Erdoğan Batı'yı umursamıyor

Erdoğan Batı'yı umursamıyor

15 Temmuz darbe girişimine karşı Batı'nın tepkisinin ele alındığı dünyaca ünlü dergide yer alan makalede, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Muhalifler dahil Türk siyasetçilerin, Batı'yı darbe girişiminden çok, hükümetin darbe girişimine yanıtını eleştirmekle suçladığı belirtildi.

Üst düzey bir Amerikalı yetkilinin Gülen'i tek kıstas olarak kullanmanın karşılıklı ilişkileri tehlikeye attığı şikâyetinde bulunduğunu ancak Erdoğan'ın bu durumu çok umursamadığı ifade edildi.

Türkiye'de darbe girişimi sonrası Batı ile Türkiye arasındaki ilişkiyi irdeleyen Economist dergisi Türkiye'de 'Batı karşıtlığının arttığını' ve bundan Amerika ve Avrupa'nın darbe girişimine 'ikircikli yaklaşımının da etkili olduğunu' belirtti.

Gülen iade edilmezse ilişkiler ciddi şekilde bozulacak


15 Temmuz darbe girişimi sonrası Batı'nın darbe girişimine tepkisinin ele alındığı makalede;

'Batı karşıtlığında artış var. Bir ankete göre Türklerin %84'ü darbe girişimcilerinin ülke dışından yardım aldığına inanıyor, %70'ten fazlası Amerika'nın parmağı olduğundan şüpheleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanları Batı'yı çifte standart uygulamakla suçladı ve Fethullah Gülen'in iade edilmemesi durumunda ABD ile ilişkilerin ciddi şekilde bozulacağı uyarısını yapıyor.'

Üst düzey bir Amerikalı yetkili ise Gülen'i tek kıstas olarak kullanmanın karşılıklı ilişkileri tehlikeye attığı şikâyetinde bulunarak 'Erdoğan bu durumu çok umursuyor gibi görünmüyor.' ifadelerini kullandı.

Türkler için sadakat sınavında Avrupa başarısız oldu


Makalenin devamında ise; 'Batılı hükümetlerin de kısmen kendilerini sorumlu tutmaları lazım. Amerika ve Almanya'nın dışında birçoğu darbe girişimini kınamakta yavaş davrandı, bu da olayların nasıl sonuçlanacağı görmeyi beklediklerine dair şüpheleri kamçıladı'

'Şimdiye kadar hiçbir AB üyesi devlet başkanı, dayanışma göstermek için Türkiye'ye gitmedi. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın 24 Ağustos'ta Ankara'ya yapacağı ziyaret ise 'çok geç gelen' bir ziyaret olarak görüldü. Türkiye'nin eski İngiltere Büyükelçisi Ünal Çeviköz 'ABD'nin daha erken ve daha güçlü bir siyasi destek göstermesi gerekirdi' dedi.'

Muhalifler dahil Türk siyasetçiler, Batı'yı darbe girişiminden çok, hükümetin darbe girişimine yanıtını eleştirmekle suçladığı belirtilen yazıda, bazı Batılı diplomatların, 270'e yakın kişinin öldüğü şiddetin boyutunu ve tasfiyelere verilen desteği yeterince anlayamadıklarını kabul ediyor. Bir diplomat 'Avrupa, eğer darbe gerçekleşmiş olsaydı işlerin çok daha kötüye gitmiş olacağını anlamıyor. Bu, Türkler için sadakat sınavıydı, Avrupa başarısız oldu' yorumları yapılıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile