Erdoğan: 'Tek Bir Kare Üzerinden Bütün Bir Ülkeyi Töhmet Altında Bırakmak Haksızlıktır'

Erdoğan: 'Tek Bir Kare Üzerinden Bütün Bir Ülkeyi Töhmet Altında Bırakmak Haksızlıktır'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tek bir kare üzerinden bütün bir ülkeyi töhmet altında bırakmanın haksızlık olduğunu belirterek, "Kendini bilmez birkaç kişinin tahriklerini büyüterek, abartarak, bir Türkiye fotoğrafı gibi sunmak haksızlıktır, insafsızlıktır" dedi.

Başbakan Erdoğan, '2011 yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri 'nin verildiği Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ndeki törene katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın ev sahipliğinde yapılan törende konuşan Başbakan Erdoğan, sanatla siyasetin her zaman birbiriyle uyuşmayan, iki ayrı uçta alanlar olarak görüldüğünü belirterek, 'Bu anlayışın tam aksine ben siyaseti aynı zamanda bir sanat olarak görüyoruz. Esasen gönülle üretilen, sabırla üretilen her şey sanattır ' diye konuştu.

İstanbul'u en güzel bu 4 fotoğraf sanatçısının anlattığını anlatan Başbakan Erdoğan, 'Çoğu zaman bu 4 sanatçımızın fotoğrafları İstanbul'un güzelliğini yansıttığı kadar güzelliğine güzellik kattı. Bizde siyasetçiler olarak o güzelliği korumanın, güzelliğe güzellik katmanın hem İstanbul'da, hem Türkiye'de objektiflerinize en güzel malzemeyi sunmanın gayreti içinde olduk. Biz vizörün arkasına geçme fırsatı bulamadık. Ama objektifin önünde ziyadesiyle bulunduk ve bulunmaya devam ediyoruz. Bu açıdan dakendimizi fotoğraf sanatına çok yakın hissettiğimizi, o sanatla iç içe olduğumuzu hatırlatmak isterim ' şeklinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bugün artık herkesin cep telefonunda fotoğraf makinesi olduğunu, ancak meselenin yalnızca deklanşöre basmaktan ibaret olmadığını söyledi. Erdoğan, 'Sizler tarihe silinmez izler bırakırken, bizler de sizlerin yüreğinizin yansımalarını keyifle izlemeye, karelerle anlattıklarınızdan dersler çıkarmaya devam edeceğiz ' dedi.

İstanbul ve Türkiye'nin güzelliklerinin, acıları ve sevinçlerinin bu ustaların objektifiyle tüm dünyada yankılandığını ifade eden Erdoğan, 'Bu sanatçılarımız yürekleriyle, gönülleriyle, sevdalarıyla Türkiye'nin ta kendisidir. Bu sanatçılarımız Türkiye'nin en büyük değerleridir. Bu sanatçılarımız Türkiye'nin rengidir. Hem Türkiye'de, hem de dünyada farklılığın nasıl bir ahenk, nasıl bir uyum, nasıl bir zenginlik oluşturduğunu görmek isteyenlerin bu 4 sanatçımıza bakmalarını ben özellikle rica ediyorum.Dikkat ediniz tenlerinin rengi her ne olursa olsun onlar önce sanatçıdır. Dilleri her ne olursa onlar Türkiyelidir. İnançları her ne olursa olsun onlar vizörden baktıklarında insanı, insanın özünü, insanın yüreğini görmek gibi bir ortaklığa, paydaşlığa sahiptir. Şunu çok açık yüreklilikle söylemek istiyorum sizin fotoğraflarınız, sizin kareleriniz bu ülkede ırkçılığa, ayrımcılığa, nefrete karşı verilmiş en güzel yanıttır ' şeklinde konuştu.

Erdoğan, bu ülkede hiç kimsenin bir başkasını ötekileştirme, bir başkasının Türkiye sevgisini sorgulama hakkı olmadığını vurgulayarak, 'Buna haddi de yoktur. Bu toprakların özünde ırkçılık yoktur, bu toprakların ruhunda ötekileştirme yok. Bu topraklarda ırkçılığın da, ötekileştirmenin de, nefretin de yeşermesine, yeşertilmesine asla izin vermeyiz, müsamaha göstermeyiz. Kendisini bu ülkenin yegane sahibi olarak görüp farklı olanları öteleyenler en önce kendilerine baksınlar, kendi kararan kalplerinisorgulasınlar. Biz bu ülkeye de, tüm dünyaya da sadece ve sadece birlik, bütünlük, sevgi ve hoşgörü fotoğrafları sunmak istiyoruz. Irkçı, ayrımcı, ötekileştirici pozlar vermekte, bir tek kare üzerinden bu ülkenin insanlarını töhmet altında bırakmak da Türkiye'ye haksızlıktır ' dedi.

Sıtkı Fırat'ın 'Fotoğraf makinesinin özüne gözümüzü değil, gönlümüzü yerleştirebilmeliyiz ' sözünü hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi; 'Gönül gözüyle bakanlar bu ülkenin renklerini görürler. İdeolojiyle bakanlar hiçbir şey görmezler sadece karanlığı görürler. Biz nasıl ki büyük fotoğraf ustalarımızın karelerine gönül gözüyle bakıp, ışığı görüyorsak Türkiye'ye de gönül gözüyle bakıyoruz ve Türkiye'de de ışığı görüyoruz. Bizim özellikle ilkemiz Yaradanı severiz, yaradandan ötürü. Türk, Kürt, Çerkez, Arap, Rum, Alevi, Sünni, Müslüman, Hıristiyan, Musevi hiç fark etmez. Değil mi ki insandır, hürmet göstermek bizim insanlık vazifemizdir. Buülkenin her bir ferdi birinci sınıf vatandaştır. Bu ülkenin her bir değeri bu toprakların her bir rengi bizim hazinemizdir. Tek bir kare üzerinden bütün bir ülkeyi töhmet altında bırakmak haksızlıktır. Kendini bilmez birkaç kişinin tahriklerini büyüterek, abartarak, bir Türkiye fotoğrafı gibi sunmak haksızlıktır, insafsızlıktır. ' Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından fotoğraf sanatçıları Ara Güler, Sıtkı Fırat, Prof. Sabit Kalfagil ve İzzet Keribar'a ödüllerini verdi. Erdoğan daha sonra objektifin arkasına geçerek, ödül verdiği fotoğraf sanatçılarının fotoğraflarını çekti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile