Ercis'te Çiris Otu Tezgahlardaki Yerini Aldi

Ercis'te Çiris Otu Tezgahlardaki Yerini Aldi

Van’in Ercis ilçesinde baharin gelmesiyle birlikte daglarin yüksek kesimlerinde yetisen ve sifa kaynagi olarak bilinen ’çiris otu’ tezgahlardaki yerini aldi.

Ercis’te daglarin yüksek kesimlerinde yetisen çiris otu, uzun süren kis mevsiminin ardindan baharin gelmesiyle köylüler tarafindan toplanmaya baslandi. Yaklasik iki ay boyunca bulunabilen ve saglik açisindan da faydalari saymakla bitmeyen çiris otu, çogu dar gelirli ailenin de geçim kaynagi oldu. Toplanan otlar, sehir merkezindeki manav ve seyyar saticilarda satisa sunuldu.

Çiris otu, birçok yemekte kullanilmasinin yani sira seker, tansiyon ve kansere de iyi geliyor. Birçok pazarcinin geçim kaynagi olan çiris otunun kilosu ise 25 liradan satisa sunuldu. Bu organik bitki hem lezzeti hem de sifali olmasi sebebiyle vatandaslardan yogun ilgi görüyor. Keledos (Yöresel bir yemek), kizartma, haslama, çorba yapilarak tüketilen çiris otu, kurutularak ya da buzdolabinda aylarca lezzetini muhafaza ediyor.

Çiris otu satan Seyfettin Açikgöz, yaylalarda yetisen çiris otunun sifali bir bitki oldugunu belirterek, “Çiris otu; keledos, kizartma ve çorbada kullaniliyor. Çok sifali ve dogal bir bitkidir. Bu bitki Zilan Deresi mevkiinden, Bingöl ve Bitlis’in Hizan tarafindan geliyor. Satislar gayet iyidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile