Erdoğan'ın 1 Mayıs tepkisi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, '1 Mayıs'ı, 1 Mayıs havasında kutladık. Dün Taksim 100 bin kişiyi ağırladı. Tarihi gün yaşandı. 33 yıl aradan sonra böyle bir zemini hazırlamanın mutluluğu içindeyiz. Kimsenin bu iktidardan kopara kopara aldığı bir şey yok. Kopara kopara alma güçleri varsa 1977'den beri neredeydiler?' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "1 Mayıs'ı, 1 Mayıs havasında kutladık. Dün Taksim 100 bin kişiyi ağırladı. Tarihi gün yaşandı. 33 yıl aradan sonra böyle bir zemini hazırlamanın mutluluğu içindeyiz. Kimsenin bu iktidardan kopara kopara aldığı bir şey yok. Kopara kopara alma güçleri varsa 1977'den beri neredeydiler?" dedi. Başbakan Erdoğan, anayasa değişikliği teklifinin ikinci tur görüşmeleri öncesinde, partisinin grup toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Erdoğan, konuşmasına, Tunceli'nin Nazimiye ilçesinde Sarıyayla Karakolu'na yapılan saldırıda şehit olan askerler ile şehit teğmene Allah'tan rahmet, ailesi ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifa dileyerek başladı.

Erdoğan, bu tür saldırıların, terörle mücadele azim ve kararlılıklarını, bu noktada atacakları adımları daha da güçlendireceğini ifade etti.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü dün tam bir bayram havasında kutladıklarına işaret eden Erdoğan, Taksim Meydanı'nın, 32 yıl aradan sonra dün yüz bini aşkın işçiyi, memuru ağırladığını söyledi. Taksim'de tarihi bir gün yaşandığını ifade eden Erdoğan, yaşanan küçük olumsuzlukları istisna tuttuğunu, bunların nereden kaynaklandığının belli olduğunu belirtti.

Erdoğan, "Milletvekili arkadaşlarımız orada bizleri temsilen bulundular. Oradaki gelişmelerle ilgili kimin ne dediği bizi çok ilgilendirmiyor" dedi.

"Nemalanmak isteyenler var"

Erdoğan, 33 yıl aradan sonra böyle bir zemini hazırlamanın mutluluğu içerisinde olduklarını dile getirerek, "Bugünün bir Emek ve Dayanışma Günü olarak ilan edilmesi, tatil olarak ilan edilmesi, AK Parti iktidarına nasip olmuştur. Taksim Meydanı ile ilgili verilen karar, AK Parti iktidarına nasip olmuştur. Oradan bazıları şu anda nemalanmak istiyor, 'kopara kopara aldık', 'şöyle yaptık, böyle yaptık...' Kimsenin kalkıp da bu iktidardan kopara kopara aldığı bir şey yok. Bunun böyle bilinmesini istiyorum. Kopara kopara bu kadar alma güçleri varsa, bunlar 1977'den, iktidarımız dönemine kadar neredeydiler? Niye böyle bir şey alamadılar? 'Bunu biz temin ettik, biz hallettik' diyenlerin de iktidarları oldu bu ülkede, niçin o zamanlar bunu çözmediler?" dedi.

Başbakan, "Bütün bu gerçekler ortada, bunu benim milletim çok iyi biliyor. Olaylara objektif, sükunet ve suhuletle yaklaşabilenler, AK Parti iktidarının, nasıl bu ülkede tereyağından kıl çeker gibi, bir takvim içerisinde sorunları çözmenin gayreti içerisinde olduğunu görür. Her şeyin zamanı var, zamanı geldikçe de birçok sorunları çözdük, yoluna koyduk, bunlardan biri de özellikle 1 Mayıs ile ilgili atınlan bu adımlardır" diye konuştu.

"Tesadüf değil..."

Başbakan Erdoğan, emek hareketi, sendikal harekat, çalışanlar, Türkiye ve demokrasi adına son derece umut verici bir tablo izlediklerini, bu tabloyu yaşadıklarını anlattı. Taksim Meydanı'nda 32 yıl önce 1977'de yaşanan acı hadisenin ardından, ilk kez bu alanın resmi kutlamaya ev sahipliği yaptığına işaret eden Erdoğan, hayatını kaybedenlerin saygıyla anıldığını, yakınlarının bir nebze olsun gönül rahatlığına kavuştuğunu söyledi.

"Dün Taksim Meydanı'nda yaşanan o tarihi an, 2010 yılı 1 Mayıs'ı asla ve asla bir tesadüfün eseri değildir" diyen Erdoğan, 2010 yılı 1 Mayıs'ının mutlaka hafızalara kazınacağını, tarihte kendisine unutulmaz bir yer bulacağını dile getirdi.

Erdoğan, 1 Mayıs 2010'un, Türkiye'nin nasıl değiştiğinin, olgunlaştığının, tabularını nasıl yıktığının, statükoyu nasıl aştığının, tahrik ve provokasyon korkularından nasıl sıyrıldığının, somut bir abidesi olduğunu belirtti.

"Tetikçilere sesleniyorum..."

Türkiye'nin, bu manzara, bu bayram havası için tam 32 yıl beklemek zorunda kaldığını ifade eden Başbakan Erdoğan, dün 32 yıl sonra bunun, nihayet gerçekleştiğini, Türkiye'nin nihayet bunu başardığını söyledi.

"Taksim'deki dostluk, kardeşlik ve dayanışma tablosu, Türkiye'nin çetelerle mücadelesinin bir eseridir aslında" diyen Erdoğan, "Hukuk dışı örgütlenmelerle mücadelesinin bir eseridir, demokratikleşme mücadelesinin bir eseridir. Aynı tarihi tabloyu yaklaşık 1,5 ay önce Nevruz kutlamalarında gördük. 2010 yılı Nevruz kutlamaları da tıpkı 1 Mayıs gibi umutlarımızı artıran, kardeşliğimizi pekiştiren, bazı olumsuz hadiselerin dışında, dayanışmamızı yücelten bir olgunlukta cereyan etti. Türkiye, bugün artık sadece üzerindeki yüklerini, korkularını atmakla kalmıyor, bugün artık cesur bir şekilde Çorum, Kahramanmaraş, Sivas, Gazi Mahallesi olaylarını, 1 Mayıs 1977'yi, faili meçhul olayları konuşur, tartışır ve sorgular bir hale geldi. Bu noktada şunu tüm samimiyetimle ifade etmek durumundayım; önceki gece Tunceli'nin Nazimiye ilçesinde, dün Lice'de Mehmetçiğe tetik çeken zihniyet ile 1977'de Taksim'de işçinin üzerine kurşun yağdıran zihniyet arasında hiçbir fark yoktur. Çorum'u, Kahramanmaraş'ı, Gazi Mahallesi'ni, Sivas'ı kana bulayan zihniyet ile Danıştayda kan döken zihniyet arasında hiçbir fark yoktur. İsimler, etiketler, sıfatlar, tetikçiler farklı olabilir ama her birinin nihai, ortak amacı Türkiye'nin kardeşliğine, birlik ve bütünlüğüne, huzur ve istikrarına kast etmektir. Türkiye'nin büyümesinden, kalkınmasından, ilerlemesinden, demokratikleşmesinden rahatsızlık duyanlar, farklı kisveler altında topluma korku salmak için çirkin oyunların içine girmişlerdir. Burada kirli senaryoların sahiplerine ve tetikçilerine bir kez daha sesleniyorum: Başaramayacaksınız, hiçbir şey elde edemeyeceksiniz..." dedi.

"Karanlık senaryolar sorgulanıyor"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yakın tarihte uygulamaya konulan karanlık senaryoların tamamının, bugün sorgulandığını, gün yüzüne çıktığını vurguladı. "Belki Taksim'in 32 yıl kapalı kalmasını sağladınız ama nihayetinde Türkiye, Taksim'de işçiyle, memuruyla kucaklaşıyor" diyen Erdoğan, bütün cinayetlere, tahriklere, nifak faaliyetlerine milletin göğüs gereceğini, kendi elleriyle, kardeşliği, dayanışması, paylamasıyla aydınlık yarınları inşa edeceğini anlattı.

"Tüm Türkiye'nin, bu kirli oyunları, senaryoları görmesini, ülkenin kardeşliğine kast eden kirli odakları, herkesin çok iyi tanımasını" isteyen Erdoğan, "Başımızı öne eğmeyeceğiz arkadaşlar. Yeise, umutsuzluğa kapılmayacağız; Türkiye'nin düşmanlarını asla sevindirmeyeceğiz. Düşmana inat kardeşliğimizi yüceltecek, birlik ve bütünlüğümüzü muhafaza edecek, Allah'ın izniyle kenetlenmiş şekilde aydınlık yarınlara yürüyeceğiz. Türkiye'yi bugünlere ulaştıran, Türkiye'ye bu tarihi anları yaşatan, kelimenin tam anlamıyla tarih yazan sizleri, AK Parti hareketini bir kez daha tebrik ediyorum" diye konuştu.

CHP lideri Baykal'a ağır ithamlar

Erdoğan, Anayasa değişikliği konusunda anamuhalefet partisinin liderinin "Cumhurbaşkanı'nın onayının ardından derhal Anayasa Mahkemesine gideriz" dediğini belirterek, "Artık Anayasa Mahkemesi, anamuhalefet mahkemesi haline geldi. Madem kendinize güveniyorsunuz, milletin hakemliğine güveniyorsunuz, niçin referandumdan korkuyorsunuz? Niçin millete gitmekten kaçınıyorsunuz?" diye sordu.

CHP'nin son olarak Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının kurulmasına ilişkin kanunu da Anayasa Mahkemesine taşıdığını hatırlatan Erdoğan, "Açık söylüyorum; bunların terörle mücadeleye bile tahammülleri yok. Biz terörle mücadeleyi daha etkin hale getirebilmek bu konuda koordinasyon oluşturmak, terörle mücadeleyi kurumsal hafızaya kavuşturmak, güçbirliği yapmak ve tüm birikimleri değerlendirmek için adım atıyoruz. Terörle mücadelede bir lojistik destek birimi merkezi oluşsun istiyoruz. Bunu bile hazmedemiyor, mahkeme yollarına düşüyorlar. Demokrat iseniz burada gerekçeniz ne Allah aşkına? Bunun altında ne arıyorsunuz, ne karıştırıyorsunuz? Niçin bununla ilgili de rahatsızlık duydunuz?" dedi.

Erdoğan, "Demokratik açılımın iki amacı var diyoruz; demokratikleşme ve ağırlıklı olarak terörün son bulmasıdır. Geneli itibariyle sorun alanlarını bu ülkede minimize etmek... Atılan bu adımın terörün son bulması ve demokratikleşme çabalarının hız kazanması açısından önemli bir koordinasyon işlevi görecektir. Bu adımdan ancak demokrasiye tahammül edemeyen, terörün son bulmasını istemeyenler rahatsız olur. Uğurlar olsun, siz mahkemeye gidersiniz biz ise millete gideriz. Farkımız bu...İşte AK Parti le CHP arasındaki fark da zaten bu..." diye konuştu.

CHP Liderinin grup toplantısında "her yolla mücadele edeceklerini" söylediğini ifade eden Erdoğan, "Son derece çirkin, son derece münasebetsiz bir benzetme de yaparak kendisini Churchill'e, bu ülkenin hükümetini de Hitler'e benzetiyor. Eğer illa Hitlere benzetecek bir siyasi figür arıyorlarsa, kendi genel merkezlerindeki eski genel başkan fotoğraflarına baksınlar. Orada Führer'e özenip, kendisine 'Milli Şef' dedirtmiş genel başkanlarının Hitlervari bıyıklarının altından kendilerine gülümsediğini görecekler. Ona baksınlar" dedi.

Erdoğan, "Bir kere şunu hatırlatmakta fayda görüyorum; AK Parti seçimle, milletin oylarıyla, milletin kararıyla iktidara gelmiştir. Vakti zamanı geldiğinde millet emanetini aldığında da milletin hükmüne boynunu eğer ve kenara çekilir. Ama şahsım, CHP liderinin kendisi yerine koyduğu Churchill ile ilgili tarihi bir hususu burada dikkatlerinize sunuyorum. Winston Churchill, 1915 yılında Çanakkale'de kahraman Mehmetçiğin yüreğini, bedenini, ruhunu ortaya koyarak yaptığı vatan savunmasında tarihin asla unutmayacağı ağır bir mağlubiyet almıştır. Çanakkale'nin geçilemeyeceğini çok ağır zaiyat vererek idrak eden Churchill, Mehmetçik karşısındaki bu ağır hezimet sonrasında İngiltere'de Bahriye Nazırlığından istifa etmek zorunda kaldı. Eğer CHP lideri kendisine Churchill'den örnek arıyorsa buyursun Çanakkale Savaşına baksın" dedi.

"CHP'nin iktidar olma hedefi yok"

Tarihin her döneminde, "her yerde başarısız olanın bedel ödediğini ve çekip gittiğini" ifade eden Erdoğan, "Bunun nadir istisnalarından biri CHP'dir, onun genel başkanıdır. Neredeyse 23 Nisan törenlerinde çocuğa bile koltuğunu bırakmayacak. Hani ne olur ne olmaz, bir oturursa kendisi gibi bir daha hiç kalkmaz diye düşünüyor herhalde. Allah aşkına, bir siyasi parti, iktidar hevesinden bu kadar uzak alabilir mi? Şu Anayasa sürecinde ortaya koyduğu itirazlara lütfen dikkat edin arkadaşlar. İktidar hedefi olan, iktidara gelmeyi amaç edinmiş, gaye edinmiş bir siyasi parti, asla böyle itirazlarda bulunmaz. Enteresandır, bir yandan 'Abbas yolcudur' diyor, bir yandan 'AK Parti'nin oy oranları anketlerde düşük çıkıyor' diyor, diğer yandan Anayasa değişikliğine, 'AK Parti kendisini kurtarmaya çalışıyor, AK Parti iktidar gücünü istismar ediyor' diye itiraz ediyor. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?" dedi.

"İktidara gelemeyeceklerine öylesine inanmışlar ki yapılan düzenlemeye 'AK Parti iktidarda' diye karşı çıkıyorlar" diyen Erdoğan, "Kendisine iktidara gelme hedefi, seçimde birinci olma hedefi koymayan bir anamuhalefet partisi olabilir mi? Olur, çünkü böyle bir hedef koyarlarsa biliyorlar ki ulaşamayacaklar ve koltukları sallanacak, kendilerinden de hesap sorulacak. Bunlar statükoyu korumaya aşılmışlar. Anamuhalefet rolünü de çok iyi özümsemişler. 'Aman koltuk altımdan gitmesin.' Daha aşağıya düşmemek için mücadele ediyorlar. Yaptıkları iş bu...Bugüne kadar onlar sürekli konuştu, sürekli eleştirdi, biz ise işimize baktık. Şimdi de onlar konuşacak, biz yine işimizi yapacağız" dedi.

"En ciddiyetsiz gensoru önergesi"

Başbakan Erdoğan, 28 yıldır, tüm Türkiye'nin ittifak halinde ifade ettiği Anayasa değişikliği çağrısının, muhalefet partilerinin "sağır duvarlarında yitip gittiğini", bununla da kalınmadığını o muhalefet partilerinin kendi milletvekillerinin hür iradelerine ipotek koyacak kadar sağduyularını yitirdiğini bildirdi.

Erdoğan, "Açık söylüyorum, muhalefet partilerinin liderleri ortaya koydukları çelişkilerle, tutarsızlıklarla tüm inandırıcılıklarını kaybetmişlerdir. Süreci yavaşlatmak için, şahsımla ilgili gensoru önergesi verdiler. Cumhuriyet tarihi boyunca verilmiş en boş, en ciddiyetsiz, en hazırlıksız gensoru önergesiydi. Grup başkanvekilimizin de ifade ettiği gibi 'çakma gensoru önergesi' verdiler. Bu konuda arkadaşlarıma, gerek Cemil beye, gerek Nurettin beye çok çok teşekkür ediyorum" dedi.

