Erdoğan ve Orban Ortak Basın Toplantısı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Macaristan arasında kalıcı dostluğun geliştirilmesi yönünde iki ülke hükümetlerinde karşılıklı bir azim söz konusu olduğunu belirterek, "Bu çalışmalar neticesinde Macaristan'a uygulanan vize olayını artık biz Türkiye olarak, Slovakya'ya olduğu gibi, Macaristan'a da kaldırıyoruz" dedi.

Başbakan Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Victor Orban, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Macaristan Başbakanı Orban ve heyetini Ankara'da ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, Macaristan ve Türkiye'nin ortak tarihe ve kültürel bağlara sahip müttefik iki ülke olduğunu vurguladı.
Türkiye'nin, Macaristan ile Avrupa atlantik kurulları başta olmak üzere bölgesel ve ikili düzeyde her alanda yoğun bir işbirliği içinde olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, Orban'ın ziyaretinin iki ülke arasında 18 Aralık 1923'te imzalanan dostluk anlaşmasının 90| yıl dönümüne isabet etmesi sebebiyle de anlam kazandığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, şubat ayında Budapeşte'ye yaptığı ziyaret sırasında Orban ile orada kurulmasını arzu ettikleri Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısını bugün gerçekleştirdiklerini anlatarak, bu toplantıda iki ülke ilişkilerini daha ileriye nasıl taşıyabilecekleri ve bu konuda bakanların, sivil toplum örgütlerinin üzerlerine düşen görevlerin neler olduğuna yönelik adımları ele aldıklarını söyledi.

Erdoğan, şöyle devam etti:
"Görüşmelerimiz sırasında ikili ve çok taraflı işbirliğimizi güçlendirmek, mevcut potansiyeli her iki ülkenin çıkarına hizmet edecek şekilde değerlendirmek hususunu ele aldık. Şu anda Türkiye ile Macaristan arasında kalıcı dostluğun geliştirilmesi yönünde hükümetlerimizde karşılıklı bir azim söz konusu. İstiyoruz ki hükümetler arasındaki bu azim, bu kararlılık her iki ülkenin kamuoyu tarafından da benimsensin. Halklarımız arasındaki karşılıklı anlayış ve işbirliği de mümkün mertebe geliştirilsin. Bu noktada ortak kültür ve eğitim faaliyetlerinin Türk ve Macar halklarının birbirini daha iyi anlamasına hizmet edecek önemli bir araç olduğunu düşünüyorum. Ortak kültürel mirasın korunmasına atfettiğimiz ehemmiyetin altını bugünkü çalışmalarımızda da önemle çizdik."
Başbakan Erdoğan, iki ülkenin ve Avrupa'nın enerji ihtiyacının karşılanması bağlamında işbirliğine yönelik imkanları görüşmelerde değerlendirdiklerini ifade etti.

İki ülke arasında çok iyi düzeyde seyreden siyasi ilişkileri ticari ve ekonomik sahada da somut şekilde ülkelerin ekonomisine yansımalarını değerlendirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, 2012 yılında 1,7 milyar dolar, bu yıl da 2 milyar dolara yaklaşan ticaret hacmini 2015 yılına kadar 5 milyar dolara çıkarma iradesini değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye ve Macaristan arasında dün İstanbul'da 14, bugün de burada 15 anlaşma imzalandığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına dair ortak siyasi bildiri başta olmak üzere enerji, kültür, eğitim, ulaştırma, ormancılık, su işleri, çevre ve medya alanlarında toplam 29 anlaşmanın imzalandığını anlattı.
Başbakan Erdoğan, ikili ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuların da ele alındığı görüşmelerde Kıbrıs sorunu, Suriye, Mısır, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

Erdoğan, Türkiye'nin, Orta Avrupa'nın en önemli işbirliği mekanizmalarından biri olan ve Macaristan'ın halen dönem başkanlığını sürdürdüğü, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya'nın dahil olduğu Visegrad Dörtlüsü ile son zamanlarda Macaristan'ın başlattığı işbirliğini memnuniyetle not ettiğini söyledi.

Görüşmelerde Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin de gündeme geldiğini ifade eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
"AB konusunda her zaman yanımızda olan, bize desteğini her zaman devam ettiren Macaristan'a da şu anda da memnuniyetimi ifade ederek, şükranlarımı iletiyorum. Macaristan'ın ülkemizin üyeliğine verdiği değerli desteğin teyidini bir kez daha almak, bunu bir kez daha kendilerinin ifade etmesi bizleri ayrıca memnun etti.
Macaristan ile kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi inanıyorum ki ilişkilerimizin ve işbirliğimizin daha ileri aşamalara taşınması için yararlı bir fırsat olmuştur. Bu çalışmalar neticesinde Macaristan'a uygulanan vize olayını artık biz Türkiye olarak, Slovakya'ya olduğu gibi, Macaristan'a da kaldırıyoruz. Bundan sonra Macar halkının Türkiye'ye gelişi çok daha rahat olacaktır, bu da halklarımızın kaynaşmasına çok daha büyük katkıda bulunacaktır. Bu çerçevede bizim de işadamlarımız, sanatçılarımız, akademisyenlerimiz de rahatlıkla Macaristan'a gitme imkanı bulabileceklerdir. Bu önemli bir aşamadır."
Başbakan Erdoğan, Macar Başkanı Orban'ın 150 Türk öğrencisine Macaristan'da burslu evsahipliği yapabileceklerini söylediğini anımsatarak, Türkiye olarak da Macar öğrencilere burs verebileceklerini dile getirdiklerini, bu konuda ilk adımın atıldığını kaydetti.

-İki ülke arasında 15 anlaşma imzalandı
Başbakan Erdoğan ve Orban, basın toplantısı öncesinde iki ülke arasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulması hakkındaki ortak siyasi bildiriyi imzaladılar. Erdoğan, imza atarken "Kameralara şöyle bir bakalım" diyerek gazetecilere poz verdi.
Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kurulmasına yönelik bildirinin yanı sıra iki ülke arasında işadamlarına vize kolaylığı sağlayan anlaşmalar, çevre, enerji, ormancılık, su işleri, kültür, eğitim ve medya alanlarına ilişkin 14 anlaşma da imzalandı.
Anadolu Ajansı ile Macar Ulusal Haber Ajansı ve Medya Hizmet Desteği ve Varlık Yönetim Fonu arasında işbirliği anlaşması da Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kemal Öztürk ile Macar Ulusal Haber Ajansı CEO'su Frenç Gazo tarafından imza altına alındı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile