Başbakan Erdoğan, Saraybosna Üniversitesi'ni ziyaret etti. Ziyarette, Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Faruk Çaklovitsa, Bosnalı akademisyen Lyubomir Berberoviç, öğretim görevlisi Prof. Dr. Borislav Petroviç ve ünlü Boşnak akademisyen Lamiya Tanoviç yer aldı.
Törenin başında konuşan Prof. Dr. Petroviç, Başbakan Erdoğan'ı Saraybosna'da, Bosna Hersek ve üniversitelerinde konuk etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Buraya gelmeniz bizim için büyük onurdur'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan da öğrencilere ve öğretim üyelerine hitap etti. Erdoğan, yaptığı konuşmada, ''Bosna Hersek'in olduğu kadar Avrupa'nın da bu büyük ve köklü üniversitesinde bulunmak benim için gerçekten bir gurur vesilesi'' dedi.
Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''Başta, merhum Aliya İzzetbegoviç olmak üzere çok sayıda devlet adamının, sanatçının bu üniversite çatısı altında yetiştiğini, eğitim gördüğünü öğrenmek heyecanımı kat kat artırdı. Bu vesileyle 16'ıncı yüzyılda üniversitenin kuruluşunda emeği olan Gazi Hüsrev Bey'den Aliya İzzet Begoviç'e kadar katkıda bulunmuş herkesi de minnetle yad ediyorum.
Bugün akşam inşallah, Saraybosna'da, Saraybosna'nın kuruluşunun 550'inci yıldönümünde, şahsıma tevdi edilen İsa Bey İshakoviç ödülünü teslim alacağım. Saraybosna gibi bir medeniyet şehrinde, bir kültür ve tarih şehrinde, hem bu anlamlı ödülü almak hem de bu köklü üniversitede sizlere hitap etmek benim için eşsiz bir duygu.''
-Erdoğan'dan Boşnakça sözcükler-
Saraybosna Üniversitesi'nin şahsında, 550'inci kuruluş yıl dönümünde tüm Saraybosnalıları kutlayan Erdoğan, Saraybosnalıların dünyanın en güzel şehirlerinden birine sahip olduklarını dile getirdi.
Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
''Saraybosna'nın efsanevi sanatçısı Kemal Monteno, bir şarkısında, 'Sarajevo, lubavi moya' yani 'Saraybosna, benim sevgilim' diyor. Yine değerli sanatçı Halit Beşliç; 'Sarayevo, şeher Bosno, volim te' yani Saraybosna, şehrim benim, seni seviyorum' diyor. İnanın, bir Saraybosnalı, bir Bosna Hersekli Saraybosna'yı ne kadar seviyorsa işte biz de o kadar seviyoruz.
Bakınız, şu noktanın altını özellikle çizmek durumundayım. Burada, Bosna-Hersek'te, özellikle de Saraybosna'da, sadece bir dinin, bir medeniyetin, bir kültürün eserleri değil tüm insanlığın eserleri bulunuyor. Hemen yanı başımızda, Başçarşı'dan Sebil'e kadar Ferhadiye Caddesi'nde kısa yürüyüş yapan herhangi bir yabancı, Bosna'nın nasıl bir dünya hazinesi, nasıl bir insanlık mirası olduğunu müşahhas şekilde görebiliyor.''
-''Bosna Hersek, tüm dünya için çok önemli bir misyonu taşıyor''-
Saraybosna Üniversite'nin mezunlar listesinin, Saraybosna'daki renkliliği gözler önüne serdiğini belirten Erdoğan, şair yazar Abdullah Sidran'ın, Hırvat yazar Milyenko Yerkoviç'in ve ünlü Sırp Besteci Korneliye Kovaç'ın bu okulun mezunu olduğunu hatırlattı. Başbakan Erdoğan, tüm bu isimlerin, Saraybosnalı ortak kimliği altında, aynı şehrin sesini, aynı şehrin nefesini dünyaya duyurduklarını ifade etti.
Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
''Bakın burada sizlere çarpıcı bir örnek vermek istiyorum. Bugün bana tevdi edilecek İsa Bey İshakoviç ödülünü, benimle birlikte Bosnalı ünlü sanatçı Goran Bregoviç de aldı. Siz, burada, Bregoviç'in ezgilerinde ne kadar kendinizi buluyorsanız, inanın bizler de aynı şekilde o ezgilerde kendimizi buluyoruz. Biz Goran Bregoviç'i annesinin, babasının, dedesinin etnik kökeniyle, onların inançlarıyla asla değerlendirmiyoruz. Bregoviç, Bosna Hersek için ne kadar değerli bir sanatçıysa bizim için de o kadar değerli bir sanatçıdır. Bizim değerli sanatçımız Sezen Aksu'nun da Bregoviç'in de Dino Merlin'in de sesleri, sözleri, ezgileri tamamen bu topraklara, bu ortak coğrafyaya aittir.
Bakın bir dönem, bir daha geri gelmesini asla arzu etmediğimiz bir dönem, buradan, şehir merkezinden tepelere bakılınca, sadece keskin nişancıların namluları görülüyordu. Ama o tepelerden Saraybosna'ya bakıldığında ne görülüyor biliyor musunuz- Minarelerle birlikte kiliseler, havralar görülüyor. İnsanlık tarihinin en güzel mimari eserleri görülüyor. Kütüphaneler, okullar, çarşılar, sebiller görülüyor. Tepelerden Saraybosna'ya bakınca Ferhadiye Caddesi'nde Sırplar, Hırvatlar, Boşnaklar değil sadece ve sadece insanlar, çocuklar, kadınlar, erkekler görülüyor. İşte biz bu şehre, yüksekten bakacağız, üstten bakacağız; namlunun ucundan, tüfek dürbününden değil, sniperlardan değil, kalp gözüyle, gönül gözüyle, çıplak gözle bakacağız. Bir yere namlunun ucundan bakan, sadece düşman görür ama kalp gözüyle bakan, insan görür.''
Bosna Hersek'in tüm dünya için çok önemli bir misyonu taşıdığını vurgulayan Erdoğan, ''Bosna Hersek, yüzyıllar boyunca, tüm dünyada birlikte barış içinde yaşama kültürünün sembol ismi oldu. Bosna Hersek denildiğinde, farklı etnik kökenlerin, farklı inançların, farklı kültürlerin ahenk içinde bir arada yaşamaları akıllara geldi. Bosna Hersek bu zenginliğini güçlendirerek sürdürmek zorunda. Bosna Hersek, tarih boyunca olduğu gibi yarın da gelecekte de tüm dünyada, birlikte yaşama kültürüyle herkes tarafından örnek alınmalı, imrenilmeli. Yani tasavvufi ifadesiyle kesrette vahdet, bunu yaşamalı. Yani çoklukta birlik. Bunu yeniden yakalamalı. Bunu yakalar mı bu topluluk, yakalar'' dedi.
Muhabir: Adem Kadam-Zlatan Kapiç
Yayıncı: Eda Ay
Erdoğan'ın Açıklaması
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bosna Hersek, yüzyıllar boyunca, tüm dünyada birlikte barış içinde yaşama kültürünün sembol ismi oldu. Bosna Hersek denildiğinde farklı etnik kökenlerin, farklı inançların, farklı kültürlerin ahenk içinde bir arada yaşamaları akıllara geldi. Bosna Hersek bu zenginliğini güçlendirerek sürdürmek zorunda'' dedi.