Erdoğan-Buhari Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (1) 'Irak'a bakıyoruz, Suriye'ye bakıyoruz, Nijerya'ya bakıyoruz, Yemen'e bakıyoruz, öldüren 'Allahu Ekber' diyor, ölen 'Allahu Ekber' diyor çünkü terörün dini yoktur, milleti yoktur' 'Terör örgütleri arasında asla ayrım yapılmasını tasvip etmiyoruz. Terörün bir dinle bir inanç grubuyla veya etnik unsurla irtibatlandırılması ancak teröristlerin ekmeğine yağ sürecektir. Terörün ve marjinal yapıların bu dokuyu tahrip etmesine asla fırsat vermemeliyiz. Terör konusunda, terörle mücadele konusunda Türkiye olarak Nijerya ile iş birliği yapmaya her zaman hazırız' 'İkili ilişkileri, bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. İmzalamadığımız anlaşmalar ve mutabakat muhtıraları iki ülkenin ilişkilerini daha da ileri bir noktaya taşıyacak belgelerdir' 'Türk iş adamlarının Nijerya'da bir çok yatırımlara girmesini özellikle teşvik ediyorum'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Irak'a bakıyoruz, Suriye'ye bakıyoruz, Nijerya'ya bakıyoruz, Yemen'e bakıyoruz, öldüren 'Allahu Ekber' diyor, ölen 'Allahu Ekber' diyor çünkü terörün dini yoktur, milleti yoktur' dedi.

Resmi ziyaret için Nijerya'nın başkenti Abuja'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, iki ülke arasındaki anlaşmalar için Başkanlık Sarayı'nda imza töreni gerçekleştirildi.

Türkiye ile Nijerya arasında, ticaret ve ekonomi iş birliği mutabakat zaptı ile sanayi alanında iş birliği mutabakat zaptı imzalandı. İmza töreninin ardından, Erdoğan ile Buhari ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, cumhurbaşkanlığı görevine seçildikten sonra Nijerya'ya ilk resmi ziyaretini yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Tüm Nijerya halkına, Türk milletinin selamlarını ileten Erdoğan, Nijerya'nın, Türkiye'nin Afrika kıtasındaki en eski diplomatik misyonlarından birine ev sahipliğini yaptığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin kökeninin 16. yüzyıla dayandığını, iki ülkenin dost ve kardeş olduğunu, bölgesel ve küresel bir aktör Nijerya'nın aynı zamanda Birleşmiş Milletlerin (BM) barış gücü misyonlarına en fazla katkı sağlayan 10 ülkeden biri olduğunu anımsattı.

Nijerya'nın Sahraaltı Afrika'da özellikle stratejik ortak olarak kabul ettikleri bir ülke olduğunu açıklamak istediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün hem ikili görüşme gerçekleştirdiklerini ardından da heyetlerarası görüşmeler yaptıklarını anlattı.

Erdoğan, 'İkili ilişkileri, bölgesel ve küresel gelişmeleri değerlendirme fırsatımız oldu. İmzalamadığımız anlaşmalar ve mutabakat muhtıraları iki ülkenin ilişkilerini daha da ileri bir noktaya taşıyacak belgelerdir' dedi.

Nijerya ile geleceğe yönelik adımların siyasi, askeri, ekonomik kültürel yanı bulunduğunu ifade eden Erdoğan, iki ülkenin parlamentoları arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesinde ve dostluk gruplarının kurulmasında çok büyük faydalar sağlanacağını kaydetti.

İki ülke arasında bir an önce karşılıklı dostluk gruplarının kurulmasının önemine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi ile Nijerya Parlamentosu'nun en kısa zamanda gerekli adımları atacağına inandığını bildirdi.

- 'Nijerya'daki her menfur eylem Türkiye'nin de yüreğini dağlıyor'

Nijerya'da olan her menfur eylemin uzun zamandır terörle mücadele eden bir ülke olan Türkiye'nin de yüreğini dağladığını aktaran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, '31 Ocak ve 9 Şubat insanlık dışı eylemler dolayısıyla bir kez daha şahsım ve milletim adına başsağlığı dileklerimizi iletmek istiyorum. Bu eylemler, terörün kanlı yüzünün dünyanın her yerinde aynı olduğunun bir başka delilidir' diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Bizi üzen bir şey bir Müslüman olarak özellikle var. Irak'a bakıyoruz, Suriye'ye bakıyoruz, Nijerya'ya bakıyoruz, Yemen'e bakıyoruz öldüren 'Allahu Ekber' diyor, ölen 'Allahu Ekber' diyor çünkü terörün dini yoktur, milleti yoktur. Terör örgütleri arasında asla ayrım yapılmasını tasvip etmiyoruz. Terörün bir dinle, bir inanç grubuyla veya etnik unsurla irtibatlandırılması ancak teröristlerin ekmeğine yağ sürecektir. Terörün ve marjinal yapıların bu dokuyu tahrip etmesine asla fırsat vermemeliyiz. Terör konusunda, terörle mücadele konusunda Türkiye olarak Nijerya ile iş birliği yapmaya her zaman hazırız.'

Ekonomik alanda Nijerya'nın son yıllarda ciddi sıçramalar kaydettiğine dikkati çeken Erdoğan, bu gelişmeleri yakından takip ettiklerini açıkladı.

Ziyaretinde kendisine yaklaşık 150 kişilik iş adamı heyetinin eşlik ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk iş adamlarının Nijeryalı iş adamlarıyla sektörel anlamda görüşmelerinin devam ettiğini ifade etti.

Türkiye Nijerya İş Forumu'nda ülkeler için hayırlı sonuçlar almayı ümit ettiğini vurgulayan Erdoğan, 'Türk iş adamlarının Nijerya'da bir çok yatırımlara girmesini özellikle teşvik ediyorum' diye konuştu.

Erdoğan, Türkiye ve Nijerya'nın toplam nüfusunun 260 milyon olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

'Bu çok önemli bir pazardır. Toplam dış ticaret hacmimiz 1 milyar 145 milyon dolardır. İhracatımız 314 milyon dolar, ithalatımız 831 milyon dolar. Görüldüğü gibi Nijerya'nın lehine bir durum söz konusu. Nijerya bu imkanıyla, bu gücüyle, biz de kendi imkan ve güçlerimizle bunları kardeşler olarak birleştirirsek inanıyorum ki çok çok daha verimli neticeler alabiliriz. Nijeryalı iş adamlarını da Türkiye'de yatırım yapmaya davet ediyorum, her türlü desteği vermeye hazırız.'

Türk müteahhitlik firmalarının dünyada ikinci sırada bulunduğunu anlatan Erdoğan, 'Nijerya'nın güzelleştirilmesinde, alt yapı ve üst yapı yatırımlarında her türlü girişimde bulunmaya müteahhitlerimiz hazırdır' dedi.

Bir çok konuda Türkiye'nin Nijerya ile tecrübelerini paylaşmaya hazır olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

'Tarım ve sulama yöntemleri başta olmak üzere bu alandaki tecrübe ve birikimlerimizi buradaki kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. Savunma sanayi alanındaki imkan ve kabiliyetlerimizi sizlerin istifadesine sunmak istiyoruz.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nijerya Devlet Başkanı Buhari'yi en kısa zamanda resmi ziyaretle kabul etmeyi arzu ettiğini de sözlerine ekledi.

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile