Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beylerbeyi Sarayı'nda yaklaşık 3,5 saat süren çalışma yemeğinin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun yıllardan beri birbirlerini tanıdıklarını söyleyen Biden, "Benim için Türkiye ve bu şehir, sizin ve ailenizin bana şahsen göstermiş olduğu misafirperverliklerle tanımlanmıştır. Bu şehir, misafirperverliğin tanımını oluşturmaktadır" diyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington'a son ziyaretinde söylediği "Türk ailesinin evinde ağırlanmadan, misafirperverlik kelimesinin tam anlamını kavramak mümkün değildir" sözünü anımsattı.
Biden, "Size, kızınıza, oğlunuza ve özellikle eşinize teşekkür ediyorum. Eşiniz, eşim Jill'i ağırladığı için teşekkür ediyorum. Sanırım ekiplerimiz artık bizim bir araya gelmemize izin vermeyecekler. Bugün öğle yemeği için bir araya gelecektik ama neredeyse 4 saat süren bir sohbetimiz oldu. Sanırım böyle bir odaya kapandığımız zaman pek memnun kalmıyor ekiplerimiz. Çok aç gözüküyorlardı aşağıya indiğimiz zaman. Ekiplerimizden özür diliyorum" ifadelerini kullandı.
Erdoğan'a saygı duyduğunu dile getiren Biden, şöyle konuştu:
"Her zaman çok açık ve dürüstçe görüşmelerimiz oldu. Çünkü dostlar, müttefikler böyle yapar. Açık olan bir şey var: Bu dostluğun derinliği ve ortaklığın önemi her zaman olduğundan daha fazladır şu anda. Dünyanın kolektif olarak yüzleştiğimiz önemli sorunları var. Cumhurbaşkanı ile Irak ve Suriye konularını uzun zamandan beri görüşüyoruz. Bugün yine uluslararası bir koalisyonun parçası olarak IŞİD'i zayıflatmak ve yenmek için çalışmalarımızdan bahsettik. IŞİD'e, DEAŞ olarak da hitap etmekten de rahatlık duyuyorum. Görüşmelerimiz çok açık ama müttefiklerin yapması gerektiği gibi ortak stratejiler geliştirdik. Cumhurbaşkanı, Irak'taki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerini bana aktardı."
Dün akşam ve bu sabah Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşme fırsatı bulduğunu aktaran Biden, "Kendisi Irak'tan yeni döndü ve Irak ile ilgili aynı görüşlere sahibiz" dedi.
Yeni Irak hükümetiyle ilgili memnuniyetini dile getiren Biden, "Cumhurbaşkanının ve hükümetin onlarla diyalog kurmak konusunda liderliğini takdir ettiğimi söyledim. Türkiye bu konuda çok ciddi bir liderlik gösterdi, bu hafta Başbakan Davutoğlu'nun, Bağdat ve Erbil'e yapmış olduğu ziyaretler de dahildir" değerlendirmesinde bulundu.
- Suriye konusu
Suriye konusunda derin bir şekilde çeşitli konuları, alternatifleri görüştüklerini anlatan Biden, "IŞİD'i zayıflatmak ve yenmek konusuna ilave olarak aynı zamanda Suriye muhaliflerini güçlendirmek, siyasi geçiş sürecini desteklemek ve bu siyasi geçiş süreci Esed rejiminden uzaklaşacak şekilde olmalıdır. Ilımlı Suriye muhaliflerini eğitmek ve donatmak konusundaki çabalarımızdan bahsettik" diye konuştu.
Biden, Türkiye'nin Suriye'de yaşananlardan dolayı ağır bir insancıl yük taşıdığına değinerek, Türkiye hükümeti ve halkının 1,6 milyon mülteciye kucak açtığını ve onlara yiyecek, eğitim gibi insani yardım sağladığını dile getirdi.
Türkiye'nin bu kadar yüksek sayıda mülteciyi ağırlamasının büyük bir maliyet anlamına geldiğini belirten Biden, "ABD de bu konuda insani destek veriyor. Türkiye'nin yaptıkları sayesinde biz de 3 milyar dolar bu çabaya harcıyoruz. Bunun 200 milyon doları Türkiye'ye harcanıyor. Tabii sizin maliyetiniz çok daha yüksek ama kolektif olarak biz de bu krizin insani yönü için çalışıyoruz" dedi.
Biden, iki tarafın da Suriye ve Irak'taki yabancı savaşçıların önlenmesi ve finansal kaynaklarının kurutulması konusunda atılan adımlardan bahsettiklerini aktardı.
- Kıbrıs
Kıbrıs'ı da konuştuklarını ifade eden Biden, mayısta Kıbrıs'a gittiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:
"Ben zamanında farkında değildim ama söylenene göre 50 yıldan bu yana en kıdemli ABD'li olarak Kıbrıs'ı ziyaret etmişim. ABD, BM liderliğindeki, adanın, iki toplumun, iki bölgeli bir federasyon olarak birleştirilmesi konusunda çabaları desteklemektedir. Bugün eğer siyasi irade varsa Türkiye de dahil, hem bölgede hem de adadaki tüm halkın çıkarına uygun olacak bir çözüm için bir potansiyel vardır. Bunun gerçekleşmesi için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesine odaklanmak gerekmektedir. Doğu Akdeniz'deki ciddi enerji potansiyeli göz önüne alındığında iki toplumun işbirliği içinde bir gelecek oluşturmasının her iki toplum için sağlayacağı ödüller çok yüksektir."
ABD Başkan Yardımcısı Biden, görüşmede Türkiye-ABD ekonomik ortaklığından da bahsettiklerini ve kendisinin bugün bazı sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptığını söyledi.
Biden, Türkiye ve ABD'nin 60 yıldan bu yana müttefik olarak birlikte çalıştığına değinerek, "Şu anda yüzleştiğimiz zorluklarla başa çıkabilmek için yine birlikte çalışarak, Türkiye ve ABD arasındaki stratejik ortaklığı güçlendirmeye devam ediyoruz. Daha önce de söylediğim gibi bizim Türkiye'ye ihtiyacımız var ve sanırım Türkiye de bize ihtiyacı olduğuna inanıyor. Yakınız, yakın olmaya ve yakın bir şekilde bütün bu sorunlara nasıl yaklaşacağımızı görüşmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Joe Biden, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a misafirperverliği için teşekkür ederek, "Ülkeme gösterdiğiniz dostluğunuz için teşekkür ediyoruz" dedi.
Açıklamanın ardından Erdoğan ve Biden, basına görüntü verdi.
Erdoğan-biden Görüşmesi
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kıbrıs konusunda, "ABD, BM liderliğindeki, adanın, iki toplumun, iki bölgeli bir federasyon olarak birleştirilmesi konusunda çabaları desteklemektedir. Bugün eğer siyasi irade varsa Türkiye de dahil, hem bölgede hem de adadaki tüm halkın çıkarına uygun olacak bir çözüm için bir potansiyel vardır. Bunun gerçekleşmesi için gerginliğin düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesine odaklanmak gerekmektedir" dedi.