Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) 'Türkiye Bursları' ile eğitim gören Pakistanlı gençler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pakistan'a yaptığı ziyaretin iki ülke ilişkilerine katkısını heyecanla bekliyor.
AA muhabirinin YTB'den edindiği bilgiye göre, bugüne kadar dünyanın dört bir yanından 66 bin 148 uluslararası öğrencinin yararlandığı 'Türkiye Bursları'na geçen yıl 175 ülkeden yaklaşık 120 bin kişi başvurdu, 5 bin 436 öğrenci burs almaya hak kazandı.
Uluslararası öğrenciler için Türkiye'yi bir eğitim üssü haline getiren 'Türkiye Bursları'ndan bugüne kadar yararlanan 101 Pakistanlı da eğitimlerini tamamlamalarının ardından ülkelerinde akademi, ekonomi, siyaset ve bürokrasi alanlarında hizmet vermeye devam ediyor. Bugün Türkiye'de 189 Pakistanlı öğrenci çeşitli üniversitelerde eğitim alıyor.
- 'Erdoğan sadece Türklerin değil Müslümanların da lideri'
Türkiye Bursları ile Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü'nde yüksek lisans eğitimi alan Sahban Tarık Malik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİK) için Pakistan'a yaptığı ziyareti değerlendirdi.
Kültürü birbirine çok yakın olan iki ülkenin daha fazla iş birliği içinde olması gerektiğini vurgulayan Malik, şunları kaydetti:
'Türkiye modern bir ülke. Otoyollar, köprüler, metrolar gibi birçok olanak mevcut. Türkiye'deki üniversiteler de çok iyi eğitim veriliyor. Pakistan ve Türkiye'nin kültürü birbirlerine çok benziyor. Bu benzerlikten faydalanarak ortak projelere imza atabiliriz. Türkiye ve Pakistan'daki iş adamlarının daha fazla iş birliği yapması gerekir. Pakistan halkı Türkiye'nin Cumhurbaşkan'ını çok seviyor. Biz Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aynı zamanda bir lider olarak görüyoruz. Sadece Türklerin lideri değil Müslümanların da lideri.'
- 'Darbe girişimi sadece Türkiye'yi değil İslam alemini kötü etkileyecekti'
Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans eğitimi alan Aktar Cemil de iki ülke arasındaki tarihi bağlara dikkati çekerek, 'Burada aynı dili konuşmasak bile 'Biz Pakistanlıyız' dediğimiz zaman insanlar bize çok yardımcı oluyor. Türkiye'ye ilk gelişimde pasaport memuru 'Hoş geldin kardeşim' deyince doğru bir tercih yaptığımı anladım ve kendimi evimde gibi hissettim.' diye konuştu.
Marmara Üniversitesi İlahiyat Bölümü'nde yüksek lisans eğitimi alan Abdül Rahman da Türkiye'nin dünyadaki mazlum ülkelere her zaman yardım ettiğini vurgulayarak, 'Türkiye, İslam dünyası açısından çok önemli bir ülke. Türkiye mazlum ve mağdur halklara her zaman kol kanat geriyor. Türk halkının bu yardımsever tavrı benim de hayata bakışımı değiştirdi.' dedi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında yaşadıklarını anlatan Rahman, '15 Temmuz gecesi yaşananları kendi ülkemde yaşanmış gibi hissettim. Eğer bu saldırı başarılı olsaydı sadece Türkiye değil bütün İslam alemi bundan kötü etkilenecekti. Türkiye ile beraber olduğunu söyleyen ülkelere şunu demek istiyorum: Eğer burada yaşananların kendi ülkenizde de yaşanmasını istemiyorsanız, siz de mücadelenin bir parçası olmalısınız.' ifadesini kullandı.
- 'Batı'da bilinçli olarak Türkiye'ye karşı olumsuz algı oluşturuluyor'
Türkiye Bursları'ndan yararlanarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde doktora yapan Ferhunde Cabeen de Türkiye'deki kadın haklarına dikkati çekerek, 'Türkiye'de kadınlara saygı duyuluyor ve hakları daha fazla. Türkiye'deki insanlar bizleri kardeş ülke olarak görüyor. Ben Mardin'e kadar gittim ve hiç yabancılık hissetmedim.' diye konuştu.
İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde doktora öğrencisi olan Sadia Hanum ise 'Batı'da İslamofobi her geçen gün artıyor. Türkiye ve Pakistan İslam'ın doğru algılanması için ortak çalışmalar yapmalı. Özellikle Türkiye'ye karşı Batı'da bilinçli olarak oluşturulan olumsuz algı bizleri de üzüyor.' diye konuştu.
Babası hattat sanatçısı olan ve minyatür sanatıyla ilgilenen Marmara Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Yüksek Lisans Öğrencisi İbtsam Ali de Türkiye'nin sanatçılara ilham veren bir ülke olduğunu vurgulayarak, 'Türkiye'de bir sanatçı olarak yaşamak çok rahat. Türkiye'yi ilham, sanat ve macera sözcükleriyle tanımlayabilirim. İki ülkenin tarihi ve kültürel etkileşimini hızlandırmak için de Türkçeden Urducaya çeviriler yapılabilir. Kültürlerimiz birbirine çok yakın.' dedi.
'Erdoğan Sadece Türklerin Değil Müslümanların Da Lideri'
Türkiye Bursları öğrencisi Malik: 'Türkiye ve Pakistan'daki iş adamlarının daha fazla iş birliği yapması gerekir. Pakistan halkı Türkiye'nin Cumhurbaşkanı'nı çok seviyor. Biz Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı aynı zamanda bir lider olarak görüyoruz. Sadece Türklerin lideri değil Müslümanların da lideri' Türkiye Bursları öğrencisi Rehman: '15 Temmuz gecesi yaşananları kendi ülkemde yaşanmış gibi hissettim. Eğer bu saldırı başarılı olsaydı sadece Türkiye değil bütün İslam alemi bundan kötü etkilenecekti'