Çalışmalar kapsamında ilki Kayseri'de düzenlenen değerlendirme toplantısının ikincisi, Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesindeki bir otelde gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, kültür turizmi ile kayak turizminin birleşmesinin bölge açısından önemine vurgu yaptı.
Kayseri'deki ilk toplantının ardından projelerin hayata geçmesi yönünde çalışmaların başladığını ifade eden Ceylan, "Bu gün bölgeyi nasıl ortak bir turizm potansiyeli haline getirebiliriz? ve değerlerimizi nasıl bütünleştirerek turizmden istifade edebiliriz? sorularına cevap arayacağız. Bundan sonra somut adımların atılması yönünde çalışmalar artarak devam edecek" dedi.
Kayseri Valisi Orhan Düzgün de dünyada her yıl yaklaşık 1 milyar insanın seyahat ettiğine dikkati çekerek, Kayseri ve Kapadokya'nın bölgeye gelen turistler açısından alternatif olarak birbirlerini desteklemesinin çok güzel bir proje olduğunu belirtti.
Bu amaçla 20 gün önce turizm gazetecilerini Kayseri'ye davet ettiklerini aktaran Düzgün, "Hem Kayseri'de hem de Kapadokya'da birer gün kalan gazetecilerin 'Erciyes ve Kapadokya el ele" haberleri bir çok ulusal basında yer aldı. Bu haberlerin olumlu yansımalarını görüyoruz. Öyle ki insanların Erciyes ile Kapadokya'nın iç içe olduğunu fark edemediğini gördük. Yaklaşık bir saat mesafedeki iki turizm değerinin bağlantısının kurulabileceği de görülmüş oldu" diye konuştu.
- Erciyes'e 150 milyon liralık yatırım
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ise Kayseri'nin turizminden daha fazla istifade edebilmesi düşüncesiyle yola çıktıklarını ve ellerindeki en büyük değerin Erciyes olduğunu anladıklarını anlattı.
Yaklaşık 10 yıldır bu konuda emek sarf ettiklerini dile getiren Özhaseki, şunları söyledi:
"Büyükşehir Belediyesinin öz sermayesini kullanarak şimdiye kadar 150 milyon lira harcamayla yapılması gereken işlerin büyük bir çoğunluğunu tamamladık. Bunu yanında turizmi destekleyen yan unsurlar olarak tarihi zenginliklerimizi ele aldık. 6 bin yıllık bir şehirde onlarca tarihi eser ve etrafımıza baktığımızda her zaman görülebilecek güzelliğin olduğu tarihi yapıların yanı sıra Kapadokya bölgesi var. Yakın olmamız nedeniyle de bundan müthiş bir sinerji doğar diye hesaplar yaptık. Ancak önümüzdeki en büyük engelin farklı ajanslarla çalışmamız olduğunu gördük. Nevşehir ve Kayseri'nin aynı ajansın içerisinde yer alması konusunu ilgili bakanlarla görüştüm. Bu konuda çalışmalar sürüyor."
Özhaseki, Erciyes'te termal su çalışmalarının sürdüğünü, sıcak su bulunması durumunda Erciyes'in farklı bir etkinliğe daha gideceğini kaydetti.
Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de Kayseri ve Nevşehir'in tarihten gelen bir dayanışması olduğuna işaret etti.
Tarihi birlikteliği yaşatma adına ikinci kez bir araya gelinmesinin çalışmalarda sona yaklaşıldığının göstergesi olduğunu söyleyen Ünver, "Bunu bizden çok önce şehrimizin kurucusu Damat İbrahim Paşa görerek Nevşehir ve Kayseri'yi ayrı tutmamış. İki şehir arasına beylikhane kurdurmuş. Şehirleri bağlayan yollar arasında çeşmeler yaptırmış. Kapadokya ve Erciyes ortak değerlerimizdir" diye konuştu.
Toplantıya, TBMM Başkan Vekili Sadık Yakut, Nevşehir Milletvekilleri Ahmet Erdal Feralan ve Ebubekir Gizligider, kaymakamlar, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Erciyes ve Kapadokya, Turizmde Güçlerini Birleştiriyor
Yılda 3 milyon turistin ziyaret ettiği Kapadokya bölgesi ile önemli kış turizmi merkezlerinden Erciyes Dağı'nın turizm potansiyelinin birleştirilmesi için "kültür kayağı" konsepti değerlendirme toplantısı yapıldı.