"Referandum görünüyor"

Erdoğan, Anayasa değişikliğinin 2. turu nedeniyle kendilerini yine zorlu bir maraton beklediğini hatırlatarak, AK Parti olarak 2. turda da aynı dayanışma içinde, özveriyle, ağır başlılıkla nezaketle süreci devam ettireceklerini söyledi.

"Muhalefetin kışkırtmalarını, tahriklerini, nezaketsiz üslubunu milletin takdirine havale ettiklerini" ifade eden Erdoğan, halkın televizyon ekranı başında olup biteni her boyutuyla görüp izlediğini kaydetti. "Sabırla her iftiraya, her ithama, her yalana cevaplarını vereceklerini" anlatan Erdoğan, 'Biz, yine nazik bir üslup kullanacağız, ağır başlılıktan, vakardan, aklıselimden ayrılmayacağız. Görünen o ki Anayasa değişikliği referanduma gidecek ve bu konuda TBMM'nin ardından son sözü aziz milletimiz söyleyecek" dedi.

Milletvekillerini, gayretleri ve fedakarlıklarından dolayı kutlayan Erdoğan, "Ülkem ve milletim adına sizlere teşekkür ediyorum. 'Vur kazmayı dağa Ferhat, çoğu gitti azı kaldı' diyerek Türkiye'nin aydınlık geleceğine demokratik, müreffeh geleceğine yaptığınız katkılardan dolayı sizleri kutluyorum. Allah yolumuzu açık etsin, bahtımızı açık etsin" diyerek konuşmasını tamamladı.

Partisine teşekkür etti

Erdoğan, AK Partili milletvekillerine seslenerek, "Sizler, Türkiye'nin dünyanın en büyük 17. ekonomi haline gelmesinin, küresel krizi başarı ile aşmasının; 11 bin 373 kilometrelik bölünmüş yolun, hızlı trenin, 420 bin konutun, 69 üniversitenin, 143 bin dersliğin mimarlarısınız. Ama en önemlisi sizler, bu ülkenin yeniden umuda kavuşmasının, kardeşliğini pekiştirmesinin, huzura, istikrara, güvene kavuşmasının, temel hak ve özgürlükler alanında tarihi adımlar atmasının mimarlarısınız" dedi.

"Türkiye, bugün bazı şeyleri sorguluyorsa, statükoya karşı onurla direniyorsa, çetelerle, mafyayla mücadele ediyorsa, demokrasi için yüreğini ortaya koyuyorsa, işte bu hiç tartışmasız sizlerin eseridir" diyen Erdoğan, Türkiye bugün daha demokratik, daha özgürlükçe, daha vizyonel bir Anayasaya kavuşuyorsa, bu da bizzat sizin eseridir. Bu noktada, Anayasa değişikliği sürecinde TBMM'de gösterdiğiniz üstün performanstan, fedakar gayretlerinizden, özverili çalışmalarınızdan dolayı her birinize, tek tek şahsım, ülkem, aziz milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Bu aziz millet, kim ne derse desin... 'Koltuklarda uyuyorsunuz, şöyle yapıyorsunuz...' Ne derlerse desinler ama gece gündüz demeden bu Meclis istediği zaman nasıl çalışır, bunu bu süreçte gördü. 22 Temmuz 2007'de sizlere yeniden kutsal bir emanet yüklemişti. Sizler bir kez daha bu emanete sahip çıktınız, bu emanetin hakkını verdiniz" dedi.

Anayasa teklifi görüşmeleri

Erdoğan, Anayasa değişikliğine ilişkin taslağın kamuoyuna duyurulduğu andan itibaren, kendilerine karşı ittifak halinde bir mücadele başlatıldığını ifade ederek, her türlü yola başvurduklarını, her türlü çirkin iftira ve ithamı dile gösterdiklerini söyledi.

