Inönü Parki'nda düzenlenen töreninde konusan merkez müdürü Prof. Dr. Müge Ertar, kurulduklari 1990 yilindan itibaren Türkiye'de oyuncaklarin tüm örneklerini toplamaya çalistiklarini söyledi.
Yaklasik 4 bin yakin oyuncak koleksiyona sahip olduklarini anlatan Ertar, "Bu koleksiyonun bazi bölümlerini Bakanligin izniyle yeni kurulan müzelere aktariyoruz. Bunun aslinda yeni kurulan müzelere bir öncül olusturdugunu düsünüyorum." dedi.
Ertar, Oyuncak Müze Evleri'nin sayilarinin giderek çogalmasiyla Türk çocuguna yapilan hizmetin de niteligi artigini belirterek, "Türkiye'de müzecilik çok ilerledi. Özellikle müzelerin bir ögrenme alani olarak kullanimi çok yayginlasti, çocuklar okulda ögrendikleri bilgileri, deneyerek, ögrenerek kalici bilgilere dönüstürüyor. O yüzden bu konuda birçok müze bu konuda büyük çaba harciyor. 2020 yilinda Çanakkale Troya Müzesi, Avrupa Müze Ödülünü aldi. 2021 yilinda da Eskisehir Odunpazari Modern Müzesi ayni ödüle layik görüldü. Inaniyorum ki Eregli’nin oyuncak müzesi de bu statüye hizla geçecektir çünkü çok ciddi bir çaba var. Hakikaten kültürel açidan çok zengin bir yapi var Eregli'de." diye konustu.
Eregli Belediye Baskani Halil Posbiyik da Oyuncak Evinin sadece ilçenin degil, farkli illerin de çekim merkezi haline dönüsmesini umut ettiklerini söyledi.
Oyuncak Evi'ni yasatarak müzeye dönüstürmek istediklerini belirten Posbiyik, "Burada her dönemin kendine özgü oyuncaklari var. Eski, unutulmus oyuncaklari yeniden hatirlatalim, bunlari toparlayip sergileyelim istedik. Farkli kültürlerin ve ülkelerin oyuncaklari burada yer alsin, çocuklar bunlara ulasabilsin istedik. Oyuncak Evinin atölyesinde her yas grubu için farkli çalismalar yapilacak." ifadelerini kullandi.
Törene, Eregli Kaymakami Ismail Çorumluoglu, Karadeniz Bölge Komutani Tugamiral Taner Gün'ün yani sira ilçe protokolü katildi.
Eregli Oyuncak Evi Açildi
Eregli Belediyesi ile Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürü Arastirma ve Uygulama Merkezi is birligiyle Eregli Oyuncak Evi'nin açilisi gerçeklestirildi.