Baybars Altuntaş, Washington'da gerçekleşen zirvede Başbakan Erdoğan'ın zirvenin ikincisinin Türkiye'de yapılması teklifini içeren mektubunu Obama'ya teslim etti. Altuntaş zirvenin ardından Türk basın mensuplarının sorularını cevapladı.
Başbakan Erdoğan'ın çok önemli bir inisiyatif aldığını ve dünyada ilk kez başkanlık düzeyinde ele alınan girişimcilik zirvesinin bundan sonraki toplantısının Türkiye'de yapılması konusunda ilk çalışmayı başlattığını vurgulayan Deulcom International'ın Üst Yöneticisi Baybars Altuntaş, "Bu da başbakan Erdoğan'ın çok girişimci bir lider olduğunu gösteriyor." dedi. Başkan Obama'nın da bu teklife hemen yanıt vermesinin Türkiye'nin önemli konularda ne kadar aktif rol aldığının da güzel bir göstergesi olarak yorumladığını aktaran Baybars Altuntaş, "Erdoğan'ın bu zirvenin Türkiye'de yapılmasını istemesinin temel nedeni, girişimciliğin altını çizmek istemesi, KOBİ'lere önem vermesidir." diye konuştu.
Sadece Türkiye'de değil Ortadoğu'da ve dünyada artık girişimcilik denilince akla Türklerin geldiğini belirten Deulcom International'ın Üst Yöneticisi, zirvede de Hollanda, Almanya ve Norveç gibi ülkeleri de Türklerin temsil ettiğine dikkat çekti. Türk girişimci Altuntaş, ardından şöyle ekledi: "Sanıyorum ki bu Türk girişimciliğinin dünya liginde ne noktaya geldiğinin de çok önemli bir göstergesi. Burada açılması gereken bir parantez de Başbakan Edoğan'ın, Başkan Obama'ya gelecek zirveyi Türkiye'de düzenleme mektubunu bir girişimciye vermesi. Yani bir büyükelçilik kanalıyla bildirilmedi Obama'ya, direkt olarak bu zirveye katılan 200 küsur girişimciden bir girişimci ile bildirildi. Bu kişinin benim olması önemli değil, bu sembol nihayetinde. Önemli olan burada Erdoğan'ın 'Ben girişimcilerin gücüne inanıyorum ve ülkeler arası gelişmelerde girişimciler çok aktif ve önemli roller oynayacak' demesi ve diplomaside belki de eşi benzeri görülmeyen çok önemli bir vizyonu ortaya koymuş olması"
Obama'nın mektubu almaktan dolayı çok memnun olduğunu aktaran Deulcom International'ın Üst Yöneticisi Baybars Altuntaş, "Çok memnun olduğunu toplantıdaki konuşmadan da anlamışsınızdır. Hemen böyle bir çıktının ortaya gelmesi de alkışlanacak bir konu olarak düşünüyorum. Netice itibariyle salon baya alkışladı. Türkiye'de gerçekleşecek olması Müslüman girişimcileri çok memnun etti. 56 ülkeden 200 girişimci toplanmıştı bu zirvede. Erdoğan'ın bu inisiyatifi büyük alkış aldı." dedi.
Kendisine mektubun iletilmesi ile ilgili bir ön çalışma olup olmadığı sorulan Altuntaş, "Mektubu bizzat ben verdim; ama dışişleri daha önceden gerekli iletişimi sağlamış olması sağlamış olması gerekir teknik olarak, onu bilemiyorum." diye konuştu.
Deulcom International'ın Üst Yöneticisi Baybars Altuntaş, zirvenin Türkiye'de düzenlenme düşüncesinin nasıl ortaya çıktığını ise şu sözlerle anlattı: "Ben davet mektubunu alınca Obama'dan, neden bundan sonraki zirve Türkiye'de düzenlenmesin diyerek bir mesaj ilettim Başbakan Erdoğan'a. Benim şahit olduğum konu şudur. Anayasa görüşmelerinin sabahlara kadar sürdüğü yoğun çalışma ortamı içerisinde Başbakan Erdoğan'ın gece 2 buçukta beni davet edip konu hakkında bilgi istemesi ve 'Bu konuda hızlı hareket etmemiz gerekiyor, madem uçağa biniyorsun hemen bu mektubu yetiştirmemiz gerekiyor' diyerek ve o yoğunluğun ortasında oturup bu mektubu yazmasını ben Türk girişimcileri adına takdirle karşıladım. Ve bu mektup bana başbakanlık konutunda elden teslim edildi. Dolayısıyla da bu mektubu bizzat Başkan Obama'ya teslim etmiş oldum."
Altuntaş, mektupta kendisinden de bahsedildiğinden dolayı mektubun içeriğinin kendisine anlatıldığını belirterek, mektubun içeriği konusunda da bilgi verdi: "Erdoğan, Başkan Obama'nın başlatmış olduğu çalışmanın takdirle karşıladığını belirtiyor. Özellikle Müslüman girişimciler arasında böyle bir çalışmanın gerçekleşmiş olması açısından önemli olduğunu vurguluyor ve gelecek zirvenin Türkiye'de gerçekleşmesine bu konuda da kişisel olarak da her türlü desteği vereceğini bildiriyor ve Obama'yı tebrik ediyor."
Türkiye olarak çok önemli bir başarıya imza attıklarını dile getiren Baybars Altuntaş, "Sanırım zirveye damgamızı vurarak ayrılıyoruz. Şuna mutluyum. Yine girişimciler girişimciliğini gösterdi. Sadece Türkiye'de değil yurtdışında da" ifadelerini kullandı.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey'in, 9 Şubat'ta yaptığı konuşmayı hatırlatarak, sözlerini şöyle noktaladı: "'Amerikalı girişimcilerden sonra sadece Türk girişimcileri bu kadar Amerikalı girişimcilere benzer nitelikte buluyorum' demişti ve iki kez tekrarlamıştı. Sanırım tespiti doğru çıktı. 200 girişimcisinin içinde bir Türk girişimci böyle bir mektubu sunarak çok önemli bir gelişmeye adım atılmış oldu. Obama'nın konuşma paragrafına bu konuyu eklemesi ve konuşmasında defalarca Türkiye'ye değinmesine bakarak, Türk girişimciliği açısından ülkemiz açısından da çok başarılı bir zirveye imza attı Türk girişimcileri diyebiliriz."