"Tek bir alternatif bile öne sürmeden, mantıklı tek bir gerekçe dahi göstermeden değişikliğe karşı çıktıklarını" kaydeden Erdoğan, "Şimdi soruyorum: Madem gerekçelerinizde haklısınız, neden milletvekillerinin hür iradelerine ipotek koyuyorsunuz? Madem bu taslağa ' AK Parti Anayasası", 'Recep Tayyip Erdoğan Anayasası' dediniz, neden vekillerin oy kulübesine gidip 'hayır' oyu kullanmalarını engelliyorsunuz? Neden korkuyorsunuz, neden çekiniyorsunuz? Kendi milletvekillerinize, kendi arkadaşlarınıza dahi neden güvenmiyor, neden güvenemiyorsunuz? İnanıyorum ki Türkiye Cumhuriyetinin demokrasi tarihinde kendi milletvekillerine, kendi arkadaşlarına inanmayan herhalde böyle bir süreç yaşanmadı. Bırak gitsin, 'Hayır' oyu versin. Buna dahi güvenemiyorlar. Bir diğeri de bakıyorsunuz hangi oyu verip vermediğini anlamak için 'Iskartaları getir' diyorlar. Onlar da diğer oyları istiyor. Niye? O da inanmıyor? İşi sağlama alacaklar. Anlayış, mantık bu..." dedi.

"Siz kameralardan çok hoşlanırsınız"

Erdoğan, ikinci tur görüşmelerle ilgili olarak, "Şimdi bu turda, olayı çok daha farklı ele alacaksınız arkadaşlar. Daha hassas... Zarflarınızın içine iyi bakacaksınız, kulübenin içine gireceksiniz, oyunuzu kullanacaksınız ve hiç göstermeye gerek yok arkadaşlar. Girin, hemen orada oy kutusunun içine oyunuzu hayırlısıyla atın. Devamlı arayış içindeler. Bakıyorsunuz, 'bunlar birbirlerinin arkasına takipçi koydular' diyor. Ayıptır ya, ayıptır... Her şey kameraların önünde oluyor. Siz kameralardan çok hoşlanırsınız ya onlar için söylüyorum. Kameraların önünde oluyor işte. Gizli olan bir şey yok. Kim, nasıl hareket ediyor, nasıl kulübeye gidiyor, hepsi ortada. Hele hele kendi adamları zaten ortada. Oy kullanmak için kulübeye kadar giremiyorlar ama kontrol için ta kulübenin yanı başına sokuluyorlar. Bu özellikleri de var. Konuşmaya gelince rahat rahat konuşuyorlar ama oy kullanmaya gelince 'hayır kullanamazsınız', kullanamıyorlar. Konuşanlara sesleniyorum; sadece konuşmayın, gelin oyunuzu da kullanın. 'Hayır' diyecekseniz, 'Hayır' deyin ama gelin kulübeye girin. Çünkü demokrasinin netice hareketi o kulübedir. Sadece kürsü değil. Kürsüyle başla, kulübede bitir. Bunu da göster" dedi.

"Abdestinden şüphesi olmayan..."

Bir ülkede demokrasinin seviyesini sadece iktidarın bakış açısı, performansının belirleyemeyeceğini belirten Erdoğan, muhalefetin de vizyon, görüş ve üslup sahibi olması gerektiğini kaydetti. "Muhalefetin bu içler acısı halini görünce, Türkiye demokrasisi adına bizler üzülüyoruz" diyen Erdoğan, muhalefetin Türkçenin zengin deyim hazinesine vakıf olmadığı için zaman zaman deyimleri başka yere çektiğini söyledi.

Anadolu'nun güzel bir deyimini aktarmak istediğini ifade eden Erdoğan, "Abdestinden şüphesi olmayan namazından şüphe etmez. Bunlar kendi gerekçelerine kendileri inanmadıkları için arkadaşlarına da haliyle güvenemiyorlar. O kadar ki kendi ülkelerinin hukukçularına, akademisyenlerine, bilim adamlarına, Anayasa profesörlerine kıymet vermiyor. Okyanus ötesinden yani hariçten gazel okuyanların ipine sımsıkı sarılıyorlar. Bunlar milletle, milletin iradesiyle bir irtibat kuramadıkları için o irtibatı başka yerlerde, mahkeme kapılarında arıyorlar. Meclis iradesini sürekli mahkemelik hale getirmek millet iradesine tahammül edememektir. Meclisin iradesini örselemeye çalışmak, yasama yetkisini zafiyete düşürmek, demokratik bir siyasete, demokratik parlamenter sistemin en önemli unsuru olan partilere yakışır mı?" dedi.


CNN Türk
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile