Van‘da şiddetli deprem (Son Detaylar)
Erciş’te erken saatlerde kaymakamlık binası önünde sıraya giren yüzlerce vatandaş, yetersiz sayıdaki çadırlardan ve organizasyon eksikliğinden dolayı oluşan uzun kuyruğa isyan etti. Sıranın bir türlü ilerlememesinden dolayı oluşan kuyruğu bozan ve bina önündeki polis barikatları içerisinde sıkışınca da barikatları yıkan vatandaşlar kaymakamlık binası önünde toplandılar. AKP Van Milletvekili Fatih Çiftçi için, “Fatih istifa” diye sloganlar atan vatandaşlar, binayı pet şişe ve zaman zaman da taş yağmuruna tuttu. Polisin vatandaşları engelleyememesinden sonra ise komandolar çağrıldı ve giriş kapısı korumaya alındı. Çıkan kargaşada Kubbetin Bulut adlı vatandaş fenalık geçirdi. Meydanda bulunan AKUT ekiplerinin müdahalesinden sonra kendine gelen Bulut, Süleymanağa köyünde oturduğunu söyleyerek, “Ailemle hasar alan eve giremiyoruz. Soğuktan dolayı 2 kızım hastalandı. Çadır gelmiyor bir türlü” dedi. Abdurrahman Görülmez ise “Çadırımız yok. Çınarlı Mahallesinde oturuyoruz. Muhtarlar gelen çadırları yakınlarına dağıtıyor. Patnos’tan bile bazı kişiler çadır almaya geliyor. Çocuklarım hastalandı” diye isyan etti.
17 TIR’ımız talan edildi
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, düzenlediği basın toplantısında, bilgi verdi. Depremin ardından bölgeye 25 bin 666 çadır, 31 toplu barınma çadırı, 38 bin 302 battaniye, 4 bin 239 katalitik soba, 2 bin 220 mutfak seti, 2 bin 124 gıda kolisi, 157 bin 805 içme suyu, 112 bin 565 kumanya ve 124 ton gıda malzemesinin sevk edildiğini anlatan Akar, bir mobil fırın, 3 mobil ikram aracı, 21 seyyar mutfak ile 720 Türk Kızılayı Mevlana Evi’nin de bölgeye gönderildiğini söyledi. Bölgeye 2 bin 500 Mevlana Evi’nin kurulacağını belirten Akar, üç çadır kentte 108 bin 258 kişiye barınma imkanı sağlandığını bildirdi.
Çadır itirafı
Bölgeye sevkettikleri 25 bin 666 çadırdan 18 bin 43’ünü afetzedelerin kullanımına sunduklarını belirten Akar, ‘’Kurmayı planladığımız çadır sayısı 30 bin adettir’’ dedi. ‘’Bir çadır sıkıntısı olduğunu kabul etmekteyiz” diyen Akar, “Bölgedeki tüm çadır ihtiyaçlarının giderilmesi için 120 bin çadır kapasitesine ihtiyaç var. Afet yönetiminin mantığında bu boyutta bir çadır stokunu elde tutmak doğru değildir” dedi. Akar, şunları söyledi: ‘’Normal olarak 7.2 büyüklüğünde ve Van’da olan bir depremde gerçek afetzede miktarının normal şartlarda 20 bin olduğu sanılmaktadır. Karşımızda 20 bin afetzededen başka 600 bin afetzede vardır. 600 bin afetzedenin barındırılması için 120 bin çadıra ihtiyaç vardır. Sıkıntı buradan kaynaklanmaktadır. “
Şubemizi bastılar
Akar, ‘’17 TIR’ımız, yağmacılar tarafından talan edilmiştir. Van’daki çadır kentimiz de bu yağmacılar tarafından talan edilmiş, vatandaşların direnci sayesinde oradaki 50 çadırımız muhafaza edilebilmiştir. Van’daki Kızılay Şube Başkanlığımız, bunlar tarafından basılmıştır’’ diye konuştu.
Erçişlilerin sabrı taştı polis barikatını aştı
Yüzlerce uzun kuyruğa isyan etti.