahi müdahale, nöbetleri kontrol etmeye yardimci olabilecek bir cihazin vücuda konumlandirilmasi, nöbetleri kontrol etmeye yardimci olabilecek özel bir diyet olan ketojenik diyet.

Dengeli ve saglikli beslenme önemli

Dengeli ve saglikli beslenme tüm insanlar için önemli ve vazgeçilmez bir kuraldir. Özellikle hastalik söz konusu oldugunda bu kural akillara gelse de, yasamin her döneminde bu kurali uygulayan insanlar daha saglikli olmaktadir. Günümüzde yapilan bilimsel arastirmalar sonucunda genel saglik durumuna etkisi oldugu kanitlanan dengeli ve düzenli beslenmenin birçok hastalikla mücadele etmede olumlu etkisi oldugu belirlenmistir.

Epilepsi hastaligi ile mücadelede etkili olan temel beslenme önerileri ise su sekildedir;

“Vücuttaki kan sekeri düzeyinin dengeli olmasi her hastalikta oldugu gibi epilepsi sonunda da önemlidir. Bunun için kan sekerindeki ani yükselmeler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilmektedir. Seker seviyesini yükseltecek sekerli besinlerden uzak durulmali, seker orani düsük tahilli gidalar tüketilmelidir. Günlük beslenme programinda saglikli yaglarla hazirlanmis besinler dahil edilmelidir. Özellikle saglikli olan zeytinyagi kullanilmali, Omega 3 ve Omega 9 gibi besin kaynaklari tercih edilmelidir. Epilepsi nöbetlerini tetikleyebilen alkollü içeceklerden uzak durulmalidir. Içeriginde kafein olan kahve, çay ve kakao tüketimi sinirlandirilmalidir. Epilepsi tedavisinde kullanilan ilaçlarla etkilesime girmesi muhtemel besinler, uzman hekimlerin kontrolünde tüketilmelidir. Kalsiyum, magnezyum ve sodyum açisindan zengin kuru baklagiller ile tam tahilli ürünlerin ve yesil yaprakli sebzeler tüketilmelidir. Besinler yoluyla vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alindigindan emin olunmalidir.

Kan sekeri dengeli seyretmeli

Epilepsi hastalarinin beslenmesinde dikkat edilecek en önemli hususlardan biri, hastanin kan sekerinin dengeli bir sekilde seyretmesidir. Bu nedenle bu hastaliga sahip kisilerin, seker barindiran yiyeceklerden uzak durmasi, un yerine tam tahilli ürünler tüketmeleri saglik açisindan oldukça önem tasimaktadir. Hastalarin ögünlerini atlamamalari gerekir, çünkü uzun süreli açlik kaç sekerinin asiri derecede düsmesine neden olmaktadir. Bu tür hastalar için balik tüketimi oldukça önem tasimaktadir. Baligin içerisindeki Omega 3 ve Omega 9 gibi saglikli yaglar epilepsi hastalari için çokça faydali saglikli yaglardir. Bu nedenle epilepsi hastalarinin balik tüketmeye özen göstermesi gerekmektedir. Epilepsi hastalari alkol, çayi çok sik tüketmemeli, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin tüketimi sinirlandirmalidir. Bu içecekler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilecek özellige sahiptir. Epilepsi için kullanilan bazi ilaçlar, nar ve greyfurt gibi meyvelerle etkilesime girebilmekte bu da ilacin etkilerini düsürebilmektedir. Bu nedenle greyfurt ve nar gibi meyvelerin tüketimine dikkat edilmeli, uzmana danisilmalidir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile