'Epilepsi Hastalarının Yüzde 30'U İlaç Tedavisine Cevap Vermiyor'

'Epilepsi Hastalarının Yüzde 30'U İlaç Tedavisine Cevap Vermiyor'

Ufuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, Türkiye’de sayıları 750 bini bulan epilepsi hastalarının yüzde 30’unun ilaç tedavisinde fayda görmediğini belirterek, etkili şekilde tedavi edilemeyen bu hastaların cerrahi müdahale ile tedavi edilebileceğini söyledi.

Türk Nüroşirürji Derneği Stereotaktik, Foksiyonel, Ağrı ve Epilepsi Cerrahisi Öğretim ve Eğitim Grubu (SFAECG) İlkbahar Sempozyumu, Antalya’nın Belek bölgesinde başladı.

Epilepsi Cerrahisi başlığı altında düzenlenen sempozyum boyunca, epilepside, cerrrahi uygunluk, cerrahi zamanlama, preoperatif değerlendirme ve görüntüleme, uygun cerrahi yöntemin seçimi, postoperatif takip, beyin cerrahisinde antiepileptik kullanım gibi pek çok konu tartışılıyor. Sempozyumda konuşan Ufuk Üniversitesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, Türkiye’de 750 epilepsi hastası olduğunu aktardı.

“EPİLEPSİ HASTALARININ YÜZDE 30’U İLAÇ TEDAVİSİNE FAYDA GÖRMÜYOR”

Epilepsi tedavisinde tıbbı müdahalenin önemini vurgulayan Erdoğan, “Vakaların yüzde 70’inde tıbbi tedavi uygulanıyor. İlaca dirençli epilepsi hastası başlı başına bir problem oluşturuyor. Ani ölümler ve beklenmeyen ölümler olabiliyor. Bunların oranı yüzde 1 ve yüzde 3 civarına kadar çıkabiliyor. Türkiye’de sayıları 750 bini bulan epilepsi hastalarının yaklaşık yüzde 30’u ilaç tedavisinden fayda görmüyor. Bugüne kadar etkili şekilde tedavi edilemeyen bu hastalar cerrahi müdahale ile etkili tedavi imkanına sahipler” diye konuştu.

“HER YIL 30 BİN YENİ HASTA EKLENİYOR”

Türkiye’de mevcut epilepsi hastalarına, her yıl yaklaşık 30 bin yeni epilepsi hastası eklendiğini ifade eden Erdoğan, “En önemli problem genel pratisyenlerin ve nörologların hastaları, zamanında epilepsi cerrahisi yapan merkezlere yönlendirmemesidir. Bu hastalığa ilk tedavi nöroloji uzmanları tarafından ilaç tedavisi ile yapılır. İlaçlarda genellikle hastaların yüzde 70’i tedavi oluyor, fakat yüzde 30’luk kısım ilaca direniyor. Genel olarak ilaca dirençli olan hastaların yüzde 50’sine epilepsi cerrahisi uygulanabilir. Cerrahi tedavi ile nöbetler ya tamamen ortadan kalkmakta ya da nöbetlerin sıklık ve şiddetinde önemli derecede azalma sağlanmaktadır” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile