Erdoğan: 'Obama'nın mektubunu önemsiyoruz'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uranyum takasına ilişkin 'Sayın Obama'nın, İran'ın, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na göndereceği mektubun içeriği üzerinde özellikle durduğunu gördüm ve 'Bunu çok önemsiyoruz' dedi' dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, uranyum takasına ilişkin "Sayın Obama'nın, İran'ın, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na göndereceği mektubun içeriği üzerinde özellikle durduğunu gördüm ve 'Bunu çok önemsiyoruz' dedi" dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Başbakanlık Merkez Bina'da başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

Erdoğan, bir gazetecinin, "Sayın Putin ve Obama ile görüştünüz, zamanlama önemliydi. Çünkü Birleşmiş Milletler'e verilmiş bir yaptırım tasarısıvar, izleniminiz nedir? Bu tasarının dondurulması gibi bir süreç yaşanacak mı? BM Genel Sekreteri ile bir görüşme planlıyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Buradaki asıl dikkati çeken konu 24 Mayıs'a kadar, İran'ın,Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna göndereceği mektubun içeriği üzerinde özellikle sayın Obama'nın durduğunu gördüm ve 'Bunu çok önemsiyoruz' dedi.

Sayın Putin'i bu noktada çok daha rahat gördüm. Sayın Putin de ve Obama da, Türkiye'nin ve Brezilya'nın bu çalışmasını takdir ile andılar. 'Gerçekten başarılı birdiplomasi örneği' dediler. Bunun yanında da tabii daha önce Sayın Obama'nın daABD Ziyaretinde ve son Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde bana söylediği '1200 kilo buaz zenginleştirilmiş uranyumun Türkiye'ye verilmesini bakın kabul etmiyor' demişti. Fakat şu anda bunu kabul etti ve bunu da deklare etti."

"Uranyum takas süreci.."

Erdoğan, uranyumun teslimi sürecine ilişkin olarak da şunları söyledi:

" Viyana Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na mektuptan sonra bir ayiçerisinde bu bin 200 kilo Türkiye'ye emanete verilecek. Fakat bu arada da tabiibir ay içerisinde bu verilirken daha önce '10 ayda 120 kiloluk yakıtı vereceğini' söyleyen Amerika'ya karşı, bu defa bunu biz 10 ay değil, 1 yıla çıkarmış olduk. Yani bir yılda bu 120 kiloluk uranyum yakıtını, Türkiye'ye Viyana grubu verecek. Ve bu 120 kilolu yakıtı defaten değil, farklı zamanlar içerisinde de alabiliriz ama bunu İran'a teslim edeceğiz. 120 kilogramı teslim ettikten sonra biz bin 200kiloyu Viyana Grubu'na bu defa biz teslim edeceğiz. Viyana Gurubu'nda Amerika, Rusya, Fransa ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu var."

"İran arzılaBaşbakan Erdoğan, bu çalışmayla birlikte Viyana Grubu'nun desteği olmadansağlıklı bir gelecek tesis edilemeyeceğini belirterek, şunları söyledi:

"Ama bu hakikaten sıkıntılı süreci başarıyla neticelendirdikten sonra artık uluslararası camianın da buraya gerekli olan desteği vermesi gerekiyor. Eğer bu destek verilirse inanıyorum ki bölgemiz için bu çok çok önemli adım olacaktır. Zira biz Türkiye olarak bu bölgede nükleer silah istemiyoruz, hiç bir ülkenin bir nükleer silah yatırımı yapmasına bizler olumlu bakmıyoruz.  Bunu her zaman söyledik söylüyoruz. Bundan sonra da bizim duruşumuz aynı. Eğernükleer silahların yayılmasının önlenmesi dünyada isteniyorsa bunun çok açık net örneğini veren ülkelerden bir tanesi biziz.

Ve diğer ülkeleri de buna davetediyoruz. Temennim odur ki şu anda Dışişleri Bakanlığı'mız bu 10 maddelik bildiriyi daha da detaylandırmak suretiyle BM Güvenlik Konseyi'nin daimi vegeçici üyelerinin tamamına bunları göndereceğiz. Ayrıca çevre ülkelere bu metni bilgilendirme olarak süratle göndereceğiz ki hepsi bilgi sahibi olsun. Ben de buarada gerek daimi üyeleri gerekse çevre ülkelerden bazılarını, bugün Katar'ı, Suriye'yi aradım, akşam Sayın Obama ve Putin'le görüştüm. Bugün tekrar Fransa,İngiltere, Çin ve Almanya'yı aramaya devam ediyoruz. Onlarla da görüşeceğiz dünyabarışına bir nebzecik katkımız olursa bundan dolayı kendimizi mutlu hissederim.Ama şu anda İran bu arzulanan noktada bir adım atmıştır. Bunu da takdirle anmak gerekir."

Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban-Ki Mun'la da görüşeceğini bildirdi.

Kosova'nın tanınması

Türkiye'nin İslam ülkeleri nezdinde Kosova'nın tanınması konusundakiçabalarının ne düzeyde olduğunun ve sonuçlarının ne zaman alınabileceğininsorulması üzerine, Başbakan Erdoğan, "Özellikle İslam Konferansı Örgütüüyelerinin Kosova'yı tanımada şu anda bulundukları noktadan çok daha ileride olması gerekirdi. Sayısal olarak çok daha ileride olması gerekirdi. Ne yazık kiistediğimiz noktada değiller" dedi.

Suudi Arabistan'ın tanımasının güzel bir gelişme olduğunu dile getirenErdoğan, bugün tekrar Suriye, Katar ve Libya ile görüştüklerini söyleyerek,"İnanıyorum ki bu üç ülkeyle görüşmeleri biraz daha takip ettireceğiz. Ama İslam Konferansı Örgütü'nü bu konuda daha yakın takibe alıp oradan da bu çalışmalarındaha da yaygınlaşmasını istiyoruz" diye konuştu.

Şu anda 69 ülkenin Kosova'nın bağımsızlığını tanıdığına dikkati çeken Erdoğan, "Eğer olayı biraz daha sıkıştırırsak zannediyorum arzulanan sayıya darahatlıkla ulaşma imkanımız olacaktır. Biz de takip ediyoruz, edeceğiz ve Taçi kardeşim de bu işi takip etmek suretiyle neticeye ulaşacağız" dedi.

CNN Türk
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile