Erdoğan: Kızılay Türkiye‘nin Yardım Ettiğini Gösteriyor

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk Kızılayının, Türkiye‘nin artık ‘‘alan el‘‘ değil, ‘‘veren, yardım eden bir el olduğunu‘‘ somut olarak dünyaya gösterdiğini söyledi.

Erdoğan, Türk Kızılayı Ege Kan Merkezi‘nin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye‘nin gücü, etkinliği artarken, bazı kurumların da bu vizyona uygun biçimde adından söz ettirdiğini ifade etti.

Gittiği her ülkede, TRT‘den, TRT Avaz gibi uluslararası yayınlardan, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresinin (TİKA) faaliyetlerinden, çalışmalarından övgüyle söz edildiğini duyduğunu kaydeden Erdoğan şöyle konuştu:

‘‘Bundan da milletim, ülkem adına gurur duyuyorum. Ancak bu, tüm kurumlar arasında Kızılayımız müstesna bir yere sahip. Niçin, Haiti‘de Kızılay var, Şili‘de Kızılay var, Pakistan‘da Kızılay var. Filistin başta olmak üzere Açe‘de, Sri Lanka‘da Kızılay var. Kızılay‘ın faaliyetleri milletçe göğsümüzü kabarttı. Bizi gururlandırmaya devam ediyor. 

Kızılay, Türkiye‘nin artık alan el değil, veren, yardım eden bir el olduğunu somut olarak dünyaya gösteriyor. Tacikistan‘da toprak kayması nedeniyle evlerinden olan ailelerin ellerinden biz tuttuk. Güney Asya‘yı yerle bir eden tsunami felaketinden sonra Endonezya‘da 15 bin kişiye yardım ulaştırmakla kalmadık pek çok kalıcı tesis de inşa ettik.

Sri Lanka‘da evlerini kaybeden aileler, tamamı Müslüman değildi bunların içinde Budistler de vardı. Biz orada Budistlere de TOKİ ile konutlar yaptık. Bu bizim hoşgörü anlayışımızı gösteriyor. Bu bizim farklı dinlere mensup olanlara da yaklaşımımızı gösteriyor.‘‘

-2003‘TEN BERİ 151 ÜLKEYE YARDIM-

Başbakan Erdoğan, Sudan‘da 2006‘dan beri yaklaşık 500 bin kişiye sağlık hizmeti ve ilaç verildiğini, Kızılay ile Sağlık Bakanlığının Darfur‘da bu çalışmayı müşterek yürüttüğünü belirterek, şöyle devam etti:

‘‘Kırım‘daki ihtiyaç sahiplerine el uzattık. Şili‘de depremden sonra yine yardım için oradaydık. Haiti depreminden sonra pek çok bölge ülkesinden önce oraya ulaşarak binlerce kişiye yardım eli uzattık. Filistinli kardeşlerimizin daima yanında olduk. Gazze saldırılarından sonra oraya binlerce ton yardım malzemesi gönderdik. Zarar gören su, altyapısını onarmak için harekete geçtik. Lübnan‘daki olayların ardından ülkesinden kaçmak zorunda kalanların ihtiyaçlarını karşıladık. 37 prefabrik ve 5 çocuk parkı inşa ettik.‘‘

Kırgızistan‘da meydana gelen çatışmalardan sonra da Kızılay‘ın ihtiyaç sahiplerine her türlü yardımı ulaştırmak için ‘‘canla başla çalıştığını‘‘ anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

‘‘Pakistan‘a depremin, sel felaketinin hemen ardından ulaştık. 2005 depremi sonrası Kızılay yaklaşık 2 milyon kişinin ihtiyacını karşıladı. 2008 depreminden sonra da 12 bin kişinin gıda ve barınma ihtiyacını karşıladık. Pakistan‘da yürüttüğümüz bir diğer önemli yardım operasyonu da geçtiğimiz yıl yaşanan o büyük sel felaketi sonrası gerçekleşti. Gıda yardımlarının yanında sağlıktan, eğitime her alanda hizmet verildi.

 Sonuç olarak Türkiye dışında 2003 yılında yaklaşık 2 milyon dolarlık bir harcamayla 209 bin kişiye ulaşan Kızılayımız, 2010 yılında 41 milyon doları aşkın harcamayla 4 milyon insanın imdadına yetişti. Kızılayın 2003‘den beri yardım ulaştırdığı ülke sayısı 151. Toplam yardım miktarı yaklaşık 185 milyon dolar ve yardım ulaştırılan kişi sayısı da 18 milyon 480 bin kişiye ulaştı.‘‘

-‘‘İZMİR EGE‘NİN İNCİSİ‘‘-

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile