Erdoğan'dan Filistin mesajı: Utanç tablosuna sessiz kalamazdık

Erdoğan'dan Filistin mesajı: Utanç tablosuna sessiz kalamazdık

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'in Gazze'deki katliamının utanç verici olduğunu belirterek buna karşılık adımlar atıldığını belirtti, “Filistin yalnız değildir” dedi.

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, İngiltere ziyaretinin son gününde gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve Nekbe’nin 70. yılı münasebetiyle yaşanan hadiseler aslında bir utanç tablosu. Bu utanç tablosu karşısında sessiz kalamazdık. Nitekim bir dizi adım attık. Kudüs biliyorsunuz, bizim kırmızı çizgimizdir. Bundan taviz vermemiz mümkün değil. Filistin yalnız değildir” dedi. İsrail'in Gazze'de giriştiği katliam karşısında Türkiye'nin attığı adımları hatırlatan Erdoğan, “Önemli olan İsrail’in yaptığı adaletsizlikler ve haksızlıklar karşısında ortak tavır sergilemektir. Ama bu hususta uluslararası camianın, hatta Arap Ligi’nin, İslam dünyasının arzulanan düzeyde kararlı bir tavır sergilediğini söylemek zor” diye konuştu.

OLAĞANÜSTÜ ZİRVE
İsrail'in Gazzede giriştiği katliam karşısında Türkiye'nin attığı adımları hatırlatan Erdoğan, “Önemli olan İsrail’in yaptığı adaletsizlikler ve haksızlıklar karşısında ortak tavır sergilemektir. Ama bu hususta uluslararası camianın, hatta Arap Ligi’nin, İslam dünyasının arzulanan düzeyde kararlı bir tavır sergilediğini söylemek zor” diye konuştu. Türkiye'nin yapılan yanlışlıklar karşısında açıkça sesini yükselten nadir ülkelerden biri olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, “İran ve Rusya’nın yaptığı açıklamalar da önemli. İİT’nin İstanbul’daki zirvesine üye ülkelerin hangi seviyede katılacaklarını görmemiz, bu açıdan da önem taşıyor.

'MİTİNG MUHTEŞEM OLACAK'
O gün (yarın) Yenikapı’da muhteşem bir miting de yapmak istiyoruz. AK Parti olarak, pazar günü Diyarbakır’da yapacağımız mitingi, Ramazan boyunca Türkiye genelinde sürdürebiliriz. Bunları Cumhur İttifakı olarak yapmamız da gündeme gelebilir” bilgisini paylaştı. İsrail'e karşı bundan sonra ne gibi adımlar atılabileceğinin değerlendirileceğini kaydeden Erdoğan şöyle dedi: “Netenyahu’nun attığı twite verdiğim cevap sinir uçlarına dokunmuş olmalı. Filistinlilerin direnişine destek çıkmamız bunları rahatsız ediyor. Ben bu çerçevede Hamas’ı bir terör örgütü olarak görmedim, görmüyorum. Hamas Filistinlilerin işgal altındaki topraklarını kurtarmanın gayreti içindeki direniş hareketlerinden biridir. İsrail orada işgalci durumundadır.

HAHAMLAR DA 'SİYONİST' DEDİ
Sizlerle bu sohbetimizin hemen öncesinde burada, antisiyonist hahamlarla da görüştüm. Bunlar İsrail’in siyonist olduğunu söylüyorlar. Biz bunu söylediğimizde bazıları çıldırıyor. Görüştüğümüz hahamlar, bize karşı olmadıklarını söylüyorlar. ‘Siz Yahudilerle siyonistler arasındaki ayrımı iyi yapan bir lidersiniz’ diyorlar. Kendilerine haksızlığa karşı çıkma konusunda seslerini yükseltmelerini söyledim.”

DİPLOMATİK ÇABA SÜRÜYOR
Londra'da gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'e karşı diplomatik adımları atmaya devam edeceklerini, konuyla ilgili BM nezdinde sürecin takip edildiğini söyledi. Erdoğan, “Bu hadise geçen sefer olduğu gibi BM Genel Kurulu’na da gidebilir. Orada uygun bir zemin de var. Malum geçen seferki oylamada 128’e 8 gibi bir tablo ortaya çıkmıştı” değerlendirmesinde bulundu.

-400'LERDEN TAVİZ VERMEYİZ

TÜRKİYE'nin Rusya'dan S-400 füzeleri almasına karşı çıkan ve yaptırım tehdidinde bulunan ABD'nin tavrına ilişkin soruyu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “NATO müttefiki bir ülke olarak, Yunanistan nasıl S-300 almış ise, bizim de ihtiyacımız doğrultusunda Rusya’dan S-400 almamızda bir sorun yok. Kaldı ki Türkiye-Rusya arasında zaten Üst Düzey İşbirliği Konseyi var” diye konuştu. Erdoğan şöyle devam etti: “ABD’den, an geliyor parayla dahi silah alamıyoruz. Dolayısıyla S-400’den taviz söz konusu değil.”

Erdoğan'dan Filistin mesajı: Utanç tablosuna sessiz kalamazdık

KUDÜS DİPLOMASİSİ
Erdoğan, Gazze'deki son gelişmeleri Putin, Merkel, Ruhani ve Al Sani ile telefonda görüştü.

İSLAM İşbirliği Teşkilatı'nı (İİT) olağanüstü toplantıya çağıran Erdoğan Filistin'deki son gelişmeleri liderlerle görüşmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Rusya Devlet Başkanı Putin, Almanya Başbakanı Merkel ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile telefonda görüştü. Erdoğan, Putin'le görüşmesinde Filistinli göstericilerin dünyanın gözü önünde hunharca saldırıya uğramalarının utanç verici olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı dün akşam saatlerinde de Papa'yı arayıp Filistin'i konuştu.

SORUNA ÇÖZÜM ARAYIŞI
Erdoğan, Merkel'le görüşmesinde ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması ve Gazze'de Filistinlilerin hedef alınması neticesinde yaşanan gerilim değerlendirildi. Görüşmede, mevcut tablonun soruna çözüm bulunmasını zorlaştırdığı da vurgulandı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani'yi de arayan Cumhurbaşkanı Erdoğan dün ayrıca Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo ve Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'le de telefonda görüştü.

“RAMAZAN-I ŞERİF'E MAHZUN GİRİYORUZ”
İl sahurunu Londra dönüşü uçakta yapan Erdoğan İsrail katliamında şehit düşenlere rahmet diledi.

Erdoğan, ramazan ayının ilk sahurunu eşi Emine Erdoğan'la Londra'dan Türkiye'ye dönerken uçakta yaptı.Erdoğan yolculuk sırasında verdiği mesajda, “Ramazan-ı Şerif'e, Kudüs'teki İsrail katliamlarıyla giriyoruz, bundan dolayı mahzunuz. Tüm şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. 2 bin 500 civarında yaralı var, yaralılara da Allah'tan şifalar diliyorum” dedi.

'BİRLİĞİMİZ DAİM OLSUN'
“Sevgili milletimin başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan mübarek Ramazan-ı Şerif'ini tebrik ediyorum” diyen Erdoğan, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Nasıl şu anda Ramazan-ı Şerif'e hayırlısıyla girdiysek, Rabbim bizi hayırlısıyla Ramazan Bayramı'na da kavuştursun diyorum. Bu vesileyle birliğimiz, beraberliğimiz daim olsun derken, şimdiden 24 Haziran seçimlerinin de ülkemiz, milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile