Erbil'deki Saldırının Zanlıları Konuştu

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı, Erbil'deki ABD Başkonsolosluğuna yönelik intihar saldırısının failleri olduğu öne sürülen 5 zanlının görüntülerini yayınladı.

Güvenlik Ajansı tarafından basın mensuplarına dağıtılan videoda, 4'ü Erbilli Kürt, biri Kerküklü Arap 5 şüpheli, ABD Başkonsolosluğu binasına 17 Nisan'da gerçekleştirilen bombalı saldırıyı nasıl planladıklarını anlatıyor.

Zanlılardan Nizar Muhammet Garip Seyit (27), iki yıl önce tanıştığı Derya Mecit adlı kişi aracılığıyla DAEŞ'in fikirlerini benimsediğini belirterek, saldırı planını şöyle anlattı:

"Şıvan hoca denilen kişi aracılığıyla örgüte katıldım. Şıvan hoca, Derya Mecit'ten Erbil'de bir eylem yapılmasını istedi. Daha sonra Derya ile eylem hazırlığı yapmak üzere Kerkük'te bizi bekleyen Abdulmecit adlı Arap'ın yanına gittik. Abdulmecit, bize bomba yüklü bir aracın hazır olduğunu ve bunu Erbil'e sokmamız gerektiğini söyledi. Orada Azad lakaplı birisiyle tanıştık. Bomba yüklü aracı Kerkük'ten Erbil'e geçirebilmemiz çok zordu. O nedenle Süleymaniye üzerinden asayişin seyrek olduğu yollardan Erbil merkezine geçirdik. Perşembe günü aracı, ABD Başkonsolosluk binasının önüne park etmek istedik. Ancak sıkı takip ve güvenlik önlemleri nedeniyle aracı bir kafeteryanın önünde bıraktık. Cuma günü de diğer arkadaşlarla birlikte aracı bulunduğu yerde patlattık. Olaydan sonra arkadaşlarla buluşmamaya karar verdik. Ancak patlamadan sonraki gün gece yarısı tutuklandım."



Derya Mecit Muhammet Emin (25) isimli zanlı da Selahaddin Üniversitesinde mekanik mühendisliği öğrencisi olduğunu ifade ederek, "Ebubekir Bağdadi tarafından İslam hilafeti ilan edildikten sonra bu hilafete katılmaya karar verdim. Sosyal medya üzerinden Molla Şıvan Kurdi ile iletişim kurdum. Kısa süren bir irtibattan sonra Şıvan hoca bizden Erbil'de bir eylem düzenlememizi istedi. Biz de Kerkük'e giderek Süleymaniye plakalı bir aracı bomba yüklü olarak teslim aldık ve getirip Erbil'de patlattık. Patlamadan 2 gün sonra tutuklandım" şeklinde konuştu.

Evli ve üç çocuğu olan Karvan Hasan Kale ise iki ay önce DAEŞ'in fikirlerini benimsediğini ve Molla Şıvan aracılığıyla örgüte katılmaya karar verdiğini aktararak, "Arkadaşlar Molla Şıvan'ın Erbil'de bir eylem düzenlenmesini istediğini söyledi. Bunun üzerine saldırıyı planladık" dedi.

Kerküklü Arap asıllı Ahmet Sait Casim (26) de Bağdat Üniversitesi Arap Dili Bölümünde öğrenci olduğunu, okulda Ali Muhammet adında biri aracılığıyla DAEŞ'e katıldığını söyledi. Oradan Havice'ye geldiğini, eylem düzenleme emri gelince Kerkük'e geçtiğini anlatan Casim, şunları söyledi:

"Abdulmecid adındaki kişinin yanına gittim. Erbil'de bir eylem yapılması kararı alınmıştı. Çünkü Erbil, İslam devletine karşı saldırıların merkezi durumuna gelmişti. Bomba yüklü aracın nasıl ve ne şekilde patlatılacağını öğrendik. Ondan sonra aracı ABD Başkonsolosluğunun yakınlarında patlattık. Olaydan 3 gün sonra da Kürdistan Bölgesi Asayiş Güçleri tarafından tutuklandım."

Erbil'in Ankawa semtinde 17 Nisan Cuma günü ABD Başkonsolosluk binasının yakınında bir intihar eylemcisi tarafından bomba yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda 2 Türk vatandaşı hayatını kaybetmiş, 8 kişi yaralanmıştı. İntihar eylemcisi de olay yerinde ölmüştü.